Προβιοτικά: Πώς να τα αποθηκεύουμε για να μη μειώνεται η δράση τους

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για το έντερο, αλλά μήπως κάποια λάθη σου τα «αδρανοποιούν»;

προβιοτικά έντερο προβιοτικά κάνουν καλό στην υγεία Andrii Zastrozhnov

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πως τα προβιοτικά είναι πολύ ωφέλιμα για τη λειτουργία του πεπτικού, για πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και για τη διάθεσή σου. Κι αφού διάλεξες τα προβιοτικά σου, να θυμάσαι πως ο σωστός τρόπος φύλαξής τους εξασφαλίζει πως θα έχουν όλη τη δράση που υπόσχονται.

Προβιοτικά: Οδηγίες αποθήκευσης

Στο ψυγείο ή στο ράφι;

Αυτό εξαρτάται από το προϊόν. Ορισμένα χρειάζονται ψυγείο και αυτό θα σου το πουν στο φαρμακείο. Εάν χρειάζονται ψυγείο βάλε τα σε ένα από ράφια που έχουν μέτριο βαθμό ψύξης, κοντά στα λαχανικά.

Τι άλλο να θυμάσαι:

  • Κράτησε τα προβιοτικά στην αρχική τους συσκευασία, κουτί ή μπουκάλι. Ορισμένα υλικά, όπως το γυαλί ή συγκεκριμένα πλαστικά, κρατούν μακριά την υγρασία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να εξασθενήσουν τα καλά βακτήρια και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών.
  • Αποθήκευσέ τα σε ένα ξηρό και σκοτεινό μέρος. Η ιδανική θέση είναι ένα ντουλάπι μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και το νεροχύτη, σημεία στο δωμάτιο που μπορεί να έχουν αυξημένη υγρασία. Αντίστοιχα, για τον ίδιο λόγο απόφυγε να τα φυλάς στο μπάνιο.
  • Βεβαιώσου ότι κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς κλείνεις καλά τη συσκευασία.

Μπορεί να λήξουν τα προβιοτικά;

Όπως όλοι οι ζώντες οργανισμοί, τα προβιοτικά κάποια στιγμή «πεθαίνουν» ή λήγουν. Και επειδή τα προβιοτικά πρέπει να είναι ενεργά για να λειτουργούν, η ημερομηνία «κατανάλωση έως» στη συσκευασία τους είναι σημαντική, εξηγεί ο παθολόγος Vincent M. Pedre, M.D.

Όταν αναζητάς ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, θα διαπιστώσεις πως το κάθε ένα περιέχει έναν συγκεκριμένο αριθμό οργανισμός ανά κάψουλα ή ανά μερίδα. H περιεκτικότητα αυτή μετριέται σε CFU (colony-forming units), δηλαδή σε «ικανότητα σχηματισμού αποικίας». Έτσι ένα προβιοτικό μπορεί να έχει 5 εκατομμύρια CFU ανά δόση και άλλο να έχει 25 εκατομμύρια, ανάλογα με το είδος τους. Όπως όμως επισημαίνει ο παθολόγος, οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το περιεχόμενο της κάθε δόσης μέχρι την ημερομηνία λήξης της. Μετά από αυτό, οι αριθμοί και η αποτελεσματικότητα των καλών βακτηρίων στο προβιοτικά αρχίζουν να μειώνονται.

Με την ευκαιρία, η ίδια επίδραση στα καλά βακτήρια υπάρχει και όταν δεν τα αποθηκεύεις με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Πρακτικά, αν δεν τηρήσεις τις οδηγίες φύλαξης, η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών θα μειωθεί πολύ συντομότερα απ’ ότι υποδεικνύει η ημερομηνία λήξης τους.

Διάβασε επίσης: Πότε πρέπει να πάρεις μαγνήσιο;

Διάβασε επίσης: 10 σημάδια ότι μπορεί να σου λείπει βιταμίνη D

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i