Βιταμίνη D: Έρευνα αποκαλύπτει το ρόλο της στον κορονοϊό. Plus: Πόση ώρα πρέπει να μένουμε στον ήλιο

Μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου από Covid-19 για όσους έχουν επάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

vitamin-d-protection-from-illness-concept-on-blue-background-picture-id1214706157 MicroStockHub

Ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό το γνωρίζουμε. Φαίνεται όμως ότι η πανδημία έστρεψε τα βλέμματα των ερευνητών πιο συγκεκριμένα, στο ρόλο της στην COVID-19. Έτσι μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα συσχετίζει την επάρκεια της βιταμίνης D με προστασία από τις σοβαρές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Νέα έρευνα: Επάρκεια βιταμίνης D και κορονοϊός

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους (τουλάχιστον 30 ng/mL 25 υδροξυβιταμίνης D), έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών όπως η υποξία και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση μίας λοίμωξης).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).

"Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της "καταιγίδας κυτταροκινών" και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19", δήλωσε ο δρ Χόλικ. Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορονοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης.

Άλλη πρόσφατη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει γενικότερα την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων Covid-19 ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και πώς θα την πάρουμε

Η βιταμίνη D κατεξοχήν λαμβάνεται από την έκθεση στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) B διεισδύει στο ακάλυπτο δέρμα και μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D. Συνήθως 5-30 λεπτά έκθεσης του προσώπου χεριών ποδιών ή ράχης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία επί δύο φορές την εβδομάδα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. είναι αρκετά για τον εφοδιασμό του σώματος με την βιταμίνη D που χρειάζεται. Η ακτινοβολία UVB δεν διεισδύει στο γυαλί, οπότε η έκθεση στον ήλιο σε εσωτερικούς χώρους μέσω κλειστού παραθύρου δεν προάγει τη σύνθεση της βιταμίνης. Οι αντηλιακές κρέμες με παράγοντα ηλιοπροστασίας (SPF) 8 ή περισσότερο επεμβαίνουν στην απρόσκοπτη παραγωγή της βιταμίνης στο ανθρώπινο σώμα.

Με πληροφορίες από το Capitalhealth.gr

Διάβασε επίσης: 5 αλήθειες για τις βιταμίνες που παίρνουμε καθημερινά και τι συμπλήρωμα χρειάζεσαι

Διάβασε επίσης: Οι απαραίτητες βιταμίνες μετά τα 50: Ποιες και γιατί τις χρειάζεται κάθε γυναίκα μετά τα 50;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i