5 αλήθειες για τις βιταμίνες που παίρνουμε καθημερινά και τι συμπλήρωμα χρειάζεσαι

Δεν είναι µαγικά χάπια και δεν ακυρώνουν τις κακές συνήθειες. Μάθε πως θα καταλάβεις ποιες βιταµίνες πρέπει να παίρνουμε.

vitamines-the-si-den-thes

Αυτά είναι  τα 5 βασικά δεδοµένα που πρέπει να ξέρεις για τις βιταµίνες και οι συµβουλές για να επιλέξεις ό,τι πραγµατικά χρειάζεται ο οργανισµός σου.

Οι βιταμίνες δεν ακυρώνουν τις κακές σου συνήθειες

«Υπάρχουν τόσο πολλά στοιχεία που ενοχοποιούνται για διαφορετικές ασθένειες που µία βιταµίνη δεν µπορεί να µας προστατέψει από όλα αυτά» επισηµαίνει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc,

MBA, SRD.

«Οι βιταµίνες δεν µπορούν να αντιστρέψουν την επιβάρυνση που προκαλούν παράγοντες όπως το κάπνισµα, η κατάχρηση αλκοόλ, η ατµοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας στην υγεία µας» προσθέτει.

Για την ακρίβεια, σε έρευνα υποδεικνύεται πως ορισµένοι άνθρωποι µπορεί να µην προσέχουν την υγεία τους λαµβάνοντας βιταµίνες, επειδή πιστεύουν ότι µε αυτές θα θωρακιστούν από πιθανές βλάβες.

Οι μεγάλες δόσεις είναι άχρηστες και ίσως επικίνδυνες

«Το σώµα µας έχει συγκεκριµένες απαιτήσεις για κάθε θρεπτικό συστατικό και όταν αυτές καλυφθούν, δεν κερδίζουµε πρόσθετο όφελος λαµβάνοντας περισσότερες είτε µέσω τροφών είτε µέσω συµπληρωµάτων» τονίζει η διατροφολόγος.

Αν παίρνεις πολύ ασβέστιο, για παράδειγµα, µπορεί να προκληθούν πέτρες στα νεφρά και να αυξηθεί ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, κάποιες βιταµίνες και θρεπτικά συστατικά βασίζονται στους ίδιους µηχανισµούς για την απορρόφησή τους.

Έτσι, αν γεµίσεις το σώµα σου µε ένα συστατικό, µπορεί να επηρεαστεί η απορρόφηση των άλλων θρεπτικών ουσιών.

Το περιεχόμενο του πιάτου μετράει περισσότερο:

Τα συµπληρώµατα δεν υποκαθιστούν τα θρεπτικά στοιχεία που αντλούµε από τις τροφές. Πολλά συστατικά των τροφών λειτουργούν συνεργατικά για να κρατούν µακριά τις ασθένειες. Το σπανάκι, για παράδειγµα, είναι µια εξαιρετική πηγή σιδήρου, περιέχει όµως και –κυριολεκτικά– εκατοντάδες άλλα συστατικά, ενώ ένα συµπλήρωµα σιδήρου παρέχει µόνο σίδηρο.

Εφόσον ακολουθείς µια ποικίλη διατροφή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σου λείπουν βιταµίνες και µέταλλα που παίρνουµε από τις τροφές, είναι όµως εύκολο να υπερβείς τη συνιστώµενη ηµερήσια ποσότητα όταν λαµβάνεις τα συµπληρώµατα σαν καραµέλες.

Προσλαμβάνεις ήδη αρκετές από τις βασικές βιταμίνες

«Πολλές από τις τροφές που καταναλώνουµε συνήθως, για παράδειγµα στο πρωινό, όπως δηµητριακά, αβγό, γάλα, ψωµί και πορτοκαλάδα, µπορεί να είναι ενισχυµένες µε ποικιλία βιταµινών όπως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταµίνη D και νιασίνη» λέει η ειδικός.

Παρ' όλα αυτά, σου λείπουν κάποιες βιταμίνες και μέταλλα

Oι ειδικοί του αµερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) βρήκαν πως γυναίκες από 20 έως 39 ετών έχουν τη χαµηλότερη πρόσληψη σε ιώδιο, µια ουσία που έχει ζωτική σηµασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εµβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης.

Επίσης, τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταµίνης D στον οργανισµό µπορεί να προλάβουν καταστάσεις όπως οστεοπόρωση, κρυολογήµατα και γρίπη. Εάν σου λείπουν κάποιες βιταµίνες, η λήψη τους µπορεί να συµπληρώσει τυχόν διατροφικά κενά.

«Τα συµπληρώµατα είναι επίσης καλή ιδέα, αν έχεις αποκλείσει από το διαιτολόγιό σου ορισµένες διατροφικές οµάδες, όπως γαλακτοκοµικά ή κρέας, είτε από επιλογή είτε εξαιτίας τροφικών αλλεργιών» αναφέρει η ειδικός.

Για να διαπιστώσεις ποια βιταµίνη σου λείπει ανάλογα µε τον τρόπο ζωής σου, ρίξε µια µατιά στη γκάλερι.

-Εσύ...Είσαι σε αναπαραγωγική ηλικία.

Θα µπορούσες να πάρεις: Μία πολυβιταµίνη που να περιέχει ιώδιο και φυλλικό οξύ (400 mg).

Γιατί είναι σηµαντικό: Περίπου µισές από τις εγκυµοσύνες είναι απρογραµµάτιστες, έτσι ένα σταθερό επίπεδο ιωδίου και φυλλικού οξέος, που είναι και τα δύο σηµαντικά για το αναπτυσσόµενο έµβρυο, είναι απαραίτητα.

-Εσύ: Ακολουθείς δίαιτα µε περιορισµένες θερµίδες.

Θα μπορούσες να πάρεις: Μία πολυβιταµίνη.

Γιατί είναι σημαντικό; Αν προσλαµβάνεις λιγότερες από 1.400 θερµίδες τη µέρα, µπορεί να σου λείπουν βιταµίνες και µέταλλα.

-Εσύ: Είσαι χορτοφάγος ή vegan.

Θα μπορούσες να πάρεις: Βιταµίνη Β12 (2,4 mg) και ψευδάργυρο (4 mg).

Γιατί είναι σημαντικό: Με ζωτική σηµασία για το σχηµατισµό των ερυθρών αιµοσφαιρίων και τη διανοητική λειτουργία, αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι φυσικά παρόντα στα περισσότερα ζωικά προϊόντα. Μπορεί να παρουσιάζεις ανεπάρκεια σε αυτές τις βιταµίνες, αν περιορίζεις ή δεν τρως καθόλου θαλασσινά, κρέας και γαλακτοκοµικά.

-Εσύ: Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή είσαι vegan.

Θα μπορούσες να πάρεις: Ασβέστιο (500 mg δύο φορές τη µέρα).

Γιατί είναι σημαντικό: Το ασβέστιο έχει ζωτική σηµασία για την υγεία των οστών, ναι, αλλά πολλοί άνθρωποι που δεν τρώνε γαλακτοκοµικά προσλαµβάνουν αρκετό από λαχανικά, όπως το µπρόκολο, καθώς και από ενισχυµένες πηγές όπως δηµητριακά και υποκατάστατα γάλακτος.

Οπότε, πιθανότατα δε θα χρειαστείς όλη τη συνιστώµενη ηµερήσια ποσότητα των 1.000 mg µέσω συµπληρώµατος. Πάρε µόνο 500 mg ή λιγότερα σε µία δόση –µεγαλύτερη ποσότητα µπορεί να µην απορροφηθεί σωστά– και διάλεξε calcium citrate (κιτρικό ασβέστιο) µε βιταµίνη D, που βοηθά το σώµα σου να απορροφήσει το ασβέστιο.

Προς τους vegans: η βιταµίνη D2 είναι φυτικής προέλευσης.

-Εσύ: Έχεις πολύ βαριά περίοδο.

Θα μπορούσες να πάρεις: Σίδηρο (18 mg).

Γιατί είναι σημαντικό: Το σώµα σου βασίζεται στο σίδηρο για να δηµιουργήσει αιµοσφαιρίνη, µια πρωτεΐνη του αίµατος που µεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύµονές σου, τα επίπεδά σου όµως σε σίδηρο µπορεί να µειώνονται έπειτα από βαριά έµµηνο ρύση. Η αναιµία από έλλειψη σιδήρου έχει συµπτώµατα όπως κόπωση, λαχάνιασµα και δυσκολία συγκέντρωσης.

-Εσύ: Φοράς συνεχώς αντηλιακό µε πολύ υψηλό SPF.

Θα μπορούσες να πάρεις: Βιταµίνη D (1.000 IU: η ΣΗΠ είναι 600 IU).

Γιατί είναι σημαντικό: Το αντηλιακό, παρότι είναι σηµαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του δέρµατος, εµποδίζει τη δηµιουργία της συγκεκριµένης βιταµίνης.

-Εσύ: Τρως ψάρι λιγότερες από δύο φορές την εβδοµάδα.

-Θα μπορούσες να πάρεις: Ω-3 λιπαρά οξέα (περίπου 1.000 mg από DHA και EPA, τα είδη που βρίσκονται σε ιχθυέλαια).

Γιατί είναι σημαντικό: Τα Ω-3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία δεν µπορεί να δηµιουργήσει το σώµα σου, έτσι χρειάζεται να τα παίρνεις µέσα από τη διατροφή σου. Είναι, επίσης, απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου σου και σε πρόσφατες µελέτες υποδεικνύεται πως µπορεί να συµβάλλουν στην ανακούφιση της κατάθλιψης, του άγχους και των µυϊκών πόνων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i