Υψηλή δόση βιταμίνης C για τον κορονοϊό: Μπορεί να μας προστατέψει;

Η υψηλή δόση βιταμίνης C για τον κορονοϊό έχει δοκιμαστεί σε νοσοκομεία στην Κίνα.

vitamin-c-or-ascorbic-acid-nutrient-in-food-concept-plate-in-shape-of-picture-id1139922461 (1) Gargonia

Μπορεί να έχεις ακούσει πως ο χυμός πορτοκαλιού και τα πορτοκάλια έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή την περίοδο, αφού υπάρχει η πεποίθηση πως η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει με τη λοίμωξη COVID-19. Και παρότι γιατροί και ερευνητές μελετούν την επίδραση της χορήγησης ενδοφλέβιας υψηλής δόσης βιταμίνη C για τον κορονοϊό, ας θυμόμαστε αυτό: Κανένα συμπλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένη βιταμίνης, δεν μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη COVID-19. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς η βιταμίνη C επηρεάζει το ανοσοποιητικό, πώς δοκιμάζεται ως μέρος της θεραπείας για τον κορονοϊό σε νοσοκομειακό περιβάλλον και εάν ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι ωφέλιμο.

Βιταμίνη C και ανοσοποιητικό

Η σύνδεση αυτών των δύο είναι γνωστή και όντως η βιταμίνη C συμβάλει με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μερικά παραδείγματα για τη δράση της:

Σε μελέτες για την αποτελεσματικότητά της ενάντια σε ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C δεν δείχνει να μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσεις. Μπορεί όμως να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την ίωση πιο γρήγορα και να κάνει τα συμπτώματα λιγότερο σοβαρά. (Διάβασε εδώ τη σχετική μελέτη στα αγγλικά.)

Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία από μελέτες σε ζώα και μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων σε ανθρώπους, πως η υψηλή δόση ή η ενδοφλέβια χορήγηση της βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού από την γρίπη Η1Ν1 ή άλλους ιούς. (Διάβασε εδώ τη σχετική μελέτη στα αγγλικά.)

Ωστόσο οι δόσεις αυτές απέχουν πολύ από την συνιστώμενη ημερήσια δόση και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η χρήση υψηλών δόσεών της μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε αυτή τη φάση. Επιπλέον, η λήψη υψηλών δόσεων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό.

Βιταμίνη C και COVID-19

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Chinese Journal of Infection Diseases, ο ιατρικός σύλλογος της Σαγκάης (Shanghai Medical Association) ενέκρινε τη χρήση υψηλής δόσης βιταμίνης C ως θεραπείας για νοσηλευόμενους με COVID-19. Οι δόσεις που είναι υπερπολλαπλάσιες από την συνιστώμενη ημερήσια δόση συστήνεται να χορηγούνται ενδοφλεβίως για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Η βελτίωση αυτή μπορεί να βοηθήσει έναν ασθενή να μην μπει σε υποστήριξη αναπνοής και να μειώσουν το χρόνο νοσηλείας σε εντατική. (Διάβασε εδώ τη σχετική μελέτη στα αγγλικά.) Οι Κινέζοι ερευνητές ξεκίνησαν ήδη κλινική μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας χορήγησης βιταμίνης C σε ανθρώπους που νοσηλεύονται με COVID-19.

Δύο σημεία που πρέπει να θυμάσαι

Είναι όμως πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως η βιταμίνη C δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στις θεραπευτικές επιλογές για τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, αφού χρειάζονται επιπλέον επιστημονικά στοιχεία. (Διάβασε εδώ μια ενδιαφέρουσα μελέτη στα αγγλικά.)

Οι υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας χορήγησης δοκιμάζονται για να δουν οι επιστήμονες εάν μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων σε ανθρώπους με κορονοϊό. Δεν υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως πίνοντας μεγάλες δόσεις συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει με τη νόσο. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια.

Να πάρεις συμπλήρωμα βιταμίνης C ή όχι;

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η διάρκεια και η σοβαρότητα ιώσεων που προκαλούνται από άλλους ιούς. Αυτό όμως δεν εγγυάται πως θα έχει την ίδια επίδραση στον κορονοϊό που προκαλεί την COVID-19.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει πως οι επιπλέον ποσότητες δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό αλλά αποβάλλονται από τα ούρα.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου είναι να τρως καθημερινά ποικιλία από φρούτα και λαχανικά εποχής και να κάνεις μια φυσική δραστηριότητα, στο μέτρο του δυνατού και χωρίς υπερβολές. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής για την προστασία από τον κορονοϊό και η παραμονή στο σπίτι είναι οι δύο πιο βασικές οδηγίες για την προστασίας της υγείας όλων μας αυτή την περίοδο.

Σημαντική σημείωση: Κανένα συμπλήρωμα διατροφής και βιταμίνη δεν θεραπεύει ή προλαμβάνει νοσήματα. Με την πανδημία του κορονοϊού που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό πως κανένα συμπλήρωμα, τρόφιμο ή αλλαγή στον τρόπο ζωή, εκτός από την κοινωνική αποστασιοποίηση και την εφαρμογή των σωστών κανόνων υγιεινής, δεν μπορεί να σε προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19.

Διάβασε επίσης: Η επίσημη απάντηση: Να φοράμε μάσκα για τον κορονοϊό ή όχι;

Διάβασε επίσης: Πρόληψη ιώσεων: Πώς θα κρατήσεις μακριά σου τους ιούς (και τον κορονοϊό) και τη γρίπη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i