Χάσε βάρος χωρίς να στερηθείς τη γλυκιά γεύση!

Η απόλαυση της γλυκιάς γεύσης είναι ένα θέμα ταμπού. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι, θα τολμούσαμε να πούμε ανεξαρτήτως φύλου, μιλούν για τα τρόφιμα ή ροφήματα με γλυκιά γεύση με πάθος και ενοχές…



Δεν είναι όμως κρίμα κάτι που απολαμβάνουμε τόσο πολύ να το στερούμαστε διαρκώς στο «βωμό» της επίτευξης ή της διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους; Άλλωστε οι ειδικοί δεν είναι αυτοί που εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζουν ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή ρόφημα δεν «παχαίνει» και δεν «αδυνατίζει»;


Το μυστικό για να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση…


Για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση χωρίς ενοχές υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι: η υιοθέτηση του μέτρου στη διατροφή μας και η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, ιδανικά σε συνδυασμό με επαρκή σωματική δραστηριότητα.


Δηλαδή, μπορούμε κάλλιστα να συμπεριλαμβάνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά τρόφιμα ή ροφήματα στη διατροφή μας αρκεί να μην τα καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα και να φροντίζουμε να είμαστε αρκετά σωματικά δραστήριοι ώστε να «καίμε» τις όποιες περιττές θερμίδες! Παράλληλα, υπάρχει και η λύση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών που μπορούν να αποδειχθούν ένας χρήσιμος σύμμαχος στη μάχη κατά του περιττού βάρους καθώς μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη γλυκιά γεύση ακόμα και στα πλαίσια ενός προγράμματος απώλειας βάρους.


Οι επιστημονικές αποδείξεις…


Στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας Miller παρουσίασαν τη μελέτη τους που ανασκόπησε τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια και οι οποίες αφορούν στη σχέση μεταξύ των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και του σωματικού βάρους. Μέσα από την έρευνά της η Δρ. Perez διαπίστωσε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά «δεν προκαλούν αύξηση βάρους και μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε τη συμμόρφωσή μας σε ένα πρόγραμμα απώλειας ή διαχείρισης του σωματικού βάρους».


Επιπλέον πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν την πρόσφατη υπόθεση ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αυξάνουν την όρεξη είτε δημιουργούν σφοδρή επιθυμία για γλυκό».


Εξάλλου, ορισμένοι από τους κορυφαίους οργανισμούς υγείας συμπεριλαμβανομένης της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA) και της Αμερικάνικης Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας (AND) υποστηρίζουν εδώ και χρόνια τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για την διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.2,3


Φρέσκα νέα…


Μια πολύ πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity το Μάιο του 2014 κατανάλωναν αναψυκτικά με λιγότερες ή καθόλου θερμίδες ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους κατάφεραν να χάσουν βάρος, και παράλληλα να αισθάνονται ηπιότερα το αίσθημα της πείνας.


Φανή Πρεβέντη, MSc. Διαιτολόγος- Διατροφολόγος


Πηγές:


Μήπως ήρθε η ώρα να «γλυκάνουμε» τη διατροφή μας;


1. Paige Miller, Vanessa Perez, Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-

analysis of randomized controlled trials and prospective cohorts. The FASEB Journal, 28: Suppl 391.1


2. Academy of Nutrition and Dietetics. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners. J Acad Nutr Diet. 2012;112:739-758.


3. American Heart Association and the American Diabetes Association. Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives. A Scientific Statement From the American Heart Association and the American Diabetes Association. Circulation. 2012;126:509-519.


4. Peters et al. The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss During a 12-week Weight Loss Treatment Program. Obesity 2014; 22: 1415-1421

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i