H Britney Spears ανακοίνωσε την αποβολή του μωρού της - Οι βασικές αιτίες αποβολής

Μια αποβολή είναι αρκετά συνηθισμένη στο πρώτο τρίμηνο και περίπου 1 στις 5 κυήσεις τερματίζονται με αυτό τον τρόπο.

Britney Spears Instagram @britneyspears

Συνεργάστηκε ο Στέφανος Χανδακάς, ΜD, MBA, PhD, μαιευτήρας-ενδοσκοπικός χειρουργός-γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική, τ. επιμελητής του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο και επιστημονικός συνεργάτης των Nοσοκομείων "Μητέρα" και "Υγεία" (drchandakas.gr).

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που έχουν βιώσει τη φυσική διακοπή της εγκυμοσύνης τους έχουν γίνει τελικά μανούλες, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα προβλήματα που οδηγούν σε μια αποβολή ή παλίνδρομη κύηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Πιθανές αιτίες αυτόματης διακοπής της κύησης

Προβλήματα ορμονικά

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από αυτόν ρυθμίζουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος, ανάμεσά τους και το αναπαραγωγικό σύστημα. Γιατί οδηγεί σε αποβολή: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης. Ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων στην εγκυμοσύνη, όπως η αποβολή, η προεκλαμψία (που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση της μητέρας), μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Πώς θα το καταλάβεις: Με τον ορμονικό έλεγχο, που είναι απαραίτητος στην αρχή της εγκυμοσύνης και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 4-6 εβδομάδες.

Μπορείς να το διαπιστώσεις πριν μείνεις έγκυος: Για να εκτιμηθεί πλήρως η λειτουργία του θυρεοειδούς πριν από τη σύλληψη, θα πρέπει μαζί με τη θυρεοειδική ορμόνη TSH να εκτιμηθούν οι τιμές των T3 και Τ4, καθώς και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα.

Πώς αντιμετωπίζεται: Με μια απλή εξέταση αίματος θα ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών, θα γίνει η διάγνωση και θα ξεκινήσεις τη θεραπεία, που τυπικά περιλαμβάνει αντιθυρεοειδικά φάρμακα.

Προβλήματα στην ανατομία της μήτρας

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η δίκερος μήτρα, μια ανατομική παραλλαγή της μήτρας που οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής.

Γιατί οδηγεί σε αποβολή: Επειδή η μήτρα, αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, έτσι ώστε να χωρίζεται στα δύο η κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτή η στενότητα χώρου θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου.

Πώς θα το καταλάβεις: Ενδέχεται να μην το καταλάβεις ποτέ, αν η εγκυμοσύνη σου εξελιχθεί φυσιολογικά. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερο μήτρα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Σε περίπτωση αποβολής οι γιατροί θα σου συστήσουν έλεγχο με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή σαλπιγγογραφία, οπότε και θα διαγνωστεί.

Μπορείς να το διαπιστώσεις πριν μείνεις έγκυος: Οι ανωμαλίες της μήτρας (ινομυώματα, διαφράγματα ενδομητρίου, πολύποδες) τις περισσότερες φορές ανιχνεύονται πριν από τη σύλληψη, στο ετήσιο υπερηχογράφημα από το γυναικολόγο.

Πώς αντιμετωπίζεται: Η δίκερος μήτρα μπορεί να διορθωθεί με μητροπλαστική (χειρουργική επέμβαση για την ένωση των δύο μισών τμημάτων της μήτρας). Βέβαια, μια χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια ενδεδειγμένη και δεν εφαρμόζεται ποτέ εκ προοιμίου.

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις Διάβασε επίσης: Υδράργυρος στα ψάρια: Τι να προσέχεις στην εγκυμοσύνη και στα παιδιά

Θρομβοφιλία

Η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση του αίματος για πήξη. Όταν το αίμα πήζει, δημιουργούνται οι γνωστοί μας θρόμβοι, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι, αφού μπορούν να φράξουν μερικώς ή ολικώς ένα αιμοφόρο αγγείο.

Γιατί οδηγεί σε αποβολή: Όταν η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι ομαλή στη μητέρα και στο έμβρυο, δηλαδή "μπλοκάρεται" από μικρές θρομβώσεις των αγγείων του πλακούντα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

Πώς θα το καταλάβεις: Στην περίπτωση που η θρομβοφιλία εξελιχθεί σε φλεβική θρόμβωση, θα αισθανθείς πόνο, ευαισθησία, πρήξιμο της γάμπας, του μηρού, ακόμα και της βουβωνικής χώρας. Σε αυτή την περίπτωση η άμεση νοσηλεία είναι απαραίτητη. Συνήθως η θεραπεία συνίσταται σε διάλυση του θρόμβου με φάρμακα ή με ενέσεις.

Μπορείς να το διαπιστώσεις πριν μείνεις έγκυος: Υπάρχουν πολλές σχετικές αιματολογικές εξετάσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις, εκτός από τις γονιδιακές, θα πρέπει να γίνουν όταν δεν είσαι έγκυος, γιατί διαφορετικά θα δώσουν ψευδή αποτελέσματα.

Πώς αντιμετωπίζεται: Με βάση το αποτέλεσμα της εξέτασης, ο αιματολόγος θα σου χορηγήσει αγωγή που μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα της μήτρας θεωρούνται οι πιο συχνοί γυναικολογικοί όγκοι, που, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, παρουσιάζονται στο 70-80% των γυναικών κατά την περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Γιατί οδηγούν σε αποβολή: Τα ποσοστά αυτόματων αποβολών σε εγκύους με ινομυώματα είναι αυξημένα συγκριτικά με τις εγκύους χωρίς (14% έναντι 7,6%, αντίστοιχα). Ο μηχανισμός με τον οποίο τα ινομυώματα προκαλούν αυτόματες αποβολές είναι ασαφής, πιθανόν όμως να παίζει ρόλο ο χώρος που καταλαμβάνουν μέσα στη μήτρα και η θέση τους σχετικά με τον πλακούντα.

Πώς θα το καταλάβεις: Ο πόνος είναι η πιο συχνή επιπλοκή των ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με ανάπαυση, ενυδάτωση και αναλγητικά.

Μπορείς να το διαπιστώσεις πριν μείνεις έγκυος: Οι εμμηνορρυσιακές ανωμαλίες που προκαλούν, π.χ. βαριά, ακανόνιστη και παρατεταμένη αιμορραγία της μήτρας, η αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, ο πόνος και τα προβλήματα γονιμότητας θα σε οδηγήσουν στο γυναικολόγο, όπου με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα θα διαγνωστούν.

Πώς αντιμετωπίζονται: Η βασική χειρουργική θεραπεία των ινομυωμάτων είναι η αφαίρεσή τους, η οποία δε βελτιώνει την πιθανότητα μιας ομαλής εγκυμοσύνης στο μέλλον.

Λοιμώξεις

Στην εγκυμοσύνη μερικές λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα απ’ ό,τι συνήθως. Παρότι, όμως, οι περισσότερες δεν είναι σοβαρότερες σε εγκύους απ’ ό,τι σε μη εγκύους, κάποιες λοιμώξεις, όπως η τοξοπλάσμωση, μπορούν να μεταδοθούν στο έμβρυο ή στο νεογνό με σοβαρές επιπτώσεις.

Γιατί οδηγεί σε αποβολή: Η τοξοπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, γέννηση νεκρού εμβρύου, τύφλωση, εγκεφαλική βλάβη ή και κώφωση.

Πώς θα το καταλάβεις: Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με πρησμένους αδένες στο λαιμό. Μπορείς να το διαπιστώσεις πριν μείνεις έγκυος: Αν προγραμματίζεις να μείνεις έγκυος, καλό είναι πριν προχωρήσεις στην εγκυμοσύνη να γίνει έλεγχος για όλους αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς –ειδικά για τον κυτταρομεγαλοϊό και το τοξόπλασμα– που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα κατά τη διάρκειά της.

Πώς αντιμετωπίζεται: Σε περίπτωση ενεργού λοίμωξης η χορήγηση θεραπείας θα μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο έμβρυο. Προληπτικά, φρόντισε να τρως το κρέας καλοψημένο, να πλένεις καλά τα χέρια πριν από το φαγητό και να είσαι σίγουρη ότι είναι καλά πλυμένες οι σαλάτες, ιδίως οι φυλλώδεις.

Γενετικά προβλήματα του εμβρύου

Γενετική ασθένεια καλείται οποιαδήποτε νόσος προκαλείται από αλλαγή στο γενετικό υλικό του ατόμου. Αυτή η αλλαγή του DNA ή, αλλιώς, μετάλλαξη μπορεί να συμβεί τυχαία ή εξαιτίας άλλων παραγόντων (π.χ. έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία). Οι πιο γνωστές γενετικές ασθένειες είναι η μεσογειακή αναιμία, ορισμένα σύνδρομα, η κυστική ίνωση, η θρομβοφιλία, ο οικογενής μεσογειακός πυρετός, η νωτιαία μυϊκή ατροφία και το σύνδρομο εύθραυστου Χ.

Γιατί οδηγούν σε διακοπή κύησης: Αν λόγω κληρονομικότητας είναι γνωστό ότι υπάρχει πιθανότητα γέννησης παιδιού με γενετική νόσο, συνιστάται στους γονείς να σκεφτούν την περίπτωση της διακοπής της κύησης.

Πώς θα το καταλάβεις: Με ειδικές γενετικές εξετάσεις. Συνήθως ένα ζευγάρι που διατρέχει κίνδυνο να αποκτήσει παιδί με σοβαρό γενετικό νόσημα, αν το θελήσει, θα μπορέσει να αποτρέψει τη γέννηση παιδιού με γενετική ασθένεια.

Μπορείς να το διαπιστώσεις πριν μείνεις έγκυος: Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, το ζευγάρι θα πρέπει να λάβει τη συμβουλή κλινικών γενετιστών. Στις περιπτώσεις της κυστικής ίνωσης και της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας, οι γονείς σήμερα μπορούν να διερευνήσουν αν είναι φορείς μόνο μέσω μοριακών τεχνικών.

Πώς αντιμετωπίζεται: Αν επιθυμείς να γίνεις μαμά ή είσαι ήδη έγκυος, θα το συζητήσεις με το γιατρό σου και ανάλογα με την κληρονομικότητα και άλλους παράγοντες θα σου συστήσει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i