Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Είσαι έγκυος; Έχεις γεννήσει και θηλάζεις; Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό σε ενδιαφέρουν.

έγκυος εγκυμοσύνη διατροφή YakobchukOlena

Ήδη δύο γυναίκες θετικές στον κορονοϊό έφεραν με ασφάλεια στον κόσμο τα μωρά τους. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, ωστόσο το θέμα κορονοϊός και εγκυμοσύνη εξακολουθεί να μελετάται από τους ειδικούς. Εδώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απαντά σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ, στην αγγλική γλώσσα

Κινδυνεύουν περισσότερο οι έγκυες από τη λοίμωξη COVID 19;

Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες ώστε να γίνει κατανοητή η επίδραση της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό στην εγκυμοσύνη. Τα στοιχεία είναι περιορισμένα, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν δεδομένα πως διαθέτουν υψηλότερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, εξαιτίας των αλλαγών στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, γνωρίζουμε πως οι έγκυες μπορεί να προσβληθούν πιο βαριά από ορισμένες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού. Είναι έτσι σημαντικό να λάβουν όλες τις προφυλάξεις για την προστασία τους και να αναφέρουν άμεσα τυχόν συμπτώματα του κορονοϊού στο γιατρό τους.

Είμαι έγκυος. Χρειάζεται να κάνω τεστ για τον κορονοϊό;

Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η σύσταση. Οι συστάσεις του ΠΟΥ ωστόσο είναι πως οι έγκυες με συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα τεστ, καθώς μπορεί να χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια.

Μεταδίδεται ο ιός από τη μητέρα φορέα του κορονοϊού στο μωρό κατά την κύηση ή τον τοκετό;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ο ιός σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλατος.

Μπορώ θηλάσω το μωρό μου εάν έχω κορονοϊό;

Ναι. Οι γυναίκες με COVID-19 μπορούν να θηλάσουν εάν το επιθυμούν. Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την ασφάλεια του μωρού:

  • Όσο έχεις το μωρό αγκαλιά, φόρα χειρουργική μάσκα.
  • Πλύνε τα χέρια σου πριν πιάσεις το μωρό και μετά το θηλασμό.
  • Καθάριζε και απολύμαινε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζεις.

Η στενή επαφή με τη μητέρα και ο θηλασμός βοηθούν το μωρό να αναπτυχθεί και είναι ωφέλιμα και για τους δύο. Εάν νιώθεις άσχημα και δεν μπορείς να θηλάσεις ίσως είναι καλύτερη ιδέα να βγάζεις γάλα με θήλαστρο για το μωρό σου μέχρι να βελτιωθεί η υγεία σου.

Διάβασε επίσης: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στην Ελλάδα από μητέρα με κορονοϊό

Διάβασε επίσης: Παιδιά και γονείς: Η «νέα» καθημερινότητα με τον κορονοϊό και πώς θα προσαρμοστούμε

The Mamagers Update 

The Mamagers Update 

Κορονοϊός: Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό από μητέρα θετική στον ιό

Ζήστε τη μαγεία του Ψυχρά κι Ανάποδα 2 στο σπίτι! Διαθέσιμο τώρα για ψηφιακή λήψη!

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό είναι ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i