Πως θα μεγαλώσεις ευγενικά παιδιά που νοιάζονται: Τα 7 σημεία της έρευνας του Χάρβαρντ

Στη σημερινή κοινωνία που το bulling ειδικά ανάμεσα στα παιδιά θριαμβεύει ένα είναι το ερώτημα: Πως θα μεγαλώσουμε ευγενικά παιδιά που νοιάζονται;

19.03.2018

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Πως θα μεγαλώσεις ευγενικά παιδιά που νοιάζονται: Τα 7 σημεία της έρευνας του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έρχεται να μας υποδείξει με έρευνά του, τα 7 σημεία τα οποία μπορούμε να προσέξουμε, για να αναθρέψουμε ευγενικά παιδιά που να νοιάζονται για το συνάνθρωπό τους.

Στόχος είναι λοιπόν η ενσυναίσθηση στα παιδιά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ, σε δείγμα 10.000 νέων, το 80% ενδιαφέρεται για την ευτυχία ή την επίτευξη κατορθωμάτων και μόλις το 20% για την ευγένεια.

  1. Γίνε ηθικό πρότυπο και μέντορας για το παιδί σου

Το παράδειγμα που δίνεις καθημερινά στα παιδιά σου, είναι σημαντικό. Η μελέτη ενθαρρύνει την συχνή αυτο-αντανάκλαση για να διασφαλίσεις ότι  φερεσαι με ειλικρίνεια, διαχειρίζεσαι σωστά το θυμό σου, είσαι αμερόληπτη και αντιμετωπίζεις , την αμεροληψία και είσαι εσύ η ίδια ευγενική. Τα παιδιά βλέπουν πως φερόμαστε όταν οδηγούμε ή πως μιλάμε στο σερβιτόρο σε ένα μαγαζί. Κι αν κάποια φορά κάνεις λάθος και φερθείς άσχημα, παραδέξου το λάθος και συζήτησέ το με το παιδί, μην επιλέξεις να το αποσιωπήσεις.

2. Μάθε στα παιδιά να νοιάζονται και μην φοβάσαι να το λες

Πολλές φορές, θέλουμε τα παιδιά να νοιάζονται, νοιαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για τους άλλους, αλλά δεν το εκφράζουμε προφορικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην το ακούνε. Άλλαξέ το. Αντί να πεις στο παιδί σου, «θέλω να είσαι ευτυχισμένο», τόνισε: «θέλω να είσαι ευγενικό και ευτυχισμένο». Ταυτόχρονα, όταν μιλάς με τους δασκάλους των παιδιών, μην ρωτάς μόνο για τις επιδόσεις στο σχολείο, ζήτα να μάθεις αν το παιδί είναι ευγενικό, αν φέρεται σωστά στους συμμαθητές του.

3. Μάθε στα παιδιά να δείχνουν ενδιαφέρον για κάθε οντότητα στον πλανήτη

Πολλές φορές μαθαίνουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται και να δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος. Φυσικά και θέλουμε τα παιδιά να είναι ευγενικά στους παππούδες ή τους συμμαθητές αλλά ταυτόχρονα, πρέπει τα παιδιά να δείχνουν ευγένεια στα παιδιά όλου του κόσμου, στα ζώα, ακόμα και στο ίδιο το περιβάλλον.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

#shapegreece