Τι είναι το Momo Challenge και γιατί έχουν τρομοκρατηθεί οι γονείς στη Βρετανία;

Μια φιγούρα που βάζει τα μικρά παιδιά να κάνουν πράγματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους είναι ένα νέο, τρομαχτικό, δεδομένο για τους γονείς. Το Momo Challenge δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στην Ελλάδα αλλά καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση.

28.02.2019

εχεις διαβασει

παιδί ίντερνετ ασφάλεια μαμά

Τι είναι το Momo Challenge; Μια τρομαχτική φιγούρα ξεπετάγεται από τις αγαπημένες σειρές των παιδιών στο You Tube ή στο Whatsapp και το Instagram και τα «διατάζει» να κάνουν πράγματα που μπορούν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Έργο τέχνης

Η Momo, ένα animation που κατάγεται από την Ιαπωνία, μοιάζει με μια εφιαλτική μορφή κοριτσιού-γυναίκας. Στην πραγματικότητα, η Momo είναι ένα άγαλμα με το όνομα «Μητέρα Πουλί» του Midori Hayashi, ενός Ιάπωνα καλλιτέχνη. Το έργο του εκτέθηκε στα πλαίσια μιας έκθεσης «τρόμου» στη γκαλερί Art Vanilla στο Τόκιο. Και προφανώς, χωρίς να υπάρχει από τον καλλιτέχνη καμία πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ως ένα επικίνδυνο παιχνίδι στα social media.

Διάβασε επίσης: Φοβάμαι πολύ για το παιδί, να το παρακολουθώ (και στο ίντερνετ);

Διάβασε επίσης: Τι να ελέγχεις στην παιδική χαρά για να παίζει με ασφάλεια το παιδί

Πώς ξεκίνησε το Momo Challenge

Το Momo Suicide Challenge είναι ένα παιχνίδι με ρίζες από την Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, όλα ξεκίνησαν από μια ομάδα του Facebook όπου τα μέλη της προκαλούσαν το ένα το άλλο να επικοινωνήσει με έναν άγνωστο αριθμό. Σήμερα, το παιχνίδι αυτοκτονίας είναι δημοφιλές τόσο στο Facebook όσο και στο Whatsapp. Στην αρχική εκδοχή του, το ανώνυμο πρόσωπο με τον άγνωστο αριθμό, η Momo, δίνει στον καλούντα οδηγίες να κάνει μια παράξενη πράξη, όπως να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ή να προσπαθήσει να ξεπεράσει έναν φόβο. Η Momo δίνει οδηγία στα παιδιά να καταγράψουν την πράξη τους και να τους τη στείλουν. Εάν η πρόκληση είναι επιτυχημένη, θα ζητήσει από το παιδί να κάνει μία ακόμη πιο επικίνδυνη πράξη, οδηγώντας το τελικά στην αυτοκτονία. Και φυσικά, όλα αυτά γίνονται με τρόπο υποβλητικό: Η Momo δεν σου στέλνει απλά μηνύματα. Τα μηνύματά του μπορεί να περιλαμβάνουν τρομαχτικό ή βίαιο περιεχόμενο. Εάν αρνηθείς να δεχτείς την πρόκληση, η Momo απειλεί ότι θα σε επισκεφθεί και θα σε καταραστεί.

Σήμερα όμως η Momo έχει επεκταθεί. Κι εκεί που το μικρό σου παρακολουθεί ανύποπτο την Πέπα το Γουρουνάκι, εμφανίζεται το τρομαχτικό πρόσωπο.

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι

Πριν από μερικούς μήνες, θύματα του Momo Challenge έπεσαν δύο έφηβοι από την Κολομβία. Ήταν ένα 12χρονο κορίτσι και ένα 16χρονο αγόρι που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, και οι δύο μέσα στο ίδιο 48ωρο, αφού έπαιξαν το τρομακτικό παιχνίδι μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Σήμερα στη Βρετανία, οι γονείς είναι σε επιφυλακή καθώς η Momo έχει παρεισφρήσει στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως π.χ. σε αγαπημένα τους καρτούν μέσα στο YouTube. Μια πολύ σοβαρή παράμετρος που αυξάνει την επικινδυνότητα του παιχνιδιού είναι πως τα παιδιά έχουν πολύ αναπτυγμένη τη φαντασία τους με αποτέλεσμα να πέφτουν εύκολα θύματα αυτού του νέου διαδικτυακού εκφοβισμού.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

#shapegreece