Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιοι πρέπει να ασκούνται τη νύχτα και γιατί

Το να γυμνάζεσαι τη νύχτα μπορεί να είναι το πιο ωφέλιμο από το πρωί, εάν μάλιστα θέλεις να ζήσεις περισσότερο, αναφέρει νέα μελέτη.

γυναίκα γυμνάζεται τη νύχτα istock

Ερευνητές στην Αυστραλία, που δημοσίευσαν την εργασία τους στο περιοδικό Diabetes Care, εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 30.000 ανθρώπους σε διάστημα οκτώ ετών και διαπίστωσαν ότι για τους παχύσαρκους η άσκηση τη νύχτα, μεταξύ 6 μ.μ. και έως τα μεσάνυχτα, έτεινε να είναι η πιο ευεργετική.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάθε τύπος μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μετράει - δεν χρειάζεται να είναι μια παραδοσιακή προπόνηση. Όσο ανεβαίνουν οι καρδιακοί σου παλμοί και λαχανιάζεις έστω και για λίγα λεπτά, μετράει.

"Δεν κάναμε διακρίσεις ως προς το είδος της δραστηριότητας, μπορούσε να είναι οτιδήποτε από το έντονο περπάτημα μέχρι το ανέβασμα των σκαλοπατιών, αλλά θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει δομημένη άσκηση όπως τρέξιμο ή ακόμη και έντονο καθάρισμα του σπιτιού", δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Αχμάντι., μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Πόσα λεπτά άσκησης έχουν αποτέλεσμα;

Στη μελέτη φάνηκε ότι η άσκηση δεν χρειάστηκε να κρατάει πολύ. Μόλις τρία λεπτά άσκησης που σου "κόβει" την αναπνοή έχουν όφελος. (Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μόλις τρία λεπτά άσκησης μπορούν να έχουν ισχυρό θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο της γλυκόζης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.)

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι έκαναν αυτές τις σύντομες περιόδους άσκησης φαινόταν να είναι πιο σημαντική από τη συνολική ποσότητα σωματικής τους δραστηριότητας καθημερινά. Με άλλα λόγια, η αύξηση του καρδιακού σου παλμού για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι καλύτερη από μια μεγαλύτερη προπόνηση που ακολουθεί καθιστική εργασία σε μια καρέκλα γραφείου για τις επόμενες οκτώ ώρες.

Βραδινό τρέξιμο; Τι χρειάζεσαι για να το κάνεις σωστά (η ώρα, οι τροφές, η διαδρομή)

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές για την παρακολούθηση της κίνησης, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από την UK Biobank για 29.836 παχύσαρκους ενήλικες άνω των 40 ετών. Σχεδόν 3.000 από τους συμμετέχοντες είχαν επίσης διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν τους ιχνηλάτες δραστηριότητάς τους ασταμάτητα για επτά ημέρες και οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν την κίνησή τους ως κυρίως το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τι συνέβη σε αυτά τα άτομα τα επόμενα οκτώ χρόνια. Παρακολούθησαν για θανάτους, σοβαρά καρδιακά συμβάντα (όπως καρδιακή προσβολή) και μικροαγγειακά συμβάντα (που περιλαμβάνουν πράγματα όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων για τη χοληστερόλη ή την αρτηριακή πίεση), σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Οι ερευνητές υπολόγισαν έναν αριθμό παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, καθιστική ζωή, πρόσληψη φρούτων και λαχανικών), καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η ηλικία.

Στο τέλος, φάνηκε ότι οι βραδινές προπονήσεις είχαν όφελος στους παχύσαρκους. Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ίσως είναι καλύτερο να προπονείσαι το πρωί - ειδικά αν θέλεις να χάσεις βάρος.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i