Έρευνα: Για πόδια δυνατά κάνε αυτήν την προπόνηση!

Κάνε αυτήν την άσκηση για έναν χρόνο και δες τα πόδια σου να παραμένουν δυνατά για χρόνια μετά.

βάρη για δυνατά πόδια istock

Καθώς μεγαλώνουμε, η λειτουργία των σκελετικών μυών μας μειώνεται και δύναμη στα πόδια μας χάνεται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

"Αν κάνεις προπόνηση με αντιστάσεις, τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια μετά", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mads Bloch-Ibenfeldt, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Αθλητιατρικής στο Νοσοκομείο Bispebjerg στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

5 ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης | Βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν εάν τα προγράμματα ασκήσεων με αντίσταση θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου με 369 πρόσφατα συνταξιούχους και υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 64 και 75 ετών.

Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε ένα από τα τρία προγράμματα ασκήσεων για ένα χρόνο. Είτε σήκωναν βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, κάνοντας προπόνηση μέτριας έντασης χρησιμοποιώντας το σωματικό τους βάρος και τα λάστιχα αντίστασης τρεις φορές την εβδομάδα, είτε δεν άλλαξαν το συνηθισμένο τους πρόγραμμα, ανάφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη δύναμη των οστών και των μυών τους καθώς και τα επίπεδα σωματικού λίπους στην αρχή της έρευνας, ένα χρόνο μετά στο τέλος του προγράμματος και στη συνέχεια δύο και τέσσερα χρόνια αργότερα. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις με βαριά φορτία απέδωσε το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο όφελος στη δύναμη των ποδιών. Ακόμη και τέσσερα χρόνια μετά την προπόνηση, η δύναμη των ποδιών τους παρέμεινε ανεπηρέαστη, ενώ η ομάδα με μέτρια ένταση παρουσίασε μείωση - αν και δεν ήταν σημαντική.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε εκείνους που γυμνάζονται και μετά τα 50 ή τα 60 τους προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία τους.

Τι μετράει ως προπόνηση αντίστασης;

Η προπόνηση περιλαμβάνει δραστηριότητες αερόβιας άσκησης, αντίστασης, ευλυγισίας και ισορροπίας. Καθένα από αυτά έχει σημαντική επίδραση, εάν κάποιος τα εκτελεί τακτικά ή όχι στη συνολική του υγεία (συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας) και στη σωματική λειτουργία.

Η προπόνηση με αντιστάσεις περιέχει ασκήσεις που βελτιώνουν τη δύναμη κάνοντας τους μυς να λειτουργούν ενάντια σε μια δύναμη. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • βάρη,
  • Kettebells,
  • λάστιχα αντίστασης,
  • το δικό σου σωματικό βάρος, όπως με pushups ή squats

Για τους ηλικιωμένους, η προπόνηση με αντιστάσεις είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας και της κινητικότητας. Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη, η προσθήκη βαρύτερου βάρους φαίνεται να είναι σημαντική.

Προπόνηση με βάρη: μειώνει άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i