Το 5λεπτο πρόγραμμα stretching που θα σου χαρίσει μεγαλύτερη ευλυγισία

Μπορείς να το κάνεις καθημερινά, καθώς είναι πολύ σύντομο αλλά αποτελεσματικό.

stretching iStock

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η ευλυγισία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της φυσικής μας κατάστασης και της γενικότερης υγείας του οργανισμού μας. Οι καθημερινές δραστηριότητες θα ήταν σαφώς πιο δύσκολες αν δεν μπορούσαμε να σκύψουμε, να στρίψουμε είτε απλά να καθίσουμε οκλαδόν. Ακολουθώντας πιστά ένα πρόγραμμα διατάσεων, πολύ σύντομα θα μεγιστοποιήσεις την ευλυγισία σου αλλά και το εύρος των κινήσεών σου, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια. Και γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί πολύ απλά, θα βελτιώσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις αλλά και θα διευκολυνθείς στα καθημερινά σου καθήκοντα. Οι πόνοι, τα τραβήγματα και οι τραυματισμοί θα αποτελούν πια παρελθόν, αφού οι μύες του σώματός σου θα "δουλεύουν" ρολόι. Δοκίμασε την παρακάτω ολιγόλεπτη προπόνηση stretching και δες το σώμα σου να τεντώνεται, όπως ποτέ άλλοτε.

Άσκηση 1η : Runner’s stretch

 

Στάσου όρθια με τα πόδια ανοιχτά στο ύψος των γοφών. Τοποθέτησε το δεξί πόδι πίσω, με το γόνατο και τα χέρια να ακουμπούν στο έδαφος, ώστε να έρθεις σε θέση προβολής. Βάλε και τα δύο χέρια να ακουμπούν στις δύο πλευρές του αριστερού ποδιού, που είναι λυγισμένο. Χαμήλωσε τους γοφούς σου μέχρι να αισθανθεί ένα τέντωμα στο μπροστινό μέρος του αριστερού ισχίου και του ποδιού σου. Μείνε σε αυτή την στάση για 30 δευτερόλεπτα. Ίσιωσε αργά το μπροστινό σου πόδι, κρατώντας τα χέρια στο έδαφος. Μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να έχεις το πόδι σου εντελώς ίσιο. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Άσκηση 2η: Forward fold - Για όλο το σώμα, ιδανική για εργαζόμενους γραφείου που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι

 

Στάσου με τα πόδια στο πλάτος του ισχίου. Τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτάζουν μπροστά. Άπλωσε τα χέρια σου ώστε να βρεθούν πίσω από τους γλουτούς. Έχοντας επίπεδη την κοιλιά, λύγισε την μέση σου, μετατοπίζοντας τους γοφούς σου προς τα πίσω και ρίχνοντας το βάρος σου στις φτέρνες, μέχρι να αισθανθείς ένα τέντωμα στο πίσω μέρος των ποδιών.  Καθώς σκύβεις προς τα εμπρός, άφησε τη βαρύτητα να τραβήξει τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι, κρατώντας τα πάντα ίσια. Μείνε σε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα και επανέλαβε.

Άσκηση 3η : Seated back twist - Για την σπονδυλική στήλη, κατάλληλη για πόνους στην πλάτη και αύξηση της κινητικότητας

 

Κάθισε στο έδαφος με τα πόδια σταυρωμένα και το αριστερό πόδι από πάνω. Σταύρωσε το αριστερό πόδι πιο πάνω από το δεξί, ώστε το αριστερό γόνατο να κοιτάζει προς τα πάνω, όσο γίνεται. Στρέψε απαλά τους ώμους σου προς τα αριστερά, σπρώχνοντας ελαφρά το αριστερό πόδι. Μείνε για 30 δευτερόλεπτα και επανέλαβε από την άλλη πλευρά.

Άσκηση 4η: Bound angle - Για το στήθος και τους ώμους, κατάλληλη για να βελτιωθεί η στάση του σώματος

Στάσου στην μέση μιας ανοιχτής πόρτας. Τοποθέτησε τους πήχεις σου στο κάθε κούφωμα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω του φάρδους της πόρτας, δοκίμασε ένα χέρι την φορά. Γείρε απαλά προς τα εμπρός μέχρι να αισθανθείς το τέντωμα στο μπροστινό μέρος του στήθους και των ώμων. Μείνε σε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα. Επανέλαβε πάντα μέχρι εκεί που αισθάνεσαι άνετα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i