Τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που κάνουν όσοι γυμνάζονται

Αν δε βλέπεις αποτελέσματα, ίσως δε φταίει η προσπάθεια αλλά τα διατροφικά λάθη που κάνεις.

διατροφικά λάθη pexels

Aυτά είναι τα πιο συχνά και κοινά διατροφικά λάθη που κάνουν όσοι γυμνάζονται. Δες πώς θα τα αποφύγεις!

Υπερβολική ή ελλιπής πρόσληψη πρωτεΐνης

Στην πρώτη περίπτωση, η επιπλέον πρωτεΐνη είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε λίπος και στη δεύτερη, δε θα έχεις τη γράμμωση που θέλεις. Η συνιστώμενη ποσότητα καθαρής πρωτεΐνης είναι 1,2-1,6 γρ./ κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Ανεπαρκής ενυδάτωση

Καλό είναι να καταναλώνεις νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης (ή κάποιο ισοτονικό ποτό). Είναι επίσης, σημαντικό να ζυγίζεσαι πριν και μετά την προπόνηση για να διαπιστώνεις πόσο νερό χρειάζεσαι να αναπληρώσεις επιπλέον. Να σημειωθεί ότι η αφυδάτωση μειώνει την αθλητική απόδοση.

Κατανάλωση κανονικού γεύματος πριν τη γυμναστική

Πράγματι καλό είναι να μην πηγαίνεις νηστική στο γυμναστήριο, αλλά αν θέλεις να καταναλώσεις κανονικό γεύμα (πχ. το μεσημεριανό σου) θα πρέπει να περιμένεις περίπου 3 ώρες, ώστε να μην επηρεάσει η πέψη την επίδοσή σου.

Νηστεία πριν την άθληση

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καύσεις αυξάνονται κατά 33% όταν γυμναζεσαι το πρωί νηστική. Αυτό όμως ισχύει μόνο για το πρωί. Αν αθλείσαι το απόγευμα καλό είναι να καταναλώνεις ένα ελαφρύ σνακ 1-2 ώρες νωρίτερα.

Καθυστέρηση του γεύματος μετά την προπόνηση

Ενώ πρέπει να αφήνεις κάποιο χρονικό περιθώριο πριν την άσκηση, είναι πολύ σημαντικό να φάς κάτι άμεσα μετά τη λήξη της (μέσα σε μισή ώρα). Το γεύμα αυτό θα πρέπει να είναι σύνθετο, να περιλαμβάνει δηλαδή και υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Στόχος του είναι η αποκατάσταση των μυών. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό σαν κίνητρο για να είσαι συνεπής!

Υπερεκτίμηση των ημερήσιων καύσεων

Καλό είναι να είσαι αισιόδοξη αλλά και αντικειμενική. Στην αρχή ειδικά της ένταξής σου σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ίσως δεν καις τις θερμίδες που υπολογίζεις, οπότε μάλλον όχι, δε σου αξίζει μια σοκολάτα μετά...Για πολλούς η άσκηση αποτελεί δικαιολογία για να τρώνε ό,τι θέλουν. Αν όντως το μοναδικό ζήτημα είναι να μην αυξηθεί το σωματικό βάρος τότε ας πούμε ότι καλά κάνουν. Αν όμως θέλεις η γυμναστική να αποτυπώνεται στο σώμα, τότε η άσχημη διατροφή δεν είναι καλή ιδέα.

Σημαντικός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο του οργανισμού και η έλλειψή τους οδηγεί σε αποδόμηση των μυών.

Υπερβολική εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των διαφόρων συμπληρωμάτων

Aγνοώντας τη διατροφή ή ακόμα και την ίδια την προσπάθεια. Η κρεατίνη, η καφεΐνη και το διττανθρακικό νάτριο (σόδα) βοηθούν πράγματι, αλλά χρειάζεται προσοχή στην πρόσληψή τους. Για τα  υπόλοιπα συμπληρώματα, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι ακόμα θολά...

Συμβουλές από άτομα τα οποία δεν είναι ειδικά στο θέμα της διατροφής

Mε συνέπεια τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά ούτε για το σώμα σου, ούτε συχνά για την υγεία σου.

Από την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, www.coachmydiet.wordpress.com  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i