Τι είδος άσκησης να επιλέξεις ανάλογα με τον τρόπο ζωής σου;

Μάθε γιατί έχει σημασία να αφιερώσεις έστω και λίγο χρόνο την εβδομάδα για να ασκηθείς και ποια δραστηριότητα ταιριάζει με το lifestyle σου.

fitness-woman-leaning-to-a-wall-with-skipping-ropes-picture-id967681454 Credit:jacoblund

Από τη Βασιλική Δημητροπούλου wellbeing specialist, yoga specialist (Instagram: @vasiliki_dimitropoulou).

Παλαιότερα όταν φίλοι/γνωστοί/πελάτες μου με ρωτούσαν τι είδος άσκησης να επιλέξουν απαντούσα πως οποιαδήποτε άσκηση κι αν ακολουθήσεις χρειάζεται minimum 3-4 ώρες την εβδομάδα για να δεις αποτέλεσμα. Παρατήρησα, όμως, πως αυτό για κάποιους ανθρώπους ήταν αποτρεπτικό, παρά κίνητρο, και αντί να ξεκινήσουν άσκηση, τελικά, τα παρατούσαν λόγω έλλειψης χρόνου.

Αποφάσισα, λοιπόν, να προτείνω στους ανθρώπους να διαθέσουν το ελάχιστο – less than nothing – που μπορούν σε ένα είδος άσκησης που τους αρέσει πολύ. Αυτή η διέξοδος ενθάρρυνε περισσότερο τους ανθρώπους να ξεκινήσουν και να μείνουν πιστοί σε ένα πρόγραμμα και τελικά άρχισαν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από μια φορά την εβδομάδα συνειδητοποιώντας τα οφέλη που έχουν για το σώμα, αλλά και το πνεύμα τους.

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο είδος άσκησης σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου;

Αυτό που είναι απαραίτητο, αρχικά, για να προσανατολιστείς στο κατάλληλο για εσένα είδος άσκησης είναι να θέσεις έναν αντικειμενικό και εύκολα πραγματοποιήσιμο στόχο, ο οποίος θα μπορεί να ταιριάξει στον τρόπο που ζεις καθημερινά και στον χρόνο που διαθέτεις.

Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψεις αντικειμενικά πόσο χρόνο διαθέτεις μέσα στην εβδομάδα για μια δραστηριότητα και πόσο πολύ επιθυμείς να ακολουθήσεις πιστά το πρόγραμμα, ώστε να βιώσεις αλλαγή τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Αν για παράδειγμα θέλεις να αρχίσεις τρέξιμο με στόχο να συμμετέχεις σε κάποιο αγώνα ο χρόνος που χρειάζεται να διαθέσεις είναι 3-4 φορές ανά εβδομάδα κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μη πραγματοποιήσιμο αν, τελικά, δεν διαθέτεις αυτό τον χρόνο.

Αν όμως το τρέξιμο γίνεται απλά για ευεξία τότε και μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Διάβασε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους τύπους άσκησης και επίλεξε τον κατάλληλο για εσένα σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου:

Yoga

Η yoga ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος άσκησης ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης και διαθέσιμου χρόνου. Παρέχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στο νου ακόμη και μια φορά την εβδομάδα. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έντονο στρες και καθιστική εργασία καθώς ηρεμεί το μυαλό μέσω των αναπνοών και του διαλογισμού και ενδυναμώνει τις αδύναμες περιοχές που ταλαιπωρούνται από τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Λειτουργική προπόνηση

Η λειτουργική προπόνηση ή functional training ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους με γρήγορο και έντονο τρόπο ζωής καθώς είναι ένα είδος προπόνησης που συνδυάζει την αερόβια ικανότητα με την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Με δύο προπονήσεις την εβδομάδα μπορεί κανείς να δει άμεσα αποτελέσματα, αφού σε μια προπόνηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το cross training και τι προσφέρει; Να προτιμήσεις αυτό ή λειτουργική προπόνηση;

Τρέξιμο ή περπάτημα

Το τρέξιμο ή το περπάτημα αποτελούν την πιο απλή μορφή άσκησης. Μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, στον διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο (ιδανικό τώρα που έρχεται η άνοιξη ), χωρίς εξοπλισμό παρά μόνο με κατάλληλα παπούτσια. Αφορά όλους τους ανθρώπους καθώς μπορούν και προσαρμόζονται στην φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου. Τα οφέλη τους είναι άμεσα ακόμη και με 20 λεπτά την ημέρα. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έντονη καθημερινότητα αλλά και σε ανθρώπους που νιώθουν άτονοι και κουρασμένοι.

Διάβασε επίσης: Τρέξιμο ή περπάτημα; Δες ποιο να προτιμήσεις για αντοχή, κάψιμο λίπους ή καλή υγεία

Pilates

Η μέθοδος του Pilates είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενδυνάμωσης του κορμού και ενίσχυσης της σωστής στάσης του σώματος. Συνδυάζει τόσο την ευκινησία του σώματος όσο και την ενδυνάμωση του πυρήνα (κορμού). Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που κάνουν παρατεταμένη καθιστική εργασία, αλλά και σε όσους καταπονούνται σωματικά λόγω της καθημερινότητας ή από κάποιο τραυματισμό.

Διάβασε επίσης: Γιόγκα ή Πιλάτες; Τι να επιλέξεις ανάλογα με το στόχο σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i