Διάλεξε τα σωστά αθλητικά παπούτσια για σένα!

Ένας πολύτιμος οδηγός για να επιλέξεις τα σωστά αθλητικά παπούτσια που ταιριάζουν πραγματικά στις ανάγκες και τα πόδια σου.

running-shoes

Αν δεν επιλέξεις τα σωστά αθλητικά παπούτσια, µπορεί να καταλήξεις ξαπλωµένη στον καναπέ µε νάρθηκα στις κνήµες ή πονεµένες φτέρνες, αντί να έχεις απολαύσει το τρέξιµο σου. Γι’ αυτό, πριν αγοράσεις οποιοδήποτε ζευγάρι, διάβασε τις συµβουλές µας:

Δεν είναι όλα για όλες τις χρήσεις

Τα παπούτσια για περπάτηµα είναι πιο σκληρά, ενώ για τρέξιµο πιο ευλύγιστα µε έξτρα υποστήριξη ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τους κραδασµούς. Αν ασχολείσαι και µε τις δύο δραστηριότητες, αγόρασε ένα διαφορετικό ζευγάρι για καθεµία.

Μάθε τι είδους είναι το πέλμα σου

Οι περισσότερες µεγάλες εταιρείες προσφέρουν σήµερα ποικιλία µοντέλων ώστε να είναι εύκολο να βρεθεί κάποιο που να ταιριάζει σε κάθε είδος πέλµατος. Ένας τρόπος για να προσδιορίσεις το σχήµα του πέλµατός σου είναι να κάνεις το «τεστ του νερού»: βρέξε το πόδι σου, πάτησε σε ένα κοµµάτι χοντρό σκούρο χαρτί και δες το αποτύπωµά σου. Ή βρες σε ποιο σηµείο είναι περισσότερο φθαρµένα τα παλιά σου αθλητικά. Αν στο αποτύπωµά σου φαίνεται:

  • Όλο το πέλµα µε πολύ µικρή ή καθόλου καµπύλη στο εσωτερικό –ή αν τα παπούτσια σου είναι περισσότερο φθαρµένα στην εσωτερική πλευρά–, τότε έχεις χαµηλή καµάρα και µπορεί να τείνεις προς τον υπερπρηνισµό. Αυτός δηµιουργεί επιπλέον φθορά στο εξωτερικό µέρος της φτέρνας και στο εσωτερικό του πέλµατος. Χρειάζεσαι αθλητικά µε χαρακτηριστικά ελέγχου της κίνησης και µέγιστη στήριξη.

  • Μόνο ένα µέρος του µπροστινού τµήµατος του πέλµατος και της φτέρνας µε µια στενή γραµµή που να τα συνδέει µεταξύ τους –ή αν τα παπούτσια σου είναι φθαρµένα κυρίως στην εξωτερική πλευρά–, τότε έχεις ψηλή καµάρα και τείνεις προς τον υποπρηνισµό (γνωστός και ως υπτιασµός), που σηµαίνει πως το πόδι σου στρέφεται προς τα έξω. Ο υποπρηνισµός προκαλεί φθορά στο εξωτερικό άκρο της φτέρνας και το µικρό δάχτυλο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι παπούτσια µε «µαξιλαράκια» και µαλακή ενδιάµεση σόλα.

  • Μια διακριτή καµπύλη κατά µήκος της εσωτερικής πλευράς και τα παπούτσια σου φθείρονται οµοιόµορφα, τότε έχεις ουδέτερη καµάρα. Αναζήτησε «σταθερά» παπούτσια µε τη σωστή αναλογία µαλακής υποδοµής και υποστήριξης.

Έλεγχε συχνά το νούμερό σου

Είναι µύθος πως το µέγεθος του ποδιού δεν αλλάζει στους ενήλικες. Η αλήθεια είναι ότι αλλάζει καθώς µεγαλώνουµε, γι’ αυτό το σωστό είναι να µετράς το νούµερό σου δύο φορές το χρόνο.

Μην πιστεύεις ότι θα "ανοίξουν"

Τα παπούτσια για το τρέξιµο ή το περπάτηµα θα πρέπει να τα νιώθεις άνετα από την πρώτη στιγµή. Περπάτησε ή τρέξε µερικά µέτρα µέσα στο κατάστηµα για να σιγουρευτείς ότι τα νιώθεις καλά όταν κινείσαι.

Διάλεξε τα σωστά αθλητικά παπούτσια για σένα! - εικόνα 1

Εφάρμοσε τον κανόνα του αντίχειρα

  • Στα σωστά αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να υπάρχει χώρος όσο το φάρδος του αντίχειρά σου ανάµεσα στο πιο µακρύ σου δάχτυλο και στο τελείωµα του παπουτσιού.
  • Στη φτέρνα η εφαρµογή θα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτή και το πόδι σου να µη γλιστράει προς τα έξω όταν περπατάς.
  • Το επάνω µέρος του παπουτσιού, που καλύπτει το επάνω µέρος του πέλµατός σου, θα πρέπει να είναι εφαρµοστό και σταθερό και να µη σε σφίγγει πολύ σε κάποιο σηµείο.

Μην πληρώνεις πολλά -αλλά μην επιλέγεις και τα πιο φτηνά

Τα καλής ποιότητας παπούτσια για τρέξιµο είναι αρκετά ακριβά – και συνήθως αξίζουν τα λεφτά τους.

Μάθε κάθε πότε πρέπει να τα αντικαθιστάς

Κατά µέσο όρο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να "αποσύρεται" µετά τα 500-650 χιλιόµετρα χρήσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i