Κάνεις συχνά γυμναστική; Πόσο νερό χρειάζεται να πίνεις και γιατί;

Ξέχνα τα 8, 9 ή και τα 10 ποτήρια νερό όταν έχεις έντονη δραστηριότητα. Ο οργανισμός σου χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση για να αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά.

γυμναστική iStock

Οι αθλητές και οι ασκούμενοι είναι μια ομάδα στην οποία η ενυδάτωση έχει σχέση και με την απόδοση. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές έρευνες με αντικείμενο τη μέτρηση και τις συνέπειες της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ συχνά δίνονται στρατηγικές και συστάσεις για την πρόσληψη υγρών. Οι αθλητές έχουν συνήθως οδηγίες να αντικαταστήσουν τα υγρά του σώματος που χάθηκαν (που μετρώνται με την αλλαγή του σωματικού βάρους) κατά τη διάρκεια της προπόνησης με μια ποσότητα υγρού ίση με το ποσό που χάθηκε, χρησιμοποιώντας την κατευθυντήρια γραμμή ότι 1 κιλό ισούται με 1 λίτρο. Έχουν δημοσιευτεί πολυάριθμες μελέτες και σχετικά με τις ανάγκες νερού σε άτομα που αθλούνται. Οι οδηγίες δείχνουν ότι το μίνιμουμ απαιτούμενο για ασκούμενους είναι 4,5 λίτρα για τις γυναίκες και τους άνδρες (στους άνδρες όμως υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες κατηγορίες που φτάνουν και τα 11 λίτρα νερό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Γιατί να πιεις νερό;

1. Τρως λιγότερο

Μερικές φορές μπορεί να αντιληφθείς τη δίψα σαν πείνα και να καταναλώσεις ένα σνακ χωρίς ουσιαστικά να είναι αυτό που αναζητά ο οργανισμός σου. Για να μην πέφτεις... θύμα της δίψας σου, πίνε κανονικό ή αεριούχο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – όχι μόνο όταν νιώθεις υπερβολικά διψασμένη. Μάλιστα, για να είσαι σίγουρη ότι θα το τηρήσεις, έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, στο γραφείο, στο ποδήλατο, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο κ.λπ., για να θυμάσαι ότι πρέπει να ξεδιψάς τον εαυτό σου.

2. Αυξάνεται ο μεταβολισμός

Πεντακόσια ml νερό (1/2 λίτρο δηλαδή) μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό έως και 30% για μία ώρα περίπου. Το νερό διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό.

3. Έχεις αντοχή

Δεκαοκτώ παραπάνω φορές το λεπτό χτυπάει η καρδιά σου όταν γυμνάζεσαι αφυδατωμένη, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Όταν δεν ενυδατώνεσαι σωστά, ασκείς περισσότερη πίεση στην καρδιά σου και αυτό κάνει την άσκηση να φαίνεται δυσκολότερη. Γι’ αυτό έχε πάντα μαζί σου 1 μπουκάλι νερό και φρόντιζε να πίνεις περίπου 500 ml νερό πριν από την άσκηση και άλλα 300 ml γιακάθε 15 λεπτά που γυμνάζεσαι.

4. Ασκείσαι περισσότερο

Το νερό μπορεί να βελτιώσει το πρόγραμμα γυμναστικής σου και οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο περισσότερο ενυδατωμένη είσαι την ώρα που γυμνάζεσαι τόσο λιγότερο αισθάνεσαι κούραση. Νέα έρευνα δείχνει, επίσης, ότι, όταν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, γυμνάζεσαι για περισσότερο χρόνο.

5. Γεμίζεις ενέργεια

Η αφυδάτωση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κόπωσης και αυτό γιατί το νε΄ρο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα. Συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

6. Χτίζεις μυϊκό τόνο

Πίνοντας νερό, προλαμβάνονται οι μυϊκές κράμπες και λιπαίνονται οι αρθρώσεις του σώματος. Όταν είσαι καλά ενυδατωμένη, μπορείς να ασκείσαι για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση χωρίς να εξαντλείσαι.

Διάβασε επίσης: 6+1 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i