Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους του να καθόμαστε υπερβολικά. Η καθιστική συμπεριφορά έχει συνδεθεί με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και πολλά άλλα ιατρικά προβλήματα.
Αδράνεια και προβλήματα υγείας
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η καθιστική συμπεριφορά και η αδράνεια λόγω πανδημίας θα οδηγήσει σε πολλές και καθοριστικές αλλαγές για την υγεία. Δεν προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν μείνει στο σπίτι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν ενός έτους χωρίς καν να βγαίνουν για περπάτημα.
Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του αριθμού βημάτων ενός υγιούς ατόμου μεταξύ 2.500 και 5.000 την ημέρα για μόλις δύο ημέρες οδήγησε σε μείωση της οξείδωσης του λίπους κατά 16 έως 19% και αύξηση των μεταγευματικών τριγλυκεριδίων πλάσματος κατά 22 έως 23% παρά την καθημερινή τους μονόωρη γυμναστική.
Το τρέξιμο για μία ώρα θα μπορούσε να βελτιώσει το μεταβολισμό του λίπους σου, αλλά δεν θα το κάνει αν κάθεσαι πολύ. Έτσι, ακόμα και αν το τρέξιμο σου καλύπτει 8.000 βήματα σε μία διαδρομή, θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμένεις σε κίνηση καθώς ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο από τις ανασταλτικές επιδράσεις της αδράνειας παρά από τις διεγερτικές επιδράσεις της γυμναστικής.
Περπάτημα για αδυνάτισμα: Πώς να περπατάς σωστά για να χάσεις -1 νούμερο σε ένα μήνα
Ιδανικά χρειάζεσαι τουλάχιστον τουλάχιστον 8.500 με 9.000 βήματα την ημέρα.
Αυτή η έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Journal of Applied Nature, το οποίο καθόριζε ότι οι άνθρωποι που κάθονται για περίπου 13 ώρες την ημέρα και περπατάνε λιγότερο από 4.000 βήματα την ημέρα αποκτούν αντίσταση στα μεταβολικά οφέλη της άσκησης. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι άτομα που ήταν καθισμένα για τέσσερις ημέρες παρουσίασαν τα ίδια αποτελέσματα σε εξέταση αίματος που μέτρησε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της γλυκόζης και της ινσουλίνης, είτε ασκήθηκαν για μία ώρα την τέταρτη ημέρα είτε όχι.
Καλύτερα να ξεκινάς τα βήματά σου από νωρίς το πρωί για να κρατήσεις το μεταβολισμό σου ακμαίο. Φρόντισε λοιπόν μέσα στην ημέρα να περπατάς για τουλάχιστον µία φορά ανά ώρα για λίγα λεπτά, ή αν είναι δυνατόν, βγες έξω για ένα γρήγορο περπάτημα γύρω από το τετράγωνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων της εργασίας σου.
Μπορείς εύκολα να βρεις δωρεάν εφαρμογές που θα καταγράφουν τον αριθμό των βημάτων που έχεις περπατήσει και θα τα εμφανίζει μαζί με τον αριθμό των θερμίδων που έχεις κάψει, την απόσταση, το χρόνο περπατήματος και την ταχύτητα ανά ώρα.
Τα περισσότερα είναι εύκολα στη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς έχεις το κινητό μαζί σου, όπως συνήθως.
Πόσες θερμίδες καίω με τρέξιμο, γιόγκα, zumba και άλλα 3 βασικά είδη άσκησης
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr