6 μύθοι για την προπόνηση δύναμης για γυναίκες

Η personal trainer Χριστίνα Μαυρίδου εξηγεί ό,τι θέλεις να ξέρεις για την προπόνηση δύναμης και καταρρίπτει τους μύθους που λένε ότι δεν είναι σωστή προπόνηση αν θες να διατηρήσεις γυναικείο σώμα

Έχουμε ακούσει διάφορες φήμες και προκαταλήψεις κατά καιρούς, σχετικά με την προπόνηση δύναμης, όπως π.χ. ότι οι γυναίκες γίνονται ανδροπρεπείς, ότι δεν υπάρχει όφελος χωρίς πόνο, ότι αν δεν πάρεις διάφορα συμπληρώματα δεν αναπτύσσεις τη μυική σου μάζα κ.τ.λ. Ας δούμε λοιπόν τι από όλα αυτά που ακούγονται είναι ψέμα και τι αλήθεια!

Μύθος Νο 1: Πρέπει να πονέσεις

Η έκφραση, την οποία πολλοί έχουν υιοθετήσει, ότι «αν δεν πονέσεις, μυς δεν χτίζεις» είναι ένας μεγάλος μύθος, διότι αν και η διαδικασία ανάπτυξης των μυών μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αίσθηση καύσης στους μυς, δεν είναι επώδυνη!

Εάν προκαλεί πόνο, σημαίνει ότι το άτομο είτε έκανε παραπάνω προπόνηση από αυτή που χρειαζόταν, είτε έκανε ελλιπείς διατάσεις. Ο συνδυασμός μάλιστα και των δύο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μυικό του σύστημα.

Μύθος Νο 2: Χρειάζεσαι συμπληρώματα

Ακούγονται διάφοροι μύθοι περί συμπληρωμάτων και φαρμάκων. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα συμπληρώματα πρωτεϊνών δεν είναι εργογόνα βοηθήματα και δεν ωφελούν στην ανάπτυξη της μυικής μάζας ή της δύναμης. Παραταύτα όμως, το άτομο χρειάζεται μια ισορροπημένη δίαιτα και μπορεί μέσω της διατροφής του να προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τα διάφορα φάρμακα, όπως στεροειδή, αυξητική ορμόνη, διουρητικά και άλλες ουσίες, τα οποία λαμβάνονται για την ενίσχυση της απόδοσης, δεν προσφέρουν στο άτομο ευρωστία, αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία του.

Μύθος Νο 3: Χάνεις την ευλυγισία σου

Μια άλλη άποψη που επικρατεί είναι ότι, αν κάποιος κάνει προπόνηση δύναμης, «γεμίζει» με μυς και χάνει την ευλυγισία του. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν το άτομο κάνει λάθος προπόνηση ή διατάσεις. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι αθλητές της άρσης βαρών στις μεγάλες κατηγορίες, είναι λιγότερο ευλύγιστοι από τους άλλους αθλητές της άρσης βαρών.

Γενικά η προπόνηση για δύναμη δεν βοηθά στη δημιουργία ευλυγισίας και καρδιαγγειακής ευρωστίας.  Όμως, το όφελος σε μυϊκή μάζα είναι μεγάλο, και τότε έχουμε αύξηση του μεταβολισμού ηρεμίας και κατ’ επέκταση έλεγχο του σωματικού λίπους.

Μύθος Νο 4: Δεν είναι για γυναίκες

Όσον αφορά την προπόνηση δύναμης για τις γυναίκες, η άποψη ότι θα γίνουν ανδροπρεπείς είναι μύθος! Αντίθετα με τις κοινές αντιλήψεις, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τόσο μεγάλους και ογκώδεις μυς όσο οι άντρες, ούτε οι μύς τους να γίνουν τόσο ευκρινείς.

Σε ένα βαρύ πρόγραμμα προπόνησης αντίστασης, γυναίκες και άντρες επιτυγχάνουν περίπου το ίδιο ποσοστό μεταβολής στη δύναμη και την υπερτροφία των μυών. Στις περισσότερες γυναίκες όμως, το μεγάλο ποσοστό λίπους καλύπτει τη γράμμωση των μυών σε σχέση με τους άντρες.

Μύθος Νο 5: Θέλει πολύ χρόνο

Επίσης, δεν απαιτούνται δύο ώρες υποχρεωτικά για να ολοκληρωθεί η άσκηση στην προπόνηση με βάρη, εκτός αν το άτομο είναι αθλητής της άρσης βαρών ή της σωματικής διάπλασης.

Αν γυμνάζεται για κάποιο άλλο άθλημα, θα χρειαστεί 45-90 λεπτά, ενώ οι αρχάριοι ή όσοι γυμνάζονται για ευρωστία ή ψυχαγωγία χρειάζονται 30-45 λεπτά.

Μύθος Νο 6: Είναι μόνο για νέους

Τέλος, δεν είναι αλήθεια ότι η προπόνηση προοδευτικής αντίστασης απευθύνεται μόνο σε νέα άτομα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, ακόμα και στην ηλικία των 80 ή 90 ετών, οι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν από την τακτική προπόνηση ασκήσεων προοδευτικής αντίστασης.

Γράφει η Χριστίνα Μαυρίδου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Personal Trainer.

www.personaltrainerchristy.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i