Αν και μόλις 29 ετών, η Σοφία Ράλλη έχει στο ενεργητικό της τουλάχιστον 100 διεθνείς νίκες στο αλπικό σκι (σε κάθε σκαλί του βάθρου), από την Τουρκία και τη Βοσνία μέχρι την Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα.
Φέτος το βλέμμα της είναι στραμμένο στη Νότια Κορέα, όπου είχε την τιμή να ανοίξει την αυλαία των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ, στις 9 Φεβρουαρίου, κρατώντας την ελληνική σημαία. Αλήθεια, τι σημαίνει να ασχολείσαι αγωνιστικά με τη χιονοδρομία (σκι);
Οι διακρίσεις της Σοφίας
▶ 1η θέση Πανελλήνια Πρωταθλήματα Γυναικών 2015, 2016 και 2017
▶ 9η θέση Παγκόσμιο Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (Σότσι 2017, Ρωσία)
Ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο βουνό με τους θείους της, αλλά το σκι την προσέλκυε από μικρή, οπότε οι γονείς της την έγραψαν στο σύλλογο ΕΟΣ Νάουσας, όπου βρίσκεται ακόμη. «Τότε δεν ήξερα τι είναι το αγωνιστικό σκι, όμως έβλεπα μεγαλύτερους αθλητές που έκαναν εντυπωσιακό σκι και αποφάσισα ότι θέλω να κάνω το ίδιο».
«Alpine ski racer σημαίνει πως αγωνίζομαι στα αλπικά αγωνίσματα κατάβασης πίστας με εναλλάξ σημεία στροφών και διαδοχικές αλλαγές κατεύθυνσης. Οι αγώνες μου διεξάγονται σε πίστες χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η προπόνηση γίνεται στα χιονοδρομικά κέντρα».
«Το σκι οικονομικά δε μου πρόσφερε ποτέ τίποτα, υπηρετώ παράλληλα στο Λιμενικό Σώμα. Ο μισθός μου καταναλώνεται στις δαπάνες των προπονήσεών μου, από αγορά εξοπλισμού μέχρι μετακινήσεις, ενώ με βοηθά και η οικογένειά μου. Παράλληλα, είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ και διεθνής διαιτητής χειροσφαίρισης».
«Το αγωνιστικό σκι δεν είναι εύκολο – οι συνθήκες στο βουνό είναι δύσκολες και απρόβλεπτες. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα».
«Σε περίοδο προετοιμασίας, το καλοκαίρι προπονούμαι στην αλπική ζώνη, γιατί έχει μόνιμα χιόνι στους παγετώνες των Άλπεων. Στην Ελλάδα ακολουθώ πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, 5-8 ώρες τη μέρα. Φτάνοντας στην αγωνιστική περίοδο, ο χρόνος της προπόνησης μειώνεται και επικεντρώνομαι καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι».
«Προσέχω τη διατροφή μου, αλλά τρώω όλα τα φαγητά με μέτρο. Αποφεύγω μόνο τα τηγανητά».
«Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν έχω πρόβλημα με την ήττα. Είναι ανθρώπινο και μπορεί να συμβεί σε όλους τους αθλητές».
«Αν θέλεις να κάνεις αγωνιστικό σκι, πρέπει να ξέρεις ότι θα στερηθείς πολλά, αλλά θα ζήσεις έντονες στιγμές και συγκινήσεις».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr