Ημερήσια πρόσληψη 1.000 θερμίδων: Είναι το ίδιο με μια διατροφή 2.000 + καύση 1.000 θερμίδων με άσκηση;

Αφού γυμνάζεσαι μπορείς να φας παραπάνω;

Ημερήσια πρόσληψη 1.000 θερμίδων iStock

Από την Ιωάννα Λαουμτζή, Fitness Consultant / Exclusive Coach, Owner of IL EXCLUSIVE FITNESS GYM (@il_ioanna_laoumtziioannalaoumtzi.gr).

Είναι, τελικά, η ημερήσια πρόσληψη 1.000 θερμίδων το ίδιο με μια διατροφή 2.000 + κάψιμο των 1.000 θερμίδων με άσκηση; Έχοντας διπλάσια ποσότητα φαγητού μπορεί να σημαίνει διπλάσια ποικιλία, ή τουλάχιστον, διπλάσια ποσότητα από ιχνοστοιχεία. Με λιγότερες θερμίδες την ημέρα μπορείς να είσαι υγιής για κάποιο χρονικό διάστημα και να καις πολύ λίπος, εάν ακολουθείς σωστό διατροφικό πλάνο και παρακολουθείς τακτικά τα επίπεδα των στοιχείων στον οργανισμό σου. Η ισορροπία των συστατικών και η συντήρηση πρωτεϊνών μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός χαμηλού διατροφικού πλάνου, αλλά η μικρή ποσότητα φαγητού καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ισορροπημένη διατροφή.

Ο μέσος άνθρωπος που δεν παρακολουθείται από κάποιον ειδικό, έχει ανάγκη περισσότερες από 1000 θερμίδες, κατά μέσο όρο, για να πάρει όλα τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται. Άλλα άτομα μπορεί να χρειάζονται λιγότερα και άλλα άτομα μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερα συστατικά.

Επιπλέον, δεν γυμνάζεσαι για να τρως παραπάνω. Ο σωστός συνδυασμός της υγιεινής διατροφής και άσκησης φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα και μάλιστα μακροχρόνια. Αλλά ναι, κάποιος που γυμνάζεται καίει πιο εύκολα λίπος καθώς ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από κάποιον που δεν γυμνάζεται.

Έτσι, η κατανάλωση 2000 θερμίδων και η προπόνηση που καίει1000 θερμίδες, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το ιδανικό, αλλά είναι εμφανώς καλύτερη επιλογή. Όμως η υπερβολική προπόνηση είναι επικίνδυνη και ούτε πολύ υγιεινή. Με εξαίρεση το να είσαι αθλητής, αυτό δεν είναι μόνο δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά επίσης πιθανό να σου προκαλέσει τραυματισμό. 

Η ιδανική λύση

Μια πολύ καλύτερη επιλογή είναι να δημιουργήσεις ένα πολύ χαμηλότερο θερμιδικό έλλειμμα τρώγοντας 100-200 θερμίδες λιγότερο από το σύνολο που καις (λαμβάνοντας υπόψη τον βασικό μεταβολισμό και τη δραστηριότητα) και κάνοντας γυμναστική μερικές φορές την εβδομάδα. Η απώλεια βάρους είναι πιο αργή, αλλά αυτός ο συνδυασμός είναι εύκολος για να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και η απώλεια βάρους να είναι σταθερή και μάλλον μόνιμη.

Πώς θα κάψεις λίπος πιο εύκολα; 

Καταναλώνεις πολλές θερμίδες όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της άσκησης και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της άσκησης. Ο οργανισμός αρχίζει να καίει λίπος μετά το πρώτο 30λεπτο, οπότε καλό είναι να πιάνεις τα 60 λεπτά προπόνησης ώστε το σώμα σου να προλαβαίνει να μπαίνει στη διαδικασία καύσης.

Ασκήσεις που καίνε θερμίδες 

 

  • Τρέξιμο Καις από 860 έως 1.070 θερμίδες
  • Γρήγορο Περπάτημα Καις από 315 έως 390 θερμίδες
  • Γυμναστική με σχοινάκι Καις από 860 έως 1.070 θερμίδες
  • Γυμναστική με αντιστάσεις Καις από 365 έως 455 θερμίδες
  • Κολύμβηση Καις από 715 έως 890
  • Αερόβια άσκηση υψηλής έντασης Καις από 535 έως 665 θερμίδες

Ο στόχος παίζει τον βασικό ρόλο 

Βέβαια αν στόχος σου είναι να χτίσεις ένα δυνατό και μυώδες σώμα  αυτό που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο για τον στόχο σου, είναι καθαρά η διατροφή. Εάν στόχος είναι η μυϊκή ανάπτυξη, τότε θα πρέπει να βρισκόμαστε σε θερμιδικό πλεόνασμα.

Ωστόσο αν αυξήσεις τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα σου, τότε πιθανόν να βρεθείς σε θερμιδικό έλλειμμα το οποίο μπορεί να σταματήσει την μυϊκή σου ανάπτυξη.

Έτσι ανάλογα με το πόσες θερμίδες καταναλώνεις σε κάθε δραστηριότητα, θα πρέπει να τις αναπληρώσεις.

Μετά από μία σκληρή μέρα στο γυμναστήριο, οι θερμιδικές σου ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Τις ημέρες ξεκούρασης δεν χρειάζεται να καταναλώνεις τόσο μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, μειώνοντας την πιθανότητα να αποθηκεύσεις περιττό λίπος.

Μην τρώς παραπάνω πρωτεΐνη από όσο χρειάζεται. Περισσότερη πρωτεΐνη δεν ισούται με παραπάνω μυϊκή ανάπτυξη, μιας και η περίσσια πρωτεΐνη απλά θα αποβληθεί η μπορεί ακόμα και να αποθηκευτεί σαν λίπος.

Τρως λιγότερους υδατάνθρακες από όσους χρειάζεσαι

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Έτσι χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν τις προπονήσεις σου και για να διατηρήσουν τις αποθήκες ενέργειας του σώματος γεμάτες, έτσι ώστε να έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για καλύτερη απόδοση. 

Δεν καταναλώνεις αρκετές θερμίδες

Επίσης ανάλογα με την δραστηριότητα της ημέρας σου μπορεί να χρειάζεσαι να καταναλώσεις ακόμα παραπάνω θερμίδες από όσες είχες στο πλάνο σου. Συμβουλεύσου τους ειδικούς διατροφής και άσκησης για να βρεις το πλάνο που χρειάζεσαι πραγματικά. 

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δείκτης της ζυγαριάς να μην κατεβαίνει ή να παραμένει στάσιμος παρόλο που εσύ γυμνάζεσαι. Ξέρεις γιατί; Επειδή η μυϊκή μάζα αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που χάνεις λίπος. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός στη ζυγαριά να παραμένει ίδιος ή μερικές φορές και να αυξάνεται. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i