Έχεις δοκιμάσει αναρρίχηση;

Η Εύα Καλλία είναι Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στο άθλημα αυτό, το οποίο είναι πια και Ολυμπιακό άθλημα.

αναρρίχηση unsplash

Όταν μίλησα με την Εύα, της ζήτησα να μου στείλει φωτογραφίες για να πλαισιώσουμε το άρθρο. Βλέποντάς τες, μου κόπηκε η ανάσα, ειδικά στις μακρινές λήψεις που έβλεπα μια μικροκαμωμένη κοπέλα σκαρφαλωμένη στον όρθιο βράχο! Τι έχω να πω; Respect και καλή επιτυχία στους επόμενους αγώνες. Στο κείμενο που ακολουθεί θα γνωρίσουμε καλύτερα την αναρρίχηση αλλά και την πανελλήνια πρωταθλήτρια Εύα Καλλία.

δεφ

"Εγώ και η αναρρίχηση"

Το άθλημά μου είναι η αναρρίχηση, η οποία ανακάλυψα ότι μου αρέσει από την πρώτη στιγμή που τη δοκίμασα σε παιδική ηλικία. Σήμερα είμαι 19 ετών, ασχολούμαι με αυτήν περίπου 7 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο με προπονεί ο Χρήστος Δανιήλ. Έχω πάρει 17 χρυσά, 18 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο, 3 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο σε Βαλκανικούς αγώνες και την περασμένη χρονιά κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων.

"Το άθλημα"

Η αναρρίχηση γίνεται είτε σε τεχνητές πίστες είτε σε φυσικό περιβάλλον. Η αγωνιστική αναρρίχηση χωρίζεται σε τρία είδη:

▶ Το lead, το οποίο είναι αναρρίχηση σε ύψος με εξοπλισμό ασφαλείας που σκοπό έχει να φτάσεις στο top, στο τέλος δηλαδή της διαδρομής, ή όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό.

▶ Το bouldering, που είναι αναρρίχηση σε μικρότερο ύψος, στην οποία δεν απαιτείται εξοπλισμός, καθώς υπάρχουν στρώματα για τις πτώσεις. Υπάρχουν τέσσερα ή πέντε "προβλήματα" που πρέπει να "λύσεις" για να φτάσεις στην κορυφή, στο top, και στόχος είναι να λύσεις όσο περισσότερα μπορείς με όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες μέσα στον χρόνο, που είναι 4 λεπτά για το καθένα.

▶ Τέλος, είναι το speed, το οποίο έχει να κάνει με ταχύτητα. Πραγματοποιείται σε έναν τοίχο 15 μ., στον οποίο τα πιασίματα και οι αποστάσεις τους παραμένουν πάντα ίδια και απώτερος σκοπός είναι να φτάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο τέλος του.

▶ Η αναρρίχηση σε φυσικό περιβάλλον μπορεί να γίνεται σε πεδία που οι διαδρομές είναι ήδη εξοπλισμένες με ασφάλειες, αλλά και πιο παραδοσιακά, σε πεδία με διαδρομές μη εξοπλισμένες και οι οποίες, ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να είναι είτε σε ξερό βράχο, είτε σε πάγο, είτε και σε μεικτό πεδίο.

"Ως Ολυμπιακό άθλημα"

Η αναρρίχηση εγκρίθηκε ως Ολυμπιακό άθλημα το 2016 και εμφανίστηκε το 2021 στο Aomi Urban Sports Park στο Τόκιο. Οι 20 αθλητές που αγωνίστηκαν επιλέχθηκαν από μια σειρά παγκόσμιων αγώνων που ξεκίνησαν το 2019. Το να επιλεγείς για τους Ολυμπιακούς είναι κάτι που θέλει πολλή δουλειά και αφοσίωση. Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν υπάρχει πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών. Προσωπικά, οι στόχοι μου είναι βραχυπρόθεσμοι και αφορούν μικρότερους αγώνες για την ώρα. Λειτουργώ έτσι και αυτό με βοηθά καλύτερα να επικεντρώνομαι στις προπονήσεις μου.

"Τα δώρα από το άθλημά μου"

Χαίρομαι πολύ που ανακάλυψα αυτό το άθλημα και είναι κάτι που αγαπώ πολύ και γεμίζει τη ζωή μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τις ημέρες μου να περνούν χωρίς αυτό. Με έχει βοηθήσει πολύ, από τον τρόπο σκέψης μου μέχρι και τη σωματική μου υγεία. Για εμένα η αντίθεση της φύσης και του βράχου με το κομμάτι των αγώνων είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον.

Είναι για όλους η αναρρίχηση;

Ο χώρος αυτός απευθύνεται σε μεγάλο εύρος ηλικιών, όχι όμως όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Πολύς κόσμος ασχολείται σε καθημερινή βάση με αυτό (είτε στον βράχο είτε σε πίστα), ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i