Γιατί στην προπόνηση κάνεις αυτά που θέλεις και όχι αυτά που έχεις ανάγκη;

Φέτος, βάλε στόχο τις ανάγκες σου. Τα θέλω σου θα έρθουν μετά.

fit istock

Γενικά στη ζωή κάνουμε αυτά στα οποία είμαστε καλοί και αποφεύγουμε αυτά που μας δυσκολεύουν. Αυτό ισχύει και στην προπόνηση. Ένα βασικό μέρος της σωστής προπόνησης είναι να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ του "τι θέλεις" και του "τι χρειάζεσαι". Πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι οι ανάγκες σου προηγούνται και πρέπει να είναι πάντα πρώτες. 

Συνήθως κάνεις αυτό που θέλεις όταν:

  • Έχεις αντοχή Τρέχεις, κολυμπάς, περπατάς, ποδηλατείς αλλά δεν κάνεις προπόνηση δύναμης με βάρη, υποστήριξη κορμού, κινητικότητα.
  • Έχεις δύναμη Είσαι όλη μέρα σε μια αίθουσα στα βάρη και δεν πας για τρέξιμο! Όσο για διατάσεις και προπόνηση κινητικότητας, Pilates, yoga ούτε λόγος!
  • Έχεις ευλυγισία Κάνει σπαγγάτο μπροστά με το κεφάλι στα γόνατα και ούτε λόγος για προπόνηση σταθερότητας.
  • Είσαι καλή στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο 5Χ5, στο beach volley, στο padel, στο τένις Παίζεις με κάθε ευκαιρία με τις ώρες και ούτε λόγος για υποστήριξη φυσικής κατάσταση, προθέρμανση και αποκατάσταση.
  • Είσαι καλή στο χορό, στο μπαλέτο, σε Latin, Tango, Hip Hop Χορεύεις σα να μην υπάρχει αύριο με ακατάλληλα παπούτσια ή κάνεις κινήσεις χωρίς καμία υποστηρικτική μορφή άσκησης παράλληλα!
     

Πώς θα ξέρεις τι χρειάζεσαι

Δεν θα το ξέρεις μέχρι να σε αναγκάσει κάποιος τραυματισμός, κάποιος επίμονος και ενοχλητικός πόνος να σταματήσεις να κάνεις αυτό που θέλεις. Όσο δεν κάνεις αυτό που έχεις ανάγκη μπορεί να αναγκαστείς να σταματήσεις τελικά να κάνεις και αυτό που θέλεις.

Κανείς δεν θέλει να ζει με τραυματισμούς, θλάσεις, κήλες, σύνδρομα υπέρχρησης, διαστρέμματα, τενοντίτιδες και μια ατελείωτη λίστα από πιθανές επιπλοκές. Και φυσικά κανείς δεν θέλει να σταματήσει να κάνει αυτά που... θέλει.
 

Τι έχεις ανάγκη στην προπόνηση;

Κοινή λογική, στόχους και αυτογνωσία σώματος. Και για το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι 

  • Eνσυναίσθηση: Και όχι αυτοπειθαρχία. Η λέξη "αυτοπειθαρχία" φαίνεται να ταυτίζεται με την επιμονή, την υπομονή και την αυστηρότητα και συχνά δημιουργεί εικόνες σφιγμένων δοντιών και οδυνηρές εκφράσεις. Είναι όμως δυνατόν να είσαι χαρούμενη όταν η αυτοπειθαρχία στην προπόνηση απαιτεί να είσαι πολύ σκληρή με τον εαυτό σου; Η ενσυναίσθηση είναι πιο σημαντική. Ακριβώς όπως δεν θα ζητούσες από ένα παιδί να τρέχει γρήγορα την πρώτη μέρα που μαθαίνει να στέκεται, έτσι όταν έχεις ενσυναίσθηση μπορεί να αποκτήσεις τη φυσική κατάσταση που επιθυμείς, χωρίς να πιέζεις συνεχώς τον εαυτό σου.
  • Φροντίδα σώματος:  Ενώ η άσκηση είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες καταστροφικές συνήθειες, όπως να κάνει την άσκηση μια αγγαρεία που απλά πρέπει να ξεπεράσεις, να αποκτήσεις εμμονή με το βάρος σου και να γυμνάζεσαι μόνο για να χάσεις κιλά, να εθιστείς στην άσκηση, να το παρακάνεις και να τραυματίζεσαι ή να αρρωσταίνεις. Έτσι η άσκηση σε λογικά πλαίσια είναι ένας από τους καλύτερους τύπους αυτοφροντίδας, καλή για τη σωματική σου υγεία, αλλά και την ψυχική και συναισθηματική υγεία. Μειώνει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. 
  • Αυτοπαρατήρηση: Με την αυτοπαρατήρηση βγαίνεις από τον αυτόματο πιλότο και έτσι έχεις επίγνωση, αναγνωρίζεις τις σκέψεις, τις συνήθειες σου και μπορείς να τα διαχειριστείς. Κάθε φορά που γυμνάζεσαι παρατήρησε πώς είναι η αναπνοή σου, η στάση του σώματος σου, οι σκέψεις σου. Το σώμα σου σού μιλάει, δώσε του χρόνο να συνδεθείς μαζί του για να ακούσεις τι χρειάζεται! 
  • Σωστή κίνηση: Η κίνηση του σώματος αποτελεί μια ολόκληρη επιστήμη με πολλές επιμέρους ειδικότητες. Είναι περίπλοκη και απαιτεί την ενεργοποίηση και συνεργασία πολλών αρθρώσεων και μυών τη κατάλληλη στιγμή (σωστός χρονισμός), και με την κατάλληλη δύναμη, έτσι ώστε η κίνηση να είναι ομαλή και ελεγχόμενη.  Αν δεν γίνει αυτό, τότε το σώμα γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς και πόνους λόγω της πολυπλοκότητας και της φθοράς από τη συνεχή λανθασμένη χρήση κάτι το οποίο επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία στην ανθρώπινη κίνηση, μπορεί να είναι επωφελής και να δημιουργήσει μια σταθερή βάση για μακροχρόνια υγεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i