"Συχνά έχω καούρα μετά την προπόνηση. Γιατί;"

Κάνεις προπόνηση και αμέσως νιώθεις καούρα στο στομάχι ή τον οισοφάγο. Μάθε τι φταίει και πώς θα απαλλαγείς.

fitness istock

Η καούρα μετά την προπόνηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, εξηγεί ο γαστρεντερολόγος William D. Chey, M.D., καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπως:

Αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης

Η έντονη άσκηση, ειδικά ασκήσεις που ασκούν πίεση στην κοιλιά, όπως τα βάρη ή οι ασκήσεις με άλματα, αυξάνουν την πίεση στο στομάχι. Η πίεση αυτή μπορεί να ωθήσει τα οξέα του στομάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα.

Διαταραχή της γαστρικής κινητικότητας

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του στομαχιού, επιβραδύνοντας την πέψη. Η αργή πέψη αφήνει το φαγητό στο στομάχι για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα παλινδρόμησης οξέων.

Αλλαγές στη θέση του σώματος

Ορισμένες ασκήσεις, όπως οι ασκήσεις που γίνονται σε ξαπλωτή θέση, μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος.

Κατανάλωση τροφής ή υγρών πριν από την άσκηση

Η κατανάλωση τροφής ή υγρών, ειδικά βαριάς τροφής ή υγρών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, πριν από την άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καούρας.

7 τρόποι για να τρώμε περισσότερα λιπαρά χωρίς να παχαίνουμε

"Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, όπως η άρση βάρους ή τα ροκανίσματα, μπορεί να ωθήσουν το οξύ του στομάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αυτό το αίσθημα καύσου" εξηγεί ο γαστρεντερολόγος William D. Chey, M.D.,.

Η αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς σε αναγκάζει να εισπνέεις επιπλέον αέρα. "Αυτό μπορεί να διαστείλει την κοιλιά σου και να προκαλέσει χαλάρωση στο σφιγκτήρα που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο, επιτρέποντας τη διαρροή οξέων στον τελευταίο" προσθέτει.

Τι να κάνεις για να μειώσεις την καούρα;

Για να μειώσεις την καούρα: 

  • Απόφυγε τις λιπαρές τροφές και περίμενε μερικές ώρες αφότου έχεις γευματίσει πριν πας στο γυμναστήριο. Εάν θέλεις να φας ένα snack πριν από την άσκηση, προτίμησε κάτι που είσαι σίγουρη ότι δεν προκαλεί καούρα.
  • Φρόντισε να παραμείνεις ενυδατωμένη είναι βασικό πριν και μετά την προπόνηση, απλώς κατάπινε αργά για να μη γεμίσεις την κοιλιά σου με αέρα και νερό.
  • Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά την άσκηση: Περιμένε τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά την άσκηση πριν ξαπλώσεις.
  • Χάσε βάρος: Εάν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκημ η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καούρας.

Εάν πάρεις αυτές τις προφυλάξεις και, παρ’ όλα αυτά, έχεις καούρες, ο ειδικός προτείνει να παίρνεις ένα αντιόξινο περίπου 30 λεπτά πριν από την προπόνηση.

Αυτό προκαλεί τις καούρες | Είναι τόσο απλό που θα εκπλαγείς

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i