Αυτό προκαλεί τις καούρες | Είναι τόσο απλό που θα εκπλαγείς

Κι όμως, οι δυσάρεστες καούρες μπορεί να προκαλούνται από αυτή την... αθώα κίνηση.

καουρα_αιτια Istock

Η καούρα είναι ένα οδυνηρό αίσθημα καψίματος στη μέση του στέρνου σου που εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με το οξύ, παλινδρομεί στον οισοφάγο. Η καούρα είναι ένα περιστασιακό σύμπτωμα για πολλούς ανθρώπους και μια χρόνια πάθηση για άλλους, που εμφανίζεται συχνά.

Τα συμπτώματα της καούρας

Εάν το αντιμετωπίζεις τακτικά καούρες, μπορεί να έχεις κάτι άλλο που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν δεν λάβεις την απαραίτητη θεραπεία, η ΓΟΠΝ μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα, όπως: φλεγμονή, έλκη στον οισοφάγο, βραχνάδα και πολλά ακόμη.

Τα συμπτώματα της καούρας είναι συνήθως:

  1. Έντονη αίσθηση καψίματος στο στήθος σου μετά το φαγητό ή τη νύχτα
  2. Πόνος που επιδεινώνεται όταν σκύβεις ή ξαπλώνεις
  3. Μια καυτή, όξινη, πικρή ή αλμυρή γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού σου
  4. Δυσκολία στην κατάποση
  5. Ένα αίσθημα φαγητού "κολλημένο" στη μέση του στήθους ή του λαιμού σου

Διαβάστε επίσης: Το εύκολο ρόφημα που απαλλάσει από τη δυσπεψία - Δοκιμασμένο!

Μπορεί το μάσημα της τροφής να σου προκαλεί καούρες;

μασημα_τροφης
Istock

Όποιος έχει παλέψει με τις καούρες ξέρει ότι δεν είναι μια διασκεδαστική αίσθηση. Και ενώ υπάρχουν διάφορα αίτια, το μάσημα της τροφής φαίνεται να είναι ένας ακόμη ένοχος.

Το μάσημα της τροφής πυροδοτεί την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και αυτό κάνει το στομάχι έτοιμο να διασπάσει την τροφή. Σε περίπτωση, που δεν μασάς εντελώς την τροφή σου, δεν θα υπάρχει τόσο πολύ οξύ στο στομάχι σου για να βοηθήσει στην συνέχεια να γίνει σωστά η διαδικασία της πέψης. Ο συνδυασμός χαμηλού οξέος στομάχου και μη μασημένης τροφής μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες αερίων, οι οποίες ανεβαίνουν στον οισοφάγο και το λαιμό, οδηγώντας, τελικά, σε καούρα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η διαδικασία της πέψης δεν ξεκινά από το στομάχι, αλλά από το στόμα. Το πρώτο βήμα της πέψης είναι το μάσημα της τροφής, η οποία μειώνει το μέγεθος της τροφής και ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες για να εκκρίνουν περισσότερο σάλιο.

Το σάλιο περιέχει ένζυμα όπως η αμυλάση και η λιπάση, τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη, αντίστοιχα. Περιέχει, επίσης, βλέννα, η οποία βοηθά στη σύνδεση των σωματιδίων της τροφής μεταξύ τους και παρέχει ένα λιπαντικό για να βοηθήσει την κατάποση.

Επιπλέον, το σάλιο ενεργοποιεί την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, βοηθώντας το να προετοιμαστεί για την εισερχόμενη τροφή. Ωστόσο, σε μια εποχή πολλαπλών εργασιών, πίεσης χρόνου και ερεθισμάτων που προκαλούν διάσπαση προσοχής, πολλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε γρήγορα, χωρίς συνείδηση ή εν κινήσει την τροφή τους.

Καούρα και διατροφή

Για να αποφύγεις τις καούρες, και να μη χρειαστεί να αισθανθείς ξανά το δυσάρεστο αίσθημα καψίματος ακολούθησε τα παρακάτω tips.

  • Κάνε μικρότερα και συχνότερα γεύματα
  • Τρώγε αργά και μάσησε καλά την τροφή σου
  • Απέφυγε τρόφιμα που μπορεί να επιτείνουν τη δυσπεψία όπως λιπαρά, πικάντικα φαγητά, ανθρακούχα ποτά και καφέδες
  • Απέφυγε την κατανάλωση φαγητού πριν από άσκηση
  • Απέφυγε να ξαπλώσεις πριν περάσουν 2-3 ώρες από το φαγητό σου

Διαβάστε επίσης: 7 νοσήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την καούρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i