Εργάζεσαι ώρες πάνω από ένα πληκτρολόγιο; Εάν θέλεις να ανακουφίσεις και να χαλαρώσεις τους μυς στον σφιγμένο αυχένα σου, κάνε αυτή τη διάταση: έρευνα μάλιστα τη συστήνει, μειώνοντας παράλληλα και το καμπούριασμα.
Ο Νίκος Πανώριος, Φυσικοθεραπευτής, εξηγεί γιατί πρέπει να κάνουμε διατάσεις στο γραφείο και ποια ασκηση μπορεί να ανακουφίσει τον σφιγμένο αυχένα μας.
Γιατί πονάς στον αυχένα και τι μπορείς να κάνεις;
Σφιγμένος αυχένας: οι αιτίες
Οι περισσότεροι όταν ακούν διατάσεις σπάνια λαμβάνουν υπόψη τους μυς του λαιμού όταν διατείνονται και δεν περνάει από το μυαλό τους μέχρι να ανακαλύψουν ότι έχουν δύσκαμπτο λαιμό.
Ο δύσκαμπτος λαιμός ή ο σφιγμένος αυχένας συνδέεται συνήθως με τον ύπνο (κακή στάση ύπνου ή ακατάλληλο μαξιλάρι), κάθισμα σε γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πολλή ένταση και στρες, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα σχεδόν κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την οποία το κεφάλι πρέπει να κρατιέται σε σταθερή θέση.
Ένας σφιγμένος αυχένας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε αθλήματα στα οποία η θέση του κεφαλιού είναι σημαντική, όπως το γκολφ ή όταν οι γρήγορες κινήσεις του κεφαλιού είναι σημαντικές για την παρακολούθηση ενός αντικειμένου, όπως σε αθλήματα ρακέτας.
Γιατί να κάνεις διατάσεις στη δουλειά σου
Η εργασία στο γραφείο καταπονεί το σώμα και προκαλεί με την πάροδο του χρόνου κάποιες μυοσκελετικές διαταραχές/ Μάθε γιατί πρέπει να κάνεις κάποιες διατάσεις στη δουλειά:
1. Μειώνουν την κόπωση
Οι διατάσεις στην εργασία μπορούν να μειώσουν την κούραση αυξάνοντας την παροχή αίματος και θρεπτικών συστατικών στους μυς σου.
2. Αποτρέπουν τραυματισμούς μυϊκής καταπόνησης
Οι διατάσεις ξυπνούν τους μυς σου, τους ζεσταίνουν ασκώντας τους ήπια πίεση. Οι αθλητές πάντα κάνουν ένα ζέσταμα πριν από τις προπονήσεις για να αποδίδουν καλύτερα στις ασκήσεις τους.
3. Βελτιώνουν τη στάση του σώματος
Οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν τη στάση σου, επιτρέποντας στους μυϊκούς ιστούς να ευθυγραμμιστούν εκ νέου. Συχνά αυτοί οι μύες έχουν προσαρμοστεί ελάχιστα στις επιπτώσεις της βαρύτητας και στις κακές συνήθειες στάσης του σώματος.
4. Αυξάνουν τον συντονισμό και την ισορροπία των μυών
Οι διατάσεις βοηθούν τις αντίθετες μυϊκές ομάδες να λειτουργούν με πιο συντονισμένο τρόπο.
Κύφωση στον αυχένα: Τρεις ασκήσεις για να βελτιώσεις τη στάση σου
Κάνε αυτήν τη διάταση
Μυς που τεντώνεται: Άνω τραπεζοειδής. Ο τραπεζοειδής είναι μυς που βρίσκεται στη ράχη του σώματος. Η αρχή του βρίσκεται στη βάση του κρανίου και μέσω της κλείδας και της ωμοπλάτης τελειώνει στους τελευταίους μύες του θώρακα. Εκτός των άλλων, ο τραπεζοειδής μυς είναι υπεύθυνος για την κίνηση της ωμοπλάτης αλλά και του αυχένα.
Κάμψεις αυχένα: Πώς θα τις κάνεις
Θέση Α
Από καθιστή θέση τοποθέτησε τις παλάμες πίσω από το κεφάλι σου. Βεβαιώσου ότι δεν ασκείς καμία πίεση στον αυχένα ή το κεφάλι.
Θέση Β
Πρόβαλε το στήθος και τα πλευρά μπροστά και τράβηξε τους αγκώνες πίσω μέχρι να νιώσεις διάταση στο στήθος.
Πάρε βαθιά ανάσα και κατά την εκπνοή κάνε κάμψη στην πλάτη, φέρε το σαγόνι προς το στήθος και πλησίασε τους αγκώνες μεταξύ τους για να διαταθεί το πάνω μέρος της πλάτης και ανάμεσα από τις ωμοπλάτες.
Με την επόμενη εισπνοή επίστρεψε στην αρχική θέση.
Επανάλαβε αυτή την κίνηση για 4-5 πλήρεις αναπνοές
Οδηγίες
Μπορείς να κάνεις αυτήν τη διάταση είτε κάθεσαι είτε είσαι όρθια. Όταν κάθεσαι η διάταση έχει μεγαλύτερο εύρος, η ορθοστασία μειώνει την ικανότητα να τεντώνεσαι επειδή τα αντανακλαστικά αποτρέπουν την απώλεια ισορροπίας. Γι' αυτό συνιστούμε να κάνεις τη διάταση καθώς κάθεσαι.
Κατά τη διάρκεια της διάτασης, φρόντισε να μην ρίχνεις τους ώμους μπροστά. Επίσης, διατήρησε τον λαιμό σου όσο πιο ίσιο γίνεται.
Προσπάθησε να αγγίξεις με το πηγούνι σου χαμηλότερο σημείο στο στήθος σου.
Είναι συνηθισμένο για άτομα που έχουν στρες να σκύβουν τους ώμους τους. Το διαρκές κύρτωμα δεν επιτρέπει στους οπίσθιους μυς του λαιμού να χαλαρώσουν.
Αυτό σφίγγει τους μυς, αυξάνοντας τον πόνο και την κούραση και
προκαλώντας περισσότερο καμπούριασμα. Επιπλέον, αυτοί οι μύες μπορεί να είναι σφιγμένοι μετά από οποιοδήποτε καταπόνηση του αυχένα ή τραυματισμό.
Επίσης, οι εκτείνοντες μύες του αυχένα πρέπει να παραμένουν χαλαροί για να διατηρείται η σωστή στάση του σώματος, που με τη σειρά της θα μειώσει τη μυϊκή καταπόνηση και το σφίξιμο.
Διάβασε και αυτό: 5 σπιτικές θεραπείες για τον πόνο στον αυχένα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr