Ποια είναι τα βήματα για να προσαρμοστεί ο σκύλος σου στη θάλασσα;

Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα τον πάρεις μαζί σου για μπάνιο στη θάλασσα, θα πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή.

Σκύλος και θάλασσα iStock

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr.

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και όλοι μας ανεξαιρέτως περιμένουμε πώς και πως για τις βουτιές στη θάλασσα! Όσοι έχουμε σκυλάκια θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί -ιδίως αν είναι η πρώτη τους φορά σε παραλία ή/και σε θάλασσα!

Πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι η προσέγγισή σου, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη φορά του σκύλου σου στη θάλασσα- θα πρέπει να είναι ήπια, υπομονετική και όχι απότομη και επιτακτική. Θα πρέπει πάνω από όλα να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στο μικρό σου φίλο ώστε να μπορέσει να γνωρίσει το υγρό στοιχείο και να αγαπήσει τις βουτιές όσο και εσείς!

"Ο σκύλος ξέρει έτσι και αλλιώς μπάνιο δεν έχει ανάγκη"

Αυτή τη φράση μπορεί να την έχεις ακούσει πολλές φορές ή μπορεί να την έχεις διατυπώσει και εσύ. Είναι εν μέρει σωστή, στο σκέλος του ότι ναι ενστικτωδώς τα σκυλάκια μας όταν μπουν στη θάλασσα θα κουνήσουν απευθείας τα μπρος και πίσω πόδια ώστε να κολυμπήσουν. Αλλά στο σκέλος του "δεν έχει ανάγκη" είναι πολύ λανθασμένη. Ανά πάσα στιγμή ο σκύλος σου μπορεί να νιώσει άγχος, φόβο και εντέλει αποστροφή για το νερό αν τα πράγματα δε γίνουν σταδιακά και με σωστό ρυθμό.

Βήματα για το τέλειο μπανάκι στη θάλασσα:

Προμηθεύσου ειδικό σωσίβιο και φόρεσέ το στο σκύλο σου ήδη από την ακτή . Θα πρέπει ανά πάσα στιγμή ο σκύλος σου να μπορεί να επιπλέει ήδη από την πρώτη στιγμή που θα μπει στο νερό έστω και στα πολύ ρηχά. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση και αίσθηση ασφάλειας ώστε να κάνει και μεγαλύτερες αποστάσεις μαζί σου στα βαθιά. 

Το καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσετε τη γνωριμία του σκύλου σου  με το νερό ήδη από νηπιακή ηλικία (από περίπου 5-6 μηνών είναι το βέλτιστο) Έστω τους χειμερινούς μήνες μπορείς να πας  για μία βόλτα στην παραλία ώστε ο σκύλος σου να αρχίσει να περιεργάζεται την υφή και τις μυρωδιές της θάλασσας.

Τι αγαπούν τα σκυλάκια μας; Το φαγητό πάνω από όλα! Έτσι λοιπόν οι λιχουδιές είναι και σε αυτήν την περίπτωση -όπως και σε πολλές άλλες- ο σύμμαχός σου! Με κάθε ένα βήμα που κάνει πιο κοντά στο υγρό στοιχείο μην αμελήσεις να επιβραβεύσεις αμέσως! Έτσι δημιουργείς αυτόματα και χωρίς κόπο μία θετική εμπειρία στο σκύλο σου ο οποίος σκέφτεται "Τελικά είναι καλό να βρίσκομαι κοντά και μέσα σε αυτό το μεγάλο υγρό γιατί κερδίζω λιχουδίτσες!" 

Όσο αποδοτική είναι η θετική προσέγγιση με τις λιχουδιές άλλο τόσο τελείως άκυρη και αναποτελεσματική είναι η προσέγγιση της τιμωρίας και της φωνής. Με το να μαλώσεις το σκύλο σου , να του φωνάξεις , να τον τραβήξεις απότομα από το λουρί ώστε να μπει με το … "έτσι θέλω" το μόνο που θα πετύχεις είναι ρήξη στη σχέση σας αλλά και στην εμπιστοσύνη του απέναντι όχι μόνος τη θάλασσα αλλά και σε σένα.

Μην ακούς τι λένε άλλοι κηδεμόνες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Π.χ. Μπορεί ένα λαμπραντοράκι να μπει με τη μία και να μη βγαίνει από τη θάλασσα και από την άλλη ένα μινι πίντσερ να τρέμει με το που δει το νερό.

Δοκίμασε τα παραπάνω και δώσε στο σκύλο σου το χρόνο και την υπομονή που χρειάζεται προκειμένου να φτάσετε στο σημείο όπου το μπάνιο στη θάλασσα θα είναι η αγαπημένη στιγμή και των δυο σας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i