Λίστα υγείας: Οι top συμβουλές για να είσαι υγιής και όμορφη σε κάθε ηλικία

woman iStock

Κυκλοφορούν πολλές συμβουλές από πολλές πηγές σχετικά με το τι χρειάζεται για να ζήσουν οι άνθρωποι καλά και να διατηρήσουν το σώμα τους σε καλή κατάσταση. Ακολουθούν μερικοί απλοί και εύκολοι στην απομνημόνευση τρόποι για να παραμείνουν οι ενήλικες υγιείς.

Προσεκτική διατροφή

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή με βάση τα φυτά είναι η πιο υγιεινή, αλλά μπορεί να αποκομίσει κανείς πολλά από οφέλη ακόμα και αν δεν γίνει πλήρως χορτοφάγος. Ακολουθώντας μια ημι-χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερα ζωικά προϊόντα, αλλά δεν τα αποκόπτει εντελώς, μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει το βάρος του υπό έλεγχο, καθώς και να μειώσει τις πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

"Χρώμα" στο πιάτο

Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν το ήμισυ από όσα βρίσκονται στο πιάτο σε κάθε γεύμα να είναι λαχανικά ή φρούτα. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να αναμειγνύονται οι τροφές. Ενώ όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, δεν έχουν όλα τα ίδια θρεπτικά συστατικά, οπότε πρέπει να καταναλώνει κανείς προϊόντα διαφορετικού χρώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο νερό

Είναι καλή ιδέα να αποφεύγεται η πρόσθετη ζάχαρη, ωστόσο τα αναψυκτικά, τα αθλητικά ποτά και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης απ' ότι πιστεύεται. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ένα ή δύο αναψυκτικά την ημέρα αυξάνουν κατά 26% την πιθανότητα για διαβήτη τύπου 2. Τα ζαχαρούχα ποτά έχουν επίσης συνδεθεί με καρδιακές προσβολές, ουρική αρθρίτιδα και παχυσαρκία. Αυτό που χρειάζεται είναι να μένει κανείς ενυδατωμένος με νερό σε επαρκείς ποσότητες.

Περισσότερη κίνηση

Ενώ τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας άσκησης είναι το ιδανικό, οι ειδικοί λένε ότι κάθε κίνηση είναι καλύτερη από την καθιστική ζωή.

Επαρκής ξεκούραση

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία. Η χρόνια στέρηση ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία και πολλές άλλες ασθένειες.

Διαχείριση άγχους

Όλοι έχουν άγχος- σημασία έχει πώς αντιδρούν σε αυτό. Είναι σημαντικό ο καθένας να βρει έναν τρόπο να εκτονώνεται, είτε αυτό γίνεται μέσω της άσκησης, του διαλογισμού ή του γέλιου με καλούς φίλους. Αν αυτά δεν αρκούν, συνίσταται ένα ραντεβού με έναν σύμβουλο ή άλλον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πλύσιμο χεριών

Είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να μην κολλήσει κάποιος όποιο μεταδοτικό μικρόβιο κυκλοφορεί. Το κλειδί είναι στη σχολαστικότητα: Πρέπει να τρίβονται με σαπούνι οι παλάμες, το πίσω μέρος των χεριών και η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλά και κάτω από τα νύχια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ

Είναι αλήθεια ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ έχουν συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, αλλά υπάρχουν επίσης σοβαρά μειονεκτήματα της κατανάλωσης, όπως ο υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου και ηπατικής νόσου. Επομένως καλό είναι το αλκοόλ να περιορίζεται σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Όχι στο τσιγάρο

Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους πνεύμονες. Βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, καθιστώντας πιο πιθανό τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης επικίνδυνο και δεν υπάρχει ποσότητα που να είναι "ασφαλής".

Προσοχή στο οικογενειακό δέντρο της υγείας

Το ιστορικό με μια ασθένεια δεν εγγυάται τη μοίρα κάποιου, αλλά τα γονίδιά του προσφέρουν μια ένδειξη για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει. Ίσως χρειαστεί να κάνει συχνότερα ή νωρίτερα εξετάσεις για παθήσεις που είναι οικογενειακές, ιδίως όταν οι στενοί συγγενείς τις εμφάνισαν σε ασυνήθιστα νεαρή ηλικία ή τις είχαν πολλά μέλη της οικογένειας.

Ενημέρωση από τον γιατρό

Παρόλο που δεν υπάρχει ένα ενιαίο χρονικό πλαίσιο για την επίσκεψη στον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης (από κάθε χρόνο έως και κάθε 3 χρόνια μπορεί να είναι εντάξει), οι τακτικές επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν στο να εντοπιστούν τα προβλήματα νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να τα αντιμετωπιστούν και ίσως να θεραπευτούν.

Σωστή χρήση φαρμάκων

Η παράλειψη δόσεων ή η λήψη των φαρμάκων σε λάθος χρόνο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με το CDC, η λεγόμενη "μη συμμόρφωση" οδηγεί σε 125.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Ενημέρωση για τα εμβόλια

Και οι ενήλικες χρειάζονται εμβόλια. Θα πρέπει να κάνουν ένα εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο, αλλά μπορεί επίσης να πρέπει να κάνουν αναμνηστικό αντιτετανικού εμβολίου, εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα ή εμβόλιο για την προστασία από την πνευμονία. Ο γιατρός μπορεί να κρίνει τι λείπει από τον πελάτη του και πότε πρέπει να το κάνει.

Μικρά βήματα

Είναι δελεαστικό να αναθεωρήσει κανείς ολόκληρο τον τρόπο ζωής του με τη μία αλλά η ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλών στόχων για την υγεία συχνά αποτυγχάνει, επειδή η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη. Για να βελτιώσει κανείς τις πιθανότητες να γίνει - και να παραμείνει - πιο υγιής, μπορεί να κάνει μια σειρά από μικρές αλλαγές που θα οδηγήσουν τελικά σε μια μεγαλύτερη αλλαγή.

Εύρεση παρέας

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι κάποιου σχετικά με την υγεία, θα είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθούν με την στήριξη άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να σημαίνει εύρεση ενός φίλου για το γυμναστήριο ή για τη συνοδεία στα ραντεβού με τον γιατρό ώστε να υπάρχει ψυχολογική ενθάρρυνση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i