Editorial: Καλό αποκαλόκαιρο

Αυτή είναι η αγαπημένη μου ευχή για τον Σεπτέμβριο.

γυναίκα καλοκαίρι παραλία ηλιοβασίλεμα istock

Αυτή είναι η αγαπημένη μου ευχή για τον Σεπτέμβριο. Είναι μια ευχή που εμπεριέχει ταυτόχρονα το τέλος αλλά και τη συνέχιση του καλοκαιριού, που μας αφήνει ακόμη να κάνουμε σχέδια για μικρές αποδράσεις, λίγο παραπάνω ξεκούραση αλλά και μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε το φθινόπωρο που έρχεται –ήρθε!–, τα σχέδια που έχουμε, τους στόχους και τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για να τους κατακτήσουμε. 

Από την άλλη πλευρά, το φθινόπωρο αυτό μας βρίσκει ξανά σε συνθήκες πανδημίας, να συζητάμε για εμβόλια και αριθμούς κρουσμάτων και ίσως με έναν φόβο μέσα μας μήπως αποφασιστούν νέα lockdowns και περιορισμοί προκειμένου να περιφρουρηθεί το σύστημα υγείας της χώρας. Όλα αυτά είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα γι’ αυτό το τεύχος το εξαιρετικό άρθρο της life coach Δήμητρας Τσόγκα με τίτλο "Φρόντισε εσένα" (θα το διαβάσεις στη σελίδα 106 του τεύχους Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα). Ναι, η πανδημία, το άγχος που προκάλεσε και η κοινωνική απομάκρυνση κάνουν επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή να φροντίσει η καθεμία και ο καθένας από εμάς (και) τον εαυτό του. 

Δεν πρόκειται για μια εγωιστική συμβουλή, είναι μια συμβουλή επιβίωσης για τον εαυτό μας, την ψυχική μας υγεία αλλά και για τις προσωπικές μας σχέσεις, ακόμα και για την πιο πολύτιμη: αυτή με τα παιδιά μας. Αν δε φροντίσουμε τον εαυτό μας ως άνθρωποι, ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως εργαζόμενες, ως φίλες, ως κόρες (βάλ’ τα με όποια σειρά προτιμάς), τότε δε θα μπορούμε να φροντίσουμε και τους αγαπημένους μας ανθρώπους. 

Αυτό το αποκαλόκαιρο, λοιπόν, βάλε έναν ακόμα στόχο: Να αφουγκραστείς και να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου και να προσπαθείς κάθε μέρα, έστω και για λίγα λεπτά, να κάνεις κάτι καλό για σένα. 

Ελένη Δασκαλάκη

Διευθύντρια
@daskalakieleni 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i