"Μην ενοχλείτε": Πώς να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στο κινητό σου τηλέφωνο

"Ο συνδρομητής που καλέσατε δεν είναι διαθέσιμος".

self phone woman iStock

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, άνθρωποι σήμερα, κάνουν κατάχρηση του κινητού τους τηλεφώνου, περνώντας καθημερινά άπειρες ώρες σε μια οθόνη. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι αυτή η κακιά συνήθεια να σταματήσει. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Να κατεβάσουν ειδικές εφαρμογές

Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να τους ενημερώσουν για το πόσο χρόνο περνούν στο τηλέφωνό τους και για το πόση ώρα βρίσκονται σε κάθε εφαρμογή. Ακόμα και αν δεν πιστεύουν ότι χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνό τους, οι "σκληροί" αληθινοί αριθμοί, μπορεί να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν πόσο χρόνο ξοδεύουν στο κινητό τους πραγματικά.

Διαβάστε Επίσης

Να απενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις

Είναι πιο εύκολο να αγνοήσουν το τηλέφωνό τους αν δεν βουίζει κάθε λίγα δευτερόλεπτα με ένα μήνυμα, ένα email ή μια ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα θα είναι εκεί, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό κάνουν να ελέγξουν το τηλέφωνό τους, και ίσως να αισθανθούν καλύτερα και πιο παραγωγικά αν τo αφήσουν για λίγο.

Να βάλουν ένα λαστιχάκι στο τηλέφωνό τους

Είναι κάτι τόσο ενοχλητικό που μπορεί να λειτουργήσει ως μια μικρή υπενθύμιση για να απενεργοποιήσουν το μέρος του εγκεφάλου τους που κάνει πράγματα χωρίς να σκέφτεται.

Να πάρουν ένα ξυπνητήρι

Όταν χρησιμοποιούν το ξυπνητήρι του τηλεφώνου για να ξυπνήσουν το πρωί, είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν στον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των μηνυμάτων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα ξυπνητήρι κρατάει το τηλέφωνο μακριά από τα χέρια τους τουλάχιστον για μερικά λεπτά ακόμα. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν τη φόρτισή του κατά τη διάρκεια της νύχτας σε άλλο δωμάτιο και τον ορισμό συγκεκριμένης ώρας για να το κοιτάξουν το πρωί.

Διαβάστε Επίσης

Να κάνουν μερικές ημέρες πλήρη αποχή

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να μείνουν οι "εθισμένοι" χωρίς το τηλέφωνό τους για 3 ημέρες. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες του τηλεφώνου και να βρουν νέα, πιο υγιεινά και δημιουργικά πράγματα να κάνουν αντ' αυτού. Μπορούν να επανέλθωουν στη χρήση του με ευκολία - ας πούμε, μόνο κλήσεις και μηνύματα σε συγκεκριμένες ώρες - και στη συνέχεια να αρχίσουν σταδιακά να κάνουν άλλα πράγματα, αν αποφασίσουν ότι θέλουν να το ξανακάνουν.

Να περνούν μερικές ώρες χωρίς κινητό

Αν δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή χωρίς το τηλέφωνό τους για 3 ημέρες, μπορούν να ορίσουν συγκεκριμένες ώρες που θα περνούν χωρίς τηλέφωνο. Αυτό μπορεί να είναι μια ώρα περίπου κάθε βράδυ πριν από το δείπνο ή κάθε Κυριακή απόγευμα.

Να προγραμματίσουν κάποιο άλλο είδος διασκέδασης, χωρίς το κινητό

Μπορούν να δοκιμάσουν κάτι απλό, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να πάνε στο πάρκο με τον σκύλο τους. Δεν χρειάζεται να δημοσιεύουν φωτογραφίες για οτιδήποτε από αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντ' αυτού, μπορούν να καλέσουν μερικούς φίλους να τους συναντήσουν για καφέ ή τρέξιμο και να τους δουν από κοντά.

Να δημιουργήσουν "ζώνες" χωρίς τηλέφωνο

Είναι καλό να κρατούν το τηλέφωνό τους μακριά από ορισμένα μέρη της ζωής τους. Αυτά περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως συναντήσεις με φίλους τους, παιχνίδι με τα παιδιά τους και φυσικά την οδήγηση.

Λειτουργία "Μην ενοχλείτε"

Ορισμένα smartphones διαθέτουν μια ρύθμιση που επιτρέπει να περιορίσουν ορισμένα μέρη του τηλεφώνου τους κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης ώρας κάθε μέρα. Για παράδειγμα, μπορούν να σταματήσουν όλες τις κλήσεις και τις ειδοποιήσεις μεταξύ 5 και 9 μ.μ. και μετά τα μεσάνυχτα.

Να διαγράψουν μερικές εφαρμογές

Για παράδειγμα, τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν εθισμό, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν αν δεν υπάρχουν καν στο κινητό. Ακόμη, είναι μια καλή ιδέα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπάρχουν ως εφαρμογές αποκλειστικά στον υπολογιστή και όχι στο κινητό.

Να κατεβάσουν χρήσιμα εργαλεία

Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να τους βοηθήσουν να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο τηλέφωνό τους, αποκλείοντάς τους από ορισμένα πράγματα κατά τη διάρκεια καθορισμένων ωρών της ημέρας ή αφού περάσουν συγκεκριμένο χρόνο σε αυτά. Άλλες προσφέρουν κίνητρα ή τους ανταμείβουν με επιπλέον χρόνο αφού έχουν κάνει άλλα ευεργετικά πράγματα όπως να περπατήσουν 5.000 βήματα την ημέρα.

Να εξηγήσουν στον κύκλο τους την προσπάθειά τους

Αν θέλουν να περνούν λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό τους, αλλά ανησυχούν ότι οι άλλοι θα τους θεωρήσουν αγενείς ή θα εκνευριστούν αν δεν απαντήσουν γρήγορα, μπορούν απλά να τους πουν ότι προσπαθούν να κόψουν αυτή την "κακιά" συνήθεια κατάχρησης του τηλεφώνου.

Να ανταλλάξουν το smartphone τους με ένα "χαζό τηλέφωνο"

Αν ο πειρασμός ενός υπολογιστή σε μέγεθος τσέπης (όπως είναι το smarthphone), είναι υπερβολικός για να αντισταθούν, ένα κινητό τηλέφωνο που μπορεί μόνο να καλεί και να στέλνει μηνύματα, ενδέχεται να είναι μια λύση. Δεν μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές ή να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά είναι πολύ φθηνότερο και ίσως είναι αυτό ακριβώς που θα τους απελευθερώσει.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i