Άσε τις κόκκινες και εστίασε στις πράσινες σημαίες: 7 θετικά σημάδια ότι η σχέση θα μπορούσε να λειτουργήσει

Ένας ψυχοθεραπευτής αποκαλύπτει τις κοινές πράσινες σημαίες που δείχνουν ότι μια σχέση αξίζει να συνεχιστεί.

relationship couple iStock

Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να μας πιάσει εμμονή με πιθανές κόκκινες σημαίες που είναι σημάδι μιας τοξικής ένωσης. Αλλά, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην εστιάσουμε στα θετικά σημάδια ότι η νέα σχέση μπορεί πραγματικά να ευδοκιμήσει.

Οι πράσινες σημαίες είναι θετικά σημάδια στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση,  όπως για παράδειγμα η καλή επικοινωνία, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη. Στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια νέα σχέση οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι δύο σύντροφοι είναι συμβατοί για κάτι ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο.

Η εμμονή ότι η νέα σχέση είναι "πολύ καλή για να είναι αληθινή" είναι ένας σίγουρος δρόμος για αυτο-σαμποτάζ, λέει ο Neil Wilkie, ειδικός σχέσεων, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του Reset - The Relationship Paradigm.

Παρακάτω, ο Wilkie "απλώνει" τις πράσινες σημαίες ή αλλιώς τα θετικά σημάδια σχέσης που πρέπει να προσέξουμε και τα οποία υποδηλώνουν πως αυτός ο νέος δεσμός οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.


Η εστίαση στο τώρα και στο μέλλον

Η εστίασή μας είναι στο παρόν και το μέλλον, επομένως δεν αισθανόμαστε πλέον την ανάγκη να βουλιάζουμε σε πληγές και απογοητεύσεις του παρελθόντος. Μπορούμε να ζούμε τη στιγμή απολαμβάνοντας έτσι τη ζωή. Μιλάμε επίσης για το μέλλον, ανυπομονώντας να μοιραστούμε νέες εμπειρίες.

Η επικοινωνία είναι (πραγματικά) καλή

Νιώθουμε ικανοί να μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε και μας ακούσουνε αληθινά. Υπάρχουν τόσα πολλά να μοιραστούμε και συχνά οι συζητήσεις γεμίζουν αβίαστα το χρόνο. Υπάρχουν επίσης σιωπές που δεν είναι άβολες καθώς δεν νιώθουμε την ανάγκη να καλύψουμε τα κενά.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχει ισχυρό αίσθημα σύνδεσης 

Έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε συντονισμένοι μεταξύ σας. Μικρά βλέμματα, αγγίγματα και λόγια μπορούν να μας κάνουν να λιώνουμε από ευχαρίστηση. Υπάρχουν στιγμές οικειότητας που είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος και τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Τα φιλιά και το σεξ μπορεί να είναι έντονα και πολύ ευχάριστα. Μπορεί επίσης να νιώθουμε μια βαθιά, αρχέγονη σύνδεση, σαν να είμαστε "αδελφές ψυχές".

Υπάρχει πραγματική δέσμευση στη σχέση

Και οι δύο επενδύουμε χρόνο και ενέργεια στη σχέση και νιώθουμε ότι είναι σημαντικό και για τους δυο μας. Βρίσκουμε τρόπους να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς και να κάνουμε τη σχέση την κορυφαία προτεραιότητα.

Διασκεδάζουμε και οι δύο μαζί 

Μπορούμε και οι δύο να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε το "εσωτερικό παιδί" να βγει και να παίξει. Μπορούμε να είμαστε ανόητοι και πραγματικά να γελάμε μαζί.

Υπάρχει αίσθημα ανάπτυξης 

Η σχέση μάς τρέφει και τους δύο και νιώθουμε ότι και οι δύο επεκτείνουμε τις ζωές μας ως μονάδες αλλά και ως ζευγάρι. Υπάρχουν, αναπόφευκτα, σκαμπανεβάσματα αλλά νιώθουμε ότι το "εμείς" έχει ζωή και δεν είναι στατικό.

Διαβάστε Επίσης

Η εμπιστοσύνη είναι ισχυρή 

Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον σιωπηρά, επομένως δεν υπάρχουν ανησυχίες για το πού ή με ποιον είναι ο άλλος. Μπορούμε και οι δύο να μοιραστούμε οτιδήποτε για το παρελθόν, τα συναισθήματα και τα όνειρά μας και δεν υπάρχουν μυστικά. Εάν είχαμε κάποιο πρόβλημα, είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκρινόταν με τον σωστό τρόπο στην κραυγή μας για βοήθεια ενώ και εμείς θα κάναμε το ίδιο. 

Πώς να προχωρήσουμε μπροστά και μαζί στη σχέση 

Ο Wilkie θέλει να θέσουμε στον εαυτό μας δύο ερωτήσεις: "Πόσα από αυτά τα επτά σημεία είχαν απήχηση σε εμάς;" και "τώρα που τα ξέρω όλα αυτά, τι θα ήθελα να συμβεί;".

"Έχουμε τρεις βασικές επιλογές", υποστηρίζει.

Είτε χαλαρώνουμε, απολαμβάνουμε το ταξίδι και βλέπουμε πού θα μας βγάλει, είτε επενδύουμε χρόνο και ενέργεια και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την κάνουμε μια υπέροχη σχέση, ή απλώς να ανησυχήσουμε ότι όλα φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά και ότι δεν μας αξίζει μια υπέροχη σχέση σχέση και να συνεχίσουμε να αυτο-σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.

Μόλις σκεφτούμε αυτές τις τρεις επιλογές, ας δούμε τι μας λέει η καρδιά και το μυαλό μας. Οι πιθανότητες είναι ότι, αν είναι όλα ευθυγραμμισμένα, θα έχουμε ξεκάθαρη την απάντησή μας.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i