5 λόγοι για τους οποίους ο ύπνος είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους

Το πόσο κοιμόμαστε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με την άσκηση και το τι τρώμε.

αναιμία αναιμία

Το πόσο κοιμόμαστε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με την άσκηση και το τι τρώμε. Εάν δεν παρέχουμε τον απαραίτητο ύπνο που χρειάζεται το σώμα μας, ο εγκέφαλός μας θα αναζητήσει ενέργεια αλλού, όπως τροφές με πολλές θερμίδες και σάκχαρα.

Υπάρχουν δύο ορμόνες που ελέγχουν την όρεξή μας, η μία από τις οποίες είναι γνωστή ως ορμόνη της πείνας (γρελίνη) και η άλλη ως ορμόνη πληρότητας (λεπτίνη). Αυτοί οι δύο "φίλοι" είναι εκεί για να εξισορροπήσουν τις λιγούρες σας, αλλά η έλλειψη ύπνου τους κάνει να μην ισορροπούν.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο ύπνος είναι σημαντικός για την απώλεια λίπους και τι πρέπει να κάνεις για να σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτού του "ταξιδιού".

1. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να βελτιώσει την πιθανότητα να γίνουμε παχύσαρκοι.
 

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην όρεξη και στη ρύθμιση του ύπνου, γι' αυτό όταν κοιμόμαστε λιγότερο, διαταράσσουμε τις ορμόνες μας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες, ακόμα κι αν φάγαμε μόλις ένα γεύμα πριν από 1 ώρα.

Τι να κάνεις:

  • Κοιμήσου σε σκοτεινό δωμάτιο - όταν εκτίθεσαι στο φως, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι πιο δύσκολο να κάνεις έναν ποιοτικό ύπνο και έτσι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι υψηλότερος.
  • Χαλάρωσε, μην αγχώνεσαι πολύ -αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και αύξηση βάρους.
  • Πήγαινε για ύπνο νωρίς - όταν πηγαίνεις για ύπνο αργά, λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες.

2. Ο ύπνος νωρίς το βράδυ αποτρέπει το βραδινό σνακ.


Η κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ κάνει τον μεταβολισμό μας να συνεχίσει να λειτουργεί όταν θα έπρεπε να είναι χαλαρός, με αποτέλεσμα η πρόσληψη θερμίδων να αποθηκεύεται ως λίπος. Μπορεί επίσης να μην μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλά. Ωστόσο, η κατανάλωση ενός σνακ χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βλάψει.

Τι να κάνεις:

  • Φάε βραδινό τουλάχιστον 2 ώρες πριν πας για ύπνο.
  • Φάε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπλοκάρεις τη λαχτάρα σου τη νύχτα.
  • Εάν αισθάνεσαι πραγματικά πεινασμένη μετά το βραδινό, μην τρως τροφές με ζάχαρη. Αντ 'αυτού, πάρε μερικά φρούτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή μερικά καρότα.

3. Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει τη σωματική δραστηριότητα.
 

Για να αποκτήσουμε ενέργεια για άσκηση, πρέπει να είμαστε πλήρως ξεκούραστες και όταν είμαστε ξεκούραστες, το σώμα μας αναπτύσσει την αυξητική ορμόνη, η οποία κάνει τους μύες του σώματος να μεγαλώνουν. Η αυξητική ορμόνη ενεργοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου και αν μας λείπει ο ύπνος, τότε καταστέλλεται, με αποτέλεσμα μικρότερες πιθανότητες να κάψετε λίπος.

Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να γυμναζόμαστε όταν είμαστε κουρασμένες, ειδικά όταν σηκώνουμε βάρη. Σε περίπτωση τραυματισμού, η αυξητική ορμόνη βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης, γι' αυτό είναι σημαντικό να είμαστε πλήρως ξεκούραστες.

Διαβάστε Επίσης

4. Ο ύπνος μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη.

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη αν λαχταράμε γλυκά μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Η αϋπνία και η λαχτάρα για φαγητό είναι, στην πραγματικότητα, εχθροί, γιατί η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην ανισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη που προκαλεί αύξηση βάρους.

Τι να κάνεις:

  • Κοιμήσου για ενέργεια αντί να τρως ζάχαρη για ενέργεια.
  • Πρόσθεσε 1 ώρα στο συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου σου, καθώς αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

5. Ο περισσότερος ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την αύξηση βάρους.
 

Ο ύπνος για μικρό χρονικό διάστημα, όπως 6-7 ώρες τη νύχτα, συνδέεται με την αύξηση βάρους. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο φαρδιά μέση και περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά, ιδιαίτερα στη μέση παιδική ηλικία (6-8 ετών).

Τι να κάνεις:

  • Κοιμήσου 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i