Ζήσε "επικίνδυνα": Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου εάν αρχίσεις να κοιμάσαι χωρίς σκεπάσματα

4 βασικά οφέλη για την υγεία.

sofa woman blanket iStock

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε τον ύπνο μας χωρίς ένα ζεστό, άνετο σκέπασμα. Μας κάνει να νιώθουμε προστατευμένοι και ασφαλείς και αποτελεί σημαντικό μέρος της ρουτίνας πριν τον ύπνο. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, ο ύπνος χωρίς σκεπάσματα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα.

Μπορεί έξω να κάνει παγωνιά και να μη μας περνάει καν από το μυαλό να αποχωριστούμε τους αγαπημένους μας "συμμάχους" ωστόσο αν δούμε κάποια οφέλη για την υγεία ίσως αξίζει να το δοκιμάσουμε εφόσον πάντα στο σπίτι επικρατούν καλές συνθήκες.

Ύπνος χωρίς σκεπάσματα: Οφέλη 

Διαβάστε Επίσης

1. Μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό μας.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νιώθουμε άνετα και ζεστά να τυλίξουμε τον εαυτό μας με ένα ζεστό σκέπασμα, αλλά ο ύπνος χωρίς αυτό μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος εφόσον το επιθυμούμε. Ο ύπνος σε πιο δροσερές συνθήκες δίνει ώθηση στον μεταβολισμό αυξάνοντας την ποσότητα του "καλού" καφέ λίπους στο σώμα μας. Αν και ο όρος καφέ λίπος μπορεί να μην ακούγεται ελκυστικός, στην πραγματικότητα μάς επιτρέπει να καίμε θερμίδες πιο γρήγορα και βοηθά το σώμα μας να απαλλαγεί από το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα.

2. Μπορεί να κοιμηθούμε πιο γρήγορα.
 

Καθώς έξω κάνει κρύο, αισθανόμαστε την ανάγκη να ανάψουμε τον θερμοστάτη και να καλυφθούμε με πολλά σκεπάσματα. Αλλά οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν πραγματικά τον τρόπο που κοιμόμαστε και διευκολύνουν τον ύπνο. Η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να πέφτει περίπου 60 με 90 λεπτά πριν κοιμηθούμε και αν το περιβάλλον μας είναι πολύ ζεστό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα μας θα σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια προσπαθώντας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία, κάτι που θα μας κάνει να μείνουμε ξύπνιοι περισσότερο.

3. Η ποιότητα του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί.
 

Αν έχεις ξυπνήσει ποτέ στη μέση της νύχτας και ένιωσες ότι θέλεις να "ξεκολλήσεις" το σκέπασμα από πάνω σου, στην πραγματικότητα υπάρχει εξήγηση για αυτό. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλύτερα και αν ζεσταθούμε πολύ, μπορεί να διακοπεί απότομα και πολλές φορές ο ύπνος μας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να διαταράξουν το σώμα μας, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε κουρασμένοι, ακόμα κι αν έχουμε κοιμηθεί αρκετά. 

Διαβάστε Επίσης

4. Είναι καλύτερο για το δέρμα μας.
 

Τα ζεστά, βαριά σκεπάσματα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα γύρω από το σώμα μας και, εκτός από το να διαταράξουν τον ύπνο μας, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου σπυράκια με ιδρώτα. Για παράδειγμα, οι παχιές, βαριές κουβέρτες που είναι κατασκευασμένες από συνθετικά υφάσματα δεν επιτρέπουν στο σώμα μας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Ο ιδρώτας σε συνδυασμό με τη θερμότητα και την τριβή μπορεί να φράξει τους πόρους μας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακμή.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i