Hair goals: Γιατί είναι καλύτερα να ΜΗΝ λούζεις τα μαλλιά σου στο ντους

Απώλεια μαλλιών, πιτυρίδα, σπάσιμο, φριζάρισμα. Όλοι εχθροί των μαλλιών μας.

shower woman iStock

Ο χειμώνας είναι εδώ και τίποτα δεν είναι πιο ανακουφιστικό από ένα ζεστό ντους μεγάλης διάρκειας. Μερικές φορές, είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε μετά από μια κουραστική μέρα και φαίνεται πολύ βολικό να μπαίνουμε ολόκληρες μέσα ξεκινώντας από το κεφάλι μας το οποίο και νιώθουμε ιδιαίτερα "βαρύ".

Ωστόσο, αυτή η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των μαλλιών μας κάτι που μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το αν θα πρέπει να βουτάμε και το κεφάλι μας μέσα σε αυτή την ευχάριστη  θερμότητα φρεσκάδας. 

Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε πιο δροσερό νερό για να ξεβγάλουμε τα μαλλιά μας και να τα λούζουμε στο νεροχύτη -εκεί δηλαδή όπου είναι πιο εύκολο να διασφαλίσουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να βουτήξουμε βαθύτερα στους λόγους για τους οποίους το λούσιμο των μαλλιών στο ντους μπορεί να ΜΗΝ είναι η καλύτερη επιλογή. Ας δούμε όμως αναλυτικά: 

Διαβάστε Επίσης

1. Μπορεί να κάνει ξηρά τα μαλλιά 

Δεν μπορούν να συγκριθούν πολλά με τη χαλαρωτική αίσθηση ενός ζεστού ντους. Αλλά όπως τα ζεστά προϊόντα styling μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά, έτσι και το ζεστό νερό στον ατμό μπορεί να κάνει ξηρά τα μαλλιά και να τα κάνει να μοιάζουν με άχυρο. Είναι καλύτερο να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού και να τα λούζουμε χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό.

2. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών

Το τακτικό πλύσιμο των μαλλιών με ζεστό νερό μπορεί να τα αποδυναμώσει, καθιστώντας τα εύθραυστα και επιρρεπή σε σπάσιμο. Το ζεστό νερό ανοίγει επίσης τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, καθιστώντας τις ρίζες των μαλλιών πιο αδύναμες και προκαλώντας περισσότερη τριχόπτωση. Το λούσιμο των μαλλιών στο ντους όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αφαιρεί τα φυσικά έλαια από τα μαλλιά και βλάπτει την προστασία της κερατίνης, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο.

3. Μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

Το ζεστό νερό είναι εξαιρετικό για την απομάκρυνση της βρωμιάς και της συσσώρευσης προϊόντων styling, αλλά αφαιρεί επίσης τα πολύ απαραίτητα έλαια, προκαλώντας ξηρότητα. Το τριχωτό της κεφαλής έχει ένα φυσικό λιπαρό επιδερμικό λιπιδικό στρώμα που το προστατεύει από τα βακτήρια. Το πλύσιμο των μαλλιών με ζεστό νερό μπορεί να λιώσει αυτό το στρώμα, προκαλώντας φαγούρα και ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής.

4. Το χρώμα των μαλλιών μπορεί να ξεθωριάζει πιο γρήγορα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συνήθως λένε οι κομμωτές στις πελάτισσές τους που μόλις έβαψαν τα μαλλιά τους είναι να αποφύγουν να τα λούσουν με ζεστό νερό. Εκτός από το ότι κάνει ξηρά τα μαλλιά, το ζεστό νερό ανοίγει τη δομή της τρίχας, επιτρέποντας στα μόρια του χρώματος να διαφύγουν. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη νέα μας απόχρωση μαλλιών πιο λαμπερή για περισσότερο, θα πρέπει να λουστούμε και να περιποιηθούμε τα μαλλιά μας με δροσερό νερό και να κάνουμε το τελευταίο ξέβγαλμα με όσο πιο κρύο νερό αντέχουμε.  

Διαβάστε Επίσης

5. Μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα

Εάν υποφέρουμε από πιτυρίδα, είναι προτιμότερο να αντισταθούμε στον πειρασμό να πλύνουμε τις μπούκλες μας με ζεστό νερό, ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χρόνου. Το λούσιμο των μαλλιών σε ένα ζεστό ντους στεγνώνει το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής και το ξηρό τριχωτό είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την πιτυρίδα.

6. Μπορεί να προκαλέσει φριζάρισμα

Το φριζάρισμα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και συνήθως πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα για να δαμάσουμε τα ατίθασα μαλλιά. Η συνήθεια να λούζουμε τα μαλλιά μας σε ένα ζεστό ντους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους φαίνονται τόσο ατίθασα. Αυτό συμβαίνει διότι τα ξηρά μαλλιά προσπαθούν να απορροφήσουν την υγρασία από τον αέρα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να διογκωθεί κι έτσι τα μαλλιά να φαίνονται φριζαρισμένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i