Ύπνος στο τσεπάκι: 5 συμβουλές για να τον αποκτήσεις

Μία επιστήμονας εξηγεί τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου και πώς θα τον αποκτήσεις.

ύπνος iStock

Πόσες φορές έχει τύχει να κοιμηθείς λίγες ώρες, με αποτέλεσμα το άλλο πρωί να μην μπορείς να ξυπνήσεις και φυσικά να μην μπορείς να αποδώσεις στη δουλειά σου. Από το πεδίο του στρατού υπάρχει η νοοτροπία που θέλει τον ύπνο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι στρατιώτες πρέπει να βρίσκονται συνέχεια σε ετοιμότητα. Κι όμως η νευροεπιστήμονας, ταγματάρχης Allison Brager, εξηγεί πως ο ύπνος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνδέονται με την καλή επίδοση των στρατιωτών και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με έρευνες που απέδειξαν πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την επίδοση των ανθρώπων, η έννοια της ετοιμότητας που οι στρατιώτες οφείλουν να επιδεικνύουν, μεταφέρθηκε και στο πεδίο του ύπνου. Πιο αναλυτικά, η "ετοιμότητα" στον ύπνο είναι η πρακτική κατά την οποία αξιοποιείς τον ποιοτικό ύπνο για να λειτουργείς καλύτερα την επόμενη ημέρα. 

Η σημασία της "ετοιμότητας του ύπνου"

Στον στρατό, όπως αναλύει η Brager, οι στρατιώτες ακολουθούν ένα τελετουργικό μέχρι να πάνε για ύπνο, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι γι'αυτό. Αυτό συμβαίνει ειδικότερα όταν βρίσκονται στη μάχη, έτσι ώστε να μπορούν να αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με μία έρευνα του Κέντρου Walter Reed National Military Medical Center, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική ισορροπία και σταθερότητα. Η απόδοσή σου δεν είναι το ίδιο παραγωγική, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι κάποιος με λίγες ώρες ύπνο, τείνει να αντιδρά υπερβολικά και να βρίσκεται συνέχεια σε ένταση. Στην ουσία τα αποτελέσματα έδειξαν πως αν ένας στρατιώτης κοιμηθεί για 6 ώρες, η αποτελεσματικότητά του στη μάχη θα βρίσκεται στο 50%, ενώ αν λάβει μόνο 4 ώρες ύπνου, η αποδοτικότητα μειώνεται στο 15%. Παράλληλα, μειώνεται και η ικανότητα πρόσληψης νέων πληροφοριών και συγκέντρωσης, όταν είμαστε κουρασμένοι.

Πώς θα αποκτήσεις τον ύπνο στο τσεπάκι σου

Είτε λοιπόν βρίσκεται στον στρατό ή απλά επιθυμείς να είσαι αποδοτικός την επόμενη μέρα στη δουλειά σου, η Brager προτείνει 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα και αμέσως μόλις πέσεις στο κρεβάτι. 

Ξεκίνα τη χαλάρωση 60 λεπτά πριν

Προσπάθησε 1 ώρα πριν πέσεις για ύπνο να ξεκινήσεις να χαλαρώνεις. Διάβασε ένα βιβλίο ή προσπάθησε να είσαι ήρεμη ώστε όταν θα φτάσεις στο κρεβάτι να παραδοθείς στον ύπνο. 

Κλείσε τη δουλειά

Όσο κι αν τα μηνύματα και η δουλειά δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις, οφείλεις να βάλεις ένα όριο στο πότε πράγματι πρέπει να σταματήσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αφήσεις το κινητό σου και το λάπτοπ σου μακριά, ώστε να δώσεις στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να ηρεμήσει, μακριά από τους αντιπερισπασμούς.

Μείνε μακριά από την τεχνολογία

Περίπου 1 ώρα πριν κοιμηθείς, οφείλεις να αποσυνδεθείς τελείως από την τεχνολογία, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να αποφύγεις και την τηλεόραση. "Το μπλε φως που εκπέμπει η τεχνολογία εμποδίζει την απελευθέρωση της μελατονίνης, που είναι η ορμόνη που σε βοηθά να κοιμηθείς", εξηγεί η Brager. Μια καλή εναλλακτική είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις μουσική ή να κάνει κάποιες χαλαρωτικές κινήσεις γιόγκα. 

Χαμήλωσε τα φώτα

Περίπου 60 λεπτά πριν κοιμηθείς, επίλεξε να χαμηλώσεις τα φώτα γιατί με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις την απελευθέρωση της μελατονίνης στον εγκέφαλο. Αυτή είναι μία πρακτική που χρησιμοποιούν είτε αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο ή όχι και πράγματι λειτουργεί, προσθέτει η Brager. 

Πάρε έναν υπνάκο μετά τον καφέ

Αν οι ώρες του ύπνου σου είναι περιορισμένοι, μη διστάσεις να πάρεις έναν μικρό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αμέσως μετά τον καφέ. Πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική; Σύμφωνα με τη Brager ο καφές χρειάζεται 20 λεπτά για να δράσει, οπότε μέσα σε αυτό τον χρόνο μπορείς να έχεις κοιμηθεί και στο τέλος του 20λέπτου να έχεις ξυπνήσει ανανεωμένη. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i