Βία είναι να μην κοιμάσαι ήσυχη τα βράδυα.

25 Νοεμβρίου: Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Βία

Στην ελληνική μυθολογία η Βία ήταν θεότητα, η προσωποποίηση της βίας. Η Βία, ο Κράτος, ο Ζήλος και η Νίκη αναφέρονται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του ως αδέλφια, τέκνα της Στυγός.

Η βία ωστόσο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν είναι "μυθολογία". Παρατηρώντας όι στο κέντρο της επικαιρότητας βρίσκεται η βία κάθε μορφής. Ένα φαινόμενο διαχρονικό και πολυπρόσωπο.

Συχνά τα μέλη μίας κοινωνίας έρχονται αντιμέτωπα με όλο το φάσμα της βίας. Μέσα στην οικογένεια, στον επαγγελματικό στίβο ή ακόμη και στις ερωτικές σχέσεις μπορεί να ασκηθεί βία.

Η βία εξαναγκάζει, κυριαρχεί, πληγώνει και απομονώνει. Όποιος ασκεί βία επιβάλλει υπό μία έννοια την εξουσία έναντι του άλλου ή των άλλων που την υφίστανται. Θύτης και θύμα "παίζουν" ένα αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας που αποβλέπει στην διατήρηση της κυριαρχίας και του ελέγχου της συμπεριφοράς του θύματος.

Η βία μεταμορφώνεται και λαμβάνει πολλές μορφές. Και καμία από αυτές δεν συνάδει με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αφού έχει ως απότοκο τη ψυχολογική ή και σωματική βλάβη, ή ακόμη και τον θάνατο.

Βία είναι να μην κοιμάσαι ήσυχος τα βράδυα. Γιατί βλέπεις πλέον εφιάλτες. Ότι θα σου συμβεί το ίδιο κακό πάλι και πάλι.

Κανείς δεν θέλει να του ακηθεί βία. Άλλωστε είναι η πλέον δυσάρεστη εμπειρία, που μπορεί να βιώσει κάποιος με όποια μορφή και αν εκφραστεί.

Δες τη συνέχεια στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i