Τσικνοπέμπτη και περιβάλλον: Βιώσιμες πρακτικές για έναν πιο "πράσινο" εορτασμό

Σίγουρα μπορεί να γιορταστεί με πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Τσικνοπέμπτη iStock

Η Τσικνοπέμπτη, μια γιορτή αφιερωμένη στην κατανάλωση ψητού κρέατος, είναι μια πολύ αγαπημένη περίσταση που φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσω του φαγητού, του ποτού και του εορτασμού. Ωστόσο, με την αυξανόμενη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος και τις εκπομπές που παράγονται από το ψήσιμο στη σχάρα, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη κάποιες βιώσιμες πρακτικές ψησίματος για μια πιο "πράσινη" Τσικνοπέμπτη.

Κρέας τοπικής προέλευσης

Μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες με την Τσικνοπέμπτη είναι το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος. Για να μειώσεις αυτόν τον αντίκτυπο, εξέτασε το ενδεχόμενο να αγοράσεις κρέας τοπικής προέλευσης που εκτρέφεται με βιώσιμο τρόπο. Αυτό όχι μόνο υποστηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές που σχετίζονται με το κρέας που έχει αποσταλεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο τρόπος ψησίματος έχει σημασία 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ο τύπος της σχάρας που χρησιμοποιείς για το μαγείρεμα. Οι παραδοσιακές ψησταριές με κάρβουνο παράγουν σημαντική ποσότητα εκπομπών και συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια εναλλακτική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις μια ψησταριά προπανίου ή φυσικού αερίου, η οποία παράγει λιγότερες εκπομπές και έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές ψησταριές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και προσφέρουν μια πιο βιώσιμη επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Όχι στα πλαστικά 

Ένας άλλος τρόπος για να κάνεις την Τσικνοπέμπτη πιο φιλική προς το περιβάλλον είναι να χρησιμοποιήσεις βιώσιμα και βιοδιασπώμενα σκεύη και πιάτα. Αντί να χρησιμοποιήσεις πλαστικά σκεύη και πιάτα μιας χρήσης, σκέψου να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω επιλογές. Αυτό όχι μόνο μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται, αλλά και εξαλείφει τα πλαστικά προϊόντα που συμβάλλουν στη ρύπανση.

Εμπλούτισε και με άλλες τροφές 

Τέλος, σκέψου να ενσωματώσεις περισσότερες φυτικές επιλογές στο μενού της  Τσικνοπέμπτης. Τα ψητά λαχανικά, το τόφου και τα μπιφτέκια με βάση τα φυτά είναι όλα νόστιμες επιλογές που μπορούν να προσφέρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στο κρέας. Όχι μόνο αυτές οι επιλογές παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά είναι επίσης συνήθως πιο προσιτές και μπορούν να είναι εξίσου απολαυστικές με τα παραδοσιακά πιάτα με κρέας.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές γιορτές που μπορεί να γιορταστεί με πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψη τις βιώσιμες πρακτικές ψησίματος, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον σκεύη και πιάτα και ενσωματώνοντας περισσότερες φυτικές επιλογές, μπορείς να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα και να κάνεις τη γιορτή αυτή πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ας κάνουμε τη φετινή Τσικνοπέμπτη μια πιο πράσινη και βιώσιμη γιορτή για όλους!

Πέντε συμβουλές για υγιεινή (και νόστιμη) Τσικνοπέμπτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i