Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά μετά από δίαιτα;

Η επιστήμη απαντά.

κοπέλα που κάνει δίαιτα πάει να ανέβει στη ζυγαριά iStock

Αν έχεις μπει στο τρυπάκι της δίαιτας αρκετές φορές, σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως μόλις τη σταματήσεις, ξαναπαίρνεις εύκολα τα κιλά που με τόσο κόπο έχασες. Αναμφίβολα, η διαδικασία αυτή είναι άκρως απογοητευτική, με αποτέλεσμα συχνά να βρίσκεσαι σε απόγνωση. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν μία απάντηση σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, προσφέροντας παράλληλα μία ιδέα για το μέλλον στο πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το εν λόγω φαινόμενο. 

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την έρευνα του μεταβολισμού και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξέτασαν τον εγκέφαλο των ποντικιών, τα οποία είχαν υποβάλλει σε δίαιτα και παρατήρησαν μία σημαντική αλλαγή που συντελείται κατά τη διάρκεια αυτής. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα νευρικά κύτταρα που μεσολαβούν στο αίσθημα της πείνας λαμβάνουν ισχυρότερα σήματα στη δίαιτα, με αποτέλεσμα όταν αυτή σταματήσει να υπάρχει πρόβλημα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Henning Fenselau, "τα νευρωνικά μονοπάτια που διεγείρουν τους νευρώνες AgRP - που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας- έστελναν αυξημένα σήματα όταν τα ποντίκια έκαναν δίαιτα", με αποτέλεσμα εκείνα να τρώνε περισσότερο από πριν. Να σημειωθεί επίσης πως αυτή η σημαντική αλλαγή μπορούσε να εντοπισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη δίαιτα.

Η διαπίστωση αυτή δίνει μία διέξοδο στην επιστημονική κοινότητα, με τους ερευνητές να επισημαίνουν πως στο μέλλον μπορούν να αναπτυχθούν ειδικά φάρμακα τα οποία να αποτρέπουν τη διεργασία αυτή του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της απώλειας των κιλών και μετά τη δίαιτα. Και πώς θα γίνει αυτό; Πέρα από τα ευρήματα, η ομάδα κατάφερε να αναστείλει επιλεκτικά τις νευρικές οδούς στα ποντίκια που ενεργοποιούν τους νευρώνες AgRP, με αποτέλεσμα το σωματικό τους βάρος να μην αυξάνεται σημαντικά μετά τη δίαιτα. "Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να βρούμε θεραπείες για τον άνθρωπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της απώλειας σωματικού βάρους μετά από δίαιτα. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεχίζουμε να διερευνούμε πώς θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τους μηχανισμούς που μεσολαβούν στην ενίσχυση των νευρικών οδών και στους ανθρώπους", υπογράμμισε ο Fenselau.
 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i