Ανακαλύψαμε το μυστικό της θρέψης στη γη των ελληνικών οσπρίων

Δεν χρειάζεται να πας μέχρι εκεί για να απολαύσεις τη μεστή γεύση της θεσσαλικής γης.

3αλφα

Θρεπτικά, οικονομικά, νόστιμα και πολύπλευρα, τα όσπρια είναι αδιαμφισβήτητα οι αφανείς ήρωες της ελληνικής κουζίνας! Αφανείς, δηλαδή, μόνο μέχρι πρόσφατα γιατί τα τελευταία χρόνια τα όσπρια έχουν βγει από την κουζίνα της μαμάς κι έχουν κατακτήσει τις νεότερες γενιές αναδεικνύοντας την πιο δημιουργική πλευρά τους. Ένα πράγμα, βέβαια, έχει παραμείνει ίδιο από την κουζίνα της γιαγιάς μέχρι τη δική μας… τα όσπρια ήταν και είναι ακόμα 3αλφα. 

Αν έχεις μεγαλώσει στην Ελλάδα γνωρίζεις ήδη πολύ καλά τι εννοώ. Σε εμένα ωστόσο πήρε 30κάτι χρόνια για να ταξιδέψω μέχρι τη γη των ελληνικών οσπρίων, τη Θεσσαλία, και να ανακαλύψω γιατί αυτή η φράση έχει γίνει κλασική. Πριν λίγο καιρό λοιπόν ο απέραντος, καταπράσινος θεσσαλικός κάμπος ξεδίπλωσε τα μυστικά του σε εμάς, τους επισκέπτες του, με τη βοήθεια της Ομάδας Παραγωγών 3αλφα. Εκεί που η ομάδα απαρριθμεί περισσότερα από 90 μέλη και 10.000 στρέμματα. Εκεί όπου το "μαγικό" μικροκλίμα και το ειδικά διαμορφωμένο "Ιδιωτικό Πρωτόκολλο "3αλφα" συνδημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για τη βιώσιμη καλλιέργεια εκλεκτής φακής, φάβας και ρεβιθιών. 

 

Επιπλέον, κάπου ανάμεσα σε απέραντες εκτάσεις λαθουρίου έμαθα πως η καλλιέργεια των οσπρίων ευνοείται σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας λόγω των επικλινών εδαφών και της καλής στράγγισης τους. Το, δε, ξηρό μικροκλίμα της περιοχής που έχω ήδη αναφέρει ως "μαγικό" ευνοεί την εξοικονόμηση νερού αφού η βροχή κυλώντας στον λόφο ποτίζει όλες τις καλλιέργειες και πλέον απαιτείται ελάχιστο επιπλέον πότισμα. 

Αυτό το φαινόμενο, σε συνεργασία με την εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά) στα 10.000 στρέμματα που διαθέτουν συνολικά οι παραγωγοί της Ομάδας 3αλφα, εμπλουτίζει διαρκώς το χώμα και κατ’επέκταση τα όσπρια 3αλφα με θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για έναν βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας όπου διαφορετικά φυτά καλλιεργούνται κυκλικά. Έτσι ενώ η φακή σπέρνεται το Φθινόπωρο, το ρεβίθι και η φάβα σπέρνονται τον Φεβρουάριο και επιπλέον, κανένα δεν απαιτεί πότισμα ή απαιτεί ελάχιστο πότισμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες νερού.

3αλφα!

Έτσι δεν ωφελείται μονάχα το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουν την εύφορη γη οι οποίοι καλλιεργούν για μεγαλύτερα διαστήματα καθώς και το ίδιο το έδαφος και οι καταναλωτές – εμείς, που θέλουμε κάθε πιάτο όσπρια να περιέχει όλη τη γεύση κι όλη τη θρέψη της ελληνικής γης. Κι όταν όλα αυτά συνδυάζονται με το Ιδιωτικό Πρωτόκολλο που "3αλφα", το οποίο ακολουθούν όλα τα μέλη της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα και βασίζεται σε ορθές γεωργικές πρακτικές, το αποτέλεσμα είναι μια πλήρη σειρά από ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με μειωμένο κόστος παραγωγής που προστατεύουν την πλούσια ελληνική γη, διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους και στηρίζουν σταθερά τον παραγωγό.

Όλη αυτή η νέα γνώση απέδειξε την αφοσίωση της 3αλφα σε μια σφαιρική έννοια βιωσιμότητας που περιλαμβάνει τόσο το Περιβάλλον όσο και τον παράγοντα Άνθρωπο. Αξίζει βέβαια σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα δεν είναι ένα νέο concept της εταιρείας αλλά έναν θεσμό που από το 2009, που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα έχει γιγαντωθεί και πλέον αριθμεί περισσότερα από 250 μέλη. Μέσα από αυτή, η εταιρεία φροντίζει ώστε να προσφέρει ό,τι καλύτερο τόσο σε εμάς, τους καταναλωτές, αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο και διασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων της.

φ

Γεμάτη υπέροχες εικόνες, πλούσιες γεύσεις και ελληνικό "umami", η εκδρομή μας στον θεσσαλικό κάμπο απλά επιβεβαίωσε αυτό που χρόνια τώρα γνωρίζουμε, από γενιά σε γενιά. Πως όσπρια στην Ελλάδα σημαίνει 3αλφα! Και με τις νέες συσκευασίες Οσπρίων της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, που φέρουν το ονοματεπώνυμο του παραγωγού, τον τόπο προέλευσης, το λογότυπο της Ομάδας και την ειδική Χρυσή Σήμανση που ξεχωρίζει, είναι πια σήμερα πιο εύκολο από ποτέ να τα εντοπίσουμε στο ράφι και να τα επιλέξουμε για την εγγυημένη ποιότητα και τη γεύση τους.

3αλφα!

Υπέροχο το ταξίδι στη Θεσσαλία και σου το συστήνω ανεπιφύλακτα, όμως δεν χρειάζεται να πας μέχρι εκεί για να απολαύσεις τη μεστή γεύση της θεσσαλικής γης. Γιατί τα 3αλφα είναι, ευτυχώς, παντού μια και στην Ελλάδα όσπρια θα πει 3αλφα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i