Κεραυνός: Πώς θα σωθείς, στεγνή ή βρεγμένη; Νέα μελέτη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρισδιάστατα μοντέλα ανθρώπινων κεφαλιών έδειξε ότι τι μπορεί να σε προστατέψει από τον κεραυνό.

lighting istock

Το να γίνεις μούσκεμα σε μια καταιγίδα μπορεί να σημαίνει ότι ήσουν άτυχη, αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε αποδειχθεί σωτήριο σε περίπτωση που χτυπήσει κεραυνός!

Τι έδειξε η νέα έρευνα για το νερό και τον κεραυνό

Σύμφωνα με τον René Machts, συγγραφέα της μελέτης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ilmenau της Γερμανίας, εάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει καταφύγιο, το υγρό δέρμα είναι καλύτερο από το ξηρό, καθώς το νερό λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα. Ωστόσο, η καλύτερη λύση είναι να περιμένεις να κοπάσει η καταιγίδα σε κάποιο μέρος που σε προστατεύει από αυτήν.

Ερευνητές σε σειρά πειραμάτων υπέβαλαν τρισδιάστατα μοντέλα του ανθρώπινου κεφαλιού στο ισοδύναμο ενός άμεσου χτυπήματος κεραυνού, αποκαλύπτοντας ότι υφίστανται μικρότερη ζημιά αν αυτά είναι βρεγμένα.

Ενώ ένα από τα μοντέλα αφέθηκε στεγνό, το άλλο ψεκάστηκε με ένα διάλυμα που αντιπροσώπευε το νερό της βροχής. Στη συνέχεια, κάθε μοντέλο τοποθετήθηκε σε έναν θάλαμο και εκτέθηκε σε 10 προσομοιώσεις άμεσου πλήγματος από κεραυνό.

Ο Machts και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Scientific Reports, αναφέρουν ότι θεωρητικές μελέτες έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι το υγρό δέρμα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του ρεύματος που περνάει πάνω από το ανθρώπινο σώμα αν αυτό χτυπηθεί από κεραυνό. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα με υγρό δέρμα έχουν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης όταν εκτίθενται σε χτυπήματα από κεραυνό.

Κακοκαιρία και κεραυνοί: Οι βασικές οδηγίες για την ασφάλειά μας

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Επειδή παρέμενε ασαφές πώς το νερό σε ένα βρεγμένο κεφάλι μπορεί να επηρεάσει τον αντίκτυπο ενός πλήγματος από κεραυνό. Για να διερευνήσει το θέμα, η ομάδα του Machts κατασκεύασε δύο 3D μοντέλα ανθρώπινου κεφαλιού που αποτελούνται από τρία στρώματα μιας ουσίας που μοιάζει με άγαρ και περιέχει διαφορετικά επίπεδα χλωριούχου νατρίου, αιθάλης ή γραφίτη για να προσομοιάζει τις αγώγιμες ιδιότητες του εγκεφάλου, του κρανίου και του τριχωτού της κεφαλής αντίστοιχα. 

Στη συνέχεια συνέδεσαν ηλεκτρόδια με τα διάφορα στρώματα και την πλατφόρμα στην οποία τοποθετήθηκαν τα μοντέλα. Ενώ ένα από τα μοντέλα αφέθηκε στεγνό, το άλλο ψεκάστηκε με ένα διάλυμα που αντιπροσώπευε το νερό της βροχής. Στη συνέχεια, κάθε μοντέλο τοποθετήθηκε σε έναν θάλαμο και εκτέθηκε σε 10 προσομοιώσεις άμεσου πλήγματος από κεραυνό.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι το ρεύμα διέσχισε το επίπεδο του τριχωτού της κεφαλής και για τα δύο μοντέλα κεφαλών, ένα γεγονός γνωστό ως flashover. Ωστόσο, λίγο μετά το χτύπημα, αλλά πριν από το flashover, το υγρό κεφάλι είχε 12,5% χαμηλότερο μέσο ηλεκτρικό ρεύμα στο στρώμα του εγκεφάλου και 32,5% χαμηλότερη ειδική ενέργεια στο τμήμα του εγκεφάλου από το ξηρό κεφάλι - γεγονός που μπορεί να εξηγεί το αυξημένο ποσοστό επιβίωσης των υγρών ζώων σε προηγούμενα πειράματα.

Η ομάδα δήλωσε ότι το υγρό κεφάλι παρουσίασε επίσης λιγότερα σημάδια βλάβης, όπως διατρήσεις του τριχωτού της κεφαλής ή ρωγμές, μετά το χτύπημα του κεραυνού.

Ο Machts δηλώνει ότι η έρευνα για το φαινόμενο του κεραυνού είναι πολύ σημαντική. "Με βάση αυτά τα αποτελέσματα σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω μοντέλα κεφαλής για να ερευνήσουμε την επίδραση ενός καλύμματος κεφαλής και μπορεί να διερευνήσουμε το βέλτιστο υλικό για την μείωση του ρεύματος στο κεφάλι. Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τους πεζοπόρους που δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο".

Με πληροφορίες από το The Guardian.

 

Δες αυτό: Υγρασία και άσθμα: Πώς η βροχή επηρεάζει τις εποχικές αλλεργίες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i