Υγρασία και άσθμα: Πώς η βροχή επηρεάζει τις εποχικές αλλεργίες;

Ο Σεπτέμβριος έχει και βροχερές, με πολλή υγρασία ημέρες. Μπορεί ο καιρός αυτός να ευθύνεται για εξάρσεις αλλεργίας; (Spoiler: Γνωρίζεις τι είναι η καταιγίδα άσθματος;)

Υγρασία και άσθμα iStock

Το 10%-30% του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα εποχικής αλλεργίας, με αποτέλεσμα να είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά (σχεδόν) όλους. Όπως είναι αναμενόμενο, συνήθως χορηγείται στα εν λόγω άτομα κάποια αγωγή για να καταλαγιάσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, ωστόσο η ανακούφιση αυτή ενδέχεται να "ξεπλυθεί" από τη βροχή. Πώς επηρεάζει λοιπόν η υγρασία και η βροχόπτωση τις αλλεργίες;

Διαβάστε Επίσης

Βροχή και αλλεργίες

Σύμφωνα με το "The Weather Channel", στην αρχή η βροχή φαίνεται πως σταματά το "ταξίδι" της γύρης, η οποία σε ξηρό περιβάλλον και με το πιο ελαφρύ αεράκι μπορεί να μετακινηθεί. Όταν λοιπόν πέσουν οι ψιχάλες της βροχής, η γύρη από το νερό που πέφτει πάνω της και την υγρασία, βαραίνει και σταματά τις περιπλανήσεις και σε πρώτη φάση ενδέχεται να μειωθεί ο αριθμός. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως τα συμπτώματα των ατόμων με αλλεργίες ανακουφίζονται, όμως δυστυχώς η κατάσταση αυτή είναι για λίγο μόνο.

Πιο αναλυτικά, η βροχή που πέφτει περιέχει νιτρικά άλατα, τα οποία λειτουργούν ως τροφή προς τα φυτά, το οποίο οδηγεί στη μεγαλύτερη παραγωγή γύρης στο μέλλον. Όπως υπογραμμίζεται στο The Weather Channel, όχι μόνο μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα της γύρης, αλλά αυξάνονται επίσης τα επίπεδα υγρασίας που αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την ανάπτυξη σπορίων μούχλας. Συνεπώς, άτομα που έχουν αλλεργία στη μούχλα, μπορεί να νιώσουν έντονα συμπτώματα αλλεργίας λίγες ημέρες μετά την έντονη βροχή.

Τι είναι η καταιγίδα άσθματος;

Και ενώ η βροχή μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα των αλλεργιών, η καταιγίδα επίσης ενδέχεται να δημιουργήσει μία συνθήκη στην οποία άτομα με εποχικές αλλεργίες μπορεί να βιώσουν μία κρίση άσθματος, όπως επιβεβαιώνει το Harvard Health Publishing. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα καθοδικό ρεύμα ψυχρού αέρα, το οποίο λαμβάνει χώρα πριν από μια καταιγίδα, προκαλεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλεργιογόνων σωματιδίων, όπως η γύρη και η μούχλα, στον αέρα. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά τα σύννεφα συγκεντρώνουν τα σωματίδια, τη στιγμή που ο άνεμος, η υγρασία και οι αστραπές αρχίζουν να τα διασπούν σε ακόμη μικρότερα σωματίδια που μπορούν εύκολα να εισπνευστούν. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2022, προέκυψε πως το 65% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα έχουν βιώσει άσθμα από καταιγίδα. Μάλιστα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν τόσο έντονα συμπτώματα σε σημείο που αναγκάστηκαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i