Αλλεργίες και εγκυμοσύνη: Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα ανεπιθύμητα συμπτώματα

Είναι αλήθεια πως τα συμπτώματα χειροτερεύουν στην εγκυμοσύνη; Τι απαντούν οι ειδικοί;

εγκυμοσύνη αλλεργίες iStock

Είναι η περίοδος που τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας έχουν αρχίσει να κάνουν την παρουσία τους αισθητή, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το φτέρνισμα, το συνάχι και η φαγούρα στα μάτια. Αναμφίβολα, όποιος ταλαιπωρείται κάθε χρόνο από αυτά, γνωρίζει με λεπτομέρειες τα ανεπιθύμητα σενάρια στα οποία η αλλεργία μπορεί να φτάσει αν δεν "περιοριστεί" ή αν το εκάστοτε άτομο που εμφανίζει αυτή την ευαισθησία προχωρήσει σε λάθος επιλογές. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούνται από την εποχική αλλεργία συνυπάρχουν με την εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη & Αλλεργίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Allergy & Asthma Network, το 1/3 των γυναικών που βρίσκονται εν μέσω εγκυμοσύνης αναφέρουν πως τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών τους χειροτερεύουν. Συνήθως, οι γυναίκες που παρατηρούν την αλλαγή αυτή, είχαν και παλαιότερα συμπτώματα από αλλεργίες πριν μείνουν έγκυες, ωστόσο όπως αναφέρει το Allergy & Asthma αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η εποχική αλλεργία να εμφανιστεί για πρώτη φορά κατά την κύηση. 

Αλλεργία ή ρινίτιδα κύησης;

Η ρινική συμφόρηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εποχικής (και όχι μόνο) αλλεργίας, ωστόσο αν δεν συνοδεύεται από περισσότερες ενδείξεις, όπως φτέρνισμα και κνησμό, τότε μπορεί να μη μιλάμε για αλλεργία στην περίπτωση της εγκυμοσύνης. Πιο αναλυτικά, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ρινίτιδα κύησης, μία κατάσταση που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που οδηγούν στο πρήξιμο των βλεννογόνων μεμβρανών, όταν η μέλλουσα μητέρα διανύει το δεύτερο τρίμηνο. 

Διαβάστε Επίσης

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων

Αν λοιπόν αποκλείσεις τη ρινίτιδα κύησης αφού επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και καταλήξεις στο συμπέρασμα πως τα συμπτώματα οφείλονται στην εποχική αλλεργία, τότε οφείλεις να λάβεις τα μέτρα σου για να αποφύγεις τα δυσάρεστα σενάρια. Ειδικότερα, μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου με το να κρατάς τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές την περίοδο εκείνη, ώστε να μην δίνεις την ευκαιρία στα αλλεργιογόνα να δηλώσουν παρουσία στον χώρο σου. Παράλληλα, προσπάθησε να μην εκτίθεσαι σε μέρη που είσαι σίγουρη πως θα "προκαλέσουν" τα συμπτώματα. Από την άλλη, αν η αλλεργία σου χειροτερέψει μπορείς να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σου προτείνει κάποια σκευάσματα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σου και το έμβρυό σου. Ωστόσο, ποτέ μην χρησιμοποιήσεις κάποιο φάρμακο αν δεν έχεις λάβει την έγκριση του γυναικολόγου σου, καθώς μπορεί κάποια από αυτά να είναι επικίνδυνο για την κατάστασή σου, χωρίς να το γνωρίζεις. Και επειδή κάθε περίπτωση διαφέρει και έχει να κάνει με το δικό σου προσωπικό ιστορικό, πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου, ο οποίος είναι ο μόνος κατάλληλος που θα δώσει τη λύση.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i