Ινομυαλγία: Συμβουλές για να μην σε ταλαιπωρεί η υγρασία

Πώς επηρεάζει η υγρασία τους ασθενείς με ινομυαλγία; Και τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα;

πόνος αυχένας κούραση δουλειά γραφείο istock

Η ινομυαλγία ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς νέους ανθρώπους, και κυρίως γυναίκες, και χαρακτηρίζεται συνήθως από τον πόνο, την κόπωση και την ταλαιπωρία που προκαλεί.

Επηρεάζει η υγρασία την ινομυαλγία;

"Αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να εντείνουν τον πόνο της ινομυαλγίας", εξηγεί η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια υγείας, ασθενής με χρόνιο νόσημα η ίδια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πως οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών τους κάνουν να βιώνουν περισσότερο πόνο. Για παράδειγμα η ζέστη, το κρύο και η υγρασία συνήθως προκαλούν επιδείνωση της ινομυαλγίας. Οποιαδήποτε κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, ακόμα σε κλιματιζόμενους χώρους με χαμηλή θερμοκρασία.

"Από επιστημονικής άποψης αποδεικνύεται ότι οι υψομετρικές μεταβολές, η βαρύτητα, η πίεση και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στους μύες και στους ιστούς. Ο έλεγχος της κατάστασης είναι το κλειδί αντιμετώπισης των καιρικών μεταβολών. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο διαμονής λόγω κλιματικών συνθηκών, επειδή οι ακραίες κλιματικές συνθήκες προκαλούν προβλήματα. Πολλοί ασθενείς αδυνατούν να αντέξουν τον πόνο, οπότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το αντιφατικό είναι ότι ενώ μερικές μελέτες βρήκαν μικρή σχέση μεταξύ της ινομυαλγίας και της αλλαγής του καιρού, το ανησυχητικό είναι ότι οι ασθενείς το βιώνουν πολύ έντονα. Μεταγενέστερες έρευνες δείχνουν ότι ο καιρός μπορεί να είναι μία από τις καταστάσεις που επιδεινώνουν τον πόνο και εμφανίζονται συμπτώματα κόπωσης, μυαλγίες, κακός ύπνος και κεφαλαλγία, συμπτώματα που διακρίνουν και τους πάσχοντες από ινομυαλγία" μας εξηγεί.

Διάβασε επίσης: Πώς είναι να έχεις ινομυαλγία; Και γιατί οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται στην οδήγηση;

Διάβασε επίσης: Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η θεραπεία

2 tips για να βοηθήσεις το σώμα σου

Αν δεν μπορείς να μετακομίσεις σε πιο ζεστές και λιγότερο υγρές περιοχές, διάβασε εδώ τις συμβουλές της Αθανασίας Παππά για καλύτερη καθημερινότητα.

Πιες πολύ νερό

Το πόσο νερό χρειαζόμαστε επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Όσο περισσότερη ζέστη και υγρασία υπάρχει, τόσο περισσότερο νερό πρέπει να πίνεις. Μην περιμένεις να διψάσεις! Τότε έχει ήδη ξεκινήσει η αφυδάτωση. Η κατανάλωση οινοπνεύματος πρέπει να είναι περιορισμένη, όπως και η κατανάλωση αναψυκτικών με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης. Πρέπει ο οργανισμός να ενυδατώνεται, κατά την διάρκεια αλλά και μετά από κάθε φυσική δραστηριότητα.

Η άσκηση κρατά μακριά τους πόνους

Η σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική επιλογή, απόφυγε όμως τη φυσική δραστηριότητα στην ύπαιθρο όταν έχει αυξημένη ζέστη και υγρασία.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i