Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η θεραπεία

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων αλλά και μια από τις συχνότερες ρευματικές παθήσεις στις γυναίκες.

πρωί πόνος πλάτη μέση αυχένας ρευματικά οστεοαρθρίτιδα istock

Αγαπά τις γυναίκες και είναι συχνότερη όσο μεγαλώνουμε. Μιλάμε για την οστεοαρθρίτιδα την πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις στον άνθρωπο. Τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα συμπτώματά της και ποια είναι η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα;

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν αρχίσει να "δουλεύει" στο σώμα σου καταστρέφει προοδευτικά το χόνδρο της προσβεβλημένης άρθρωσης και δημιουργεί νέα οστά, τα οστεόφυτα. Ανήκει στις ρευματικές παθήσεις και συνήθως αφορά μία άρθρωση, συχνότερα άκρα, μπορεί όμως να πλήξει επίσης τη σπονδυλική στήλη. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί αναφέρονται σε αυτήν ως εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

5 παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα

  • Η οστεοαρθρίτιδα έχει σχέση με την κληρονομικότητα – οι γυναίκες έχουν 30-50% να κληρονομήσουν από την μητέρα τους την οστεοαρθρίτιδα χεριών.
  • Η παχυσαρκία.
  • Τραυματισμοί της άρθρωσης.
  • Κακώσεις και υπερβολική κόπωση λόγω αθλητισμού.
  • Συγγενή αίτια όπως για παράδειγμα συγγενές εξάρθρημα του ισχίου.

Διαβάστε Επίσης

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

  • Πόνος: Αρχικά ο πόνος στην άρθρωση παρουσιάζεται μετά από κούραση, διαρκεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες και υποχωρεί με την ξεκούραση.
  • Δυσκαμψία της άρθρωσης: Αυτό σημαίνει δυσκολία της κίνησης μετά από ένα μικρό διάστημα ακινησίας, όπως π.χ. μετά τον βραδινό ύπνο.
  • Τα συμπτώματα αυτά γίνονται πιο έντονα με το πέρασμα του χρόνου και υποχωρούν πιο δύσκολα.
  • Κριγμός (τρίξιμο) στην άρθρωση όταν κινείται.
  • Εάν η οστεοαρθρίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, παρατηρείται φλεγμονή και παραμόρφωση της άρθρωσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός που θα διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα είναι ο ρευματολόγος. Εκτός από τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, χρειάζεται να γίνει ακτινογραφία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Στα αρχικά στάδια η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και φυσικοθεραπεία. Εάν ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή μπορεί ανάλογα την περίπτωση να συστήσει αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει νεότερες και καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να διακόψουν την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ρευματικά νοσήματα και την οστεοαρθρίτιδα μπορείς να βρεις στο site Το σώμα σου μιλάει με την υποστήριξη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i