Οστεοαρθρίτιδα: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η θεραπεία

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις στον άνθρωπο.

09.10.2018

εχεις διαβασει

αρθρώσεις πόνος τραυματισμός

Αγαπά τις γυναίκες και είναι συχνότερη όσο μεγαλώνουμε. Μιλάμε για την οστεοαρθρίτιδα την πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις στον άνθρωπο. Τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα συμπτώματά της και ποια είναι η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα;

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα

Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν αρχίσει να «δουλεύει» στο σώμα σου καταστρέφει προοδευτικά το χόνδρο της προσβεβλημένης άρθρωσης και δημιουργεί νέα οστά, τα οστεόφυτα. Ανήκει στις ρευματικές παθήσεις και συνήθως αφορά μία άρθρωση, συχνότερα άκρα, μπορεί όμως να πλήξει επίσης τη σπονδυλική στήλη. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί αναφέρονται σε αυτήν ως εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια.

5 παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα

  • Η οστεοαρθρίτιδα έχει σχέση με την κληρονομικότητα – οι γυναίκες έχουν 30-50% να κληρονομήσουν από την μητέρα τους την οστεοαρθρίτιδα χεριών.
  • Η παχυσαρκία.
  • Τραυματισμοί της άρθρωσης.
  • Κακώσεις και υπερβολική κόπωση λόγω αθλητισμού.
  • Συγγενή αίτια όπως για παράδειγμα συγγενές εξάρθρημα του ισχίου.

Ρευματικά νοσήματα: Δεν είναι πλέον εμπόδιο για να γίνεις μαμά

Τι είναι η ινομυαλγία και πώς σχετίζεται με την κόπωση και τους πόνους στο σώμα σου;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

  • Πόνος: Αρχικά ο πόνος στην άρθρωση παρουσιάζεται μετά από κούραση, διαρκεί μερικές ημέρες ή εβδομάδες και υποχωρεί με την ξεκούραση.
  • Δυσκαμψία της άρθρωσης: Αυτό σημαίνει δυσκολία της κίνησης μετά από ένα μικρό διάστημα ακινησίας, όπως π.χ. μετά τον βραδινό ύπνο.
  • Τα συμπτώματα αυτά γίνονται πιο έντονα με το πέρασμα του χρόνου και υποχωρούν πιο δύσκολα.
  • Κριγμός (τρίξιμο) στην άρθρωση όταν κινείται.
  • Εάν η οστεοαρθρίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία, παρατηρείται φλεγμονή και παραμόρφωση της άρθρωσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο γιατρός που θα διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα είναι ο ρευματολόγος. Εκτός από τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, χρειάζεται να γίνει ακτινογραφία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Στα αρχικά στάδια η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και φυσικοθεραπεία.
Εάν ο γιατρός κρίνει ότι χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή μπορεί ανάλογα την περίπτωση να συστήσει αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Για να σταματήσει να εξελίσσεται η νόσος ο γιατρός μπορεί κατά περίπτωση να συστήσει διάφορες νεότερες θεραπείες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στο site Το σώμα σου μιλάει με την υποστήριξη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

κρύωμα ίωση γρίπη
Κολλάει η γρίπη από το εμβόλιο; 6 μύθοι για την εποχική γρίπη – και τι ισχύει αλήθεια

Μήπως έχεις πιστέψει κι εσύ κάποιους διαδεδομένους μύθους για την εποχική γρίπη; Διάβασε εδώ τι ισχύει και όσα πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι προστατευμένη. 

θεραπεία καρκίνος ανοσοθεραπεία
Γιατί η ανοσοθεραπεία κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής; Είναι η μεγάλη ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου;

Τι ελπίζουμε από την ανοσοθεραπεία ως θεραπεία του καρκίνου και γιατί βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2018, ο Αμερικανός Τζέιμς Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόντζο;

Συμπτώματα άγχους: Πονάει η πλάτη σου, δε βγαίνεις έξω, είσαι αναποφάσιστη και άλλα σημάδια που διάβάζουν οι ψυχολόγοι!

Ιδού δέκα συχνές ανησυχίες υγείας που μπορεί να είναι άγχος και πώς θα το αντιμετωπίσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

Πώς θα έχεις κοφτερό μυαλό τώρα (και για πάντα)

Κοφτερό μυαλό ή μήπως όχι; Για να μην αρχίσεις να νιώθεις οτι ο εγκέφαλος σου σε προδίδει πιο νωρίς από όσο θα ήθελες, κράτα το μυαλό σου… ξυράφι με αυτά τα κόλπα του expert.

#shapegreece