Πόση διάρκεια ζωής έχει το μαξιλάρι σου; Πώς να το διατηρήσεις περισσότερα χρόνια

Ξέρεις για πόσα χρόνια μπορείς να κρατήσεις το μαξιλάρι σου και πώς να το διατηρήσεις αφράτο και καθαρό;

pillow istock

Δεν υπάρχει τίποτα από το να ξυπνάς ανανεωμένη μετά από έναν βαθύ ύπνο. Αλλά αν ξυπνάς εξαντλημένη κάθε βράδυ με πόνο στον αυχένα, ίσως χρειαστείς ένα νέο μαξιλάρι.

Ενώ μπορεί να αλλάζεις τα σεντόνια σου κάθε λίγα χρόνια, τα μαξιλάρια όμως τα αφήνεις. Λοιπόν, πόσο πραγματικά υποτίθεται ότι διαρκούν τα μαξιλάρια; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζεις μαζί με μερικές χρήσιμες συμβουλές για να παρατείνεις τη ζωή τους.

Μήπως φταίει το μαξιλάρι για την αϋπνία σου;

Πόσο διαρκεί ένα μαξιλάρι;

Οι ειδικοί λένε ότι τα μαξιλάρια διαρκούν, κατά μέσο όρο, περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής ενός μαξιλαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από το πόσο συχνά χρησιμοποιείται το μαξιλάρι. Για παράδειγμα, το μαξιλάρι με το οποίο κοιμάσαι κάθε βράδυ πιθανότατα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια.

Ένα υψηλής ποιότητας μαξιλάρι, με σωστή φροντίδα, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος γεμίσματος που χρησιμοποιείται στο μαξιλάρι. Αυτά που περιέχουν ίνες τείνουν να ισιώνουν γρήγορα, ενώ αυτά με γέμισμα που μοιάζει με τζελ μπορεί να διατηρήσουν το σχήμα και τη στήριξή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημάδια ότι χρειάζεσαι καινούριο μαξιλάρι

Αν και υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι χρειάζεσαι ένα νέο μαξιλάρι (όπως είναι άβολο ή έχει χάσει το σχήμα του), δεν φαίνονται φθαρμένα όλα τα μαξιλάρια που χρειάζονται αντικατάσταση. Αν μυρίζει και δεν μπορείς να το καθαρίσεις, αν είναι θρυμματισμένο (αφρός) ή πολύ σβολιασμένο (γέμισμα με ίνες), αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια ότι ήρθε η ώρα να επενδύσεις σε ένα νέο μαξιλάρι.

Ένα ενδεικτικό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις το μαξιλάρι σου είναι όταν δεν αναδιπλώνονται πλέον στο αρχικό τους σχήμα όταν είναι διπλωμένα στη μέση και συμπιεσμένα. Αυτό δείχνει ότι το μαξιλάρι έχει συσσωρεύσει αρκετό σμήγμα δέρματος, ιδρώτα και άλλα υπολείμματα με την πάροδο του χρόνου.

Το τρικ: Αν θέλεις να ανανεώσεις το μαξιλάρι σου, προτείνει να το βάλεις στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, ίσως είναι καιρός για αντικατάσταση.

Πώς να κάνεις το μαξιλάρι σου να διαρκέσει περισσότερο

Κανένα μαξιλάρι δεν θα διαρκεί για πάντα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη διάρκεια ζωής του.

  • Έλεγχε τις οδηγίες του κατασκευαστή για πιο συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μαξιλαριών.
  • Η χρήση προστατευτικού καλύμματος θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του μαξιλαριού.
  • Πλένε τα μαξιλάρια σου κάθε λίγους μήνες για να τα διατηρήσεις καθαρά και φρέσκα. Η προσθήκη ενός μικρού καθαριστικού λεκέδων στο κέντρο του μαξιλαριού πριν από το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων.
  • Άπλωνε τα φρεσκοπλυμένα μαξιλάρια στο φως του ήλιου.
  • Βάζε τα στο στεγνωτήριο μία φορά το μήνα σε υψηλή θερμοκρασία, θα τα βοηθήσει να παραμείνουν αφράτα και να διατηρήσουν την απαλότητα και το σχήμα τους.

Μαξιλάρι ύπνου: Πώς θα διαλέξεις το σωστό για τέλειο ύπνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i