Μέθοδος Ivy Lee | Πώς θα δουλεύεις πιο γρήγορα και με λιγότερη κούραση

Η μέθοδος Ivy Lee είναι ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.

lee istock

Η μέθοδος Ivy Lee σχεδιάστηκε έναν αιώνα πριν για να σε αναγκάσει να προσδιορίσεις τις top προτεραιότητές σου και να σκεφτείς με ειλικρίνεια τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις σε μια μέρα, στη δουλειά.

Κάθε μέρα στη δουλειά μας αναγκαζόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις και να δουλεύουμε μανιωδώς για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Η ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις μοιάζει με το ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου. Ξεκινάμε τη μέρα με γεμάτο ρεζερβουάρ, αλλά όσο περνάει η μέρα και παίρνουμε όλο και περισσότερες αποφάσεις, το επίπεδο ενέργειάς μας αρχίζει να πέφτει. Όταν πέφτει αρκετά, δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις και αρχίζουμε να νιώθουμε εξουθενωμένοι και εξαντλημένοι. Εδώ έρχεται η μέθοδος Ivy Lee να σε σώσει! 

Τι είναι η μέθοδος Ivy Lee;

Η μέθοδος Ivy Lee αναπτύχθηκε από τον Ivy Lee, έναν σύμβουλο παραγωγικότητας που φέρεται να προσλήφθηκε από τον Charles M. Schwab το 1918 για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στην εταιρεία Bethlehem Steel Corporation. Ο Lee ανακάλυψε αυτή τη μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να οργανώσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Η μέθοδος βήμα - βήμα

  1. Το βράδυ γράψε μια λίστα με έξι (μόνο έξι!) εργασίες που θα ολοκληρώσεις την επόμενη μέρα, με σειρά προτεραιότητας.
  2. Το πρωί, ξεκίνα να κάνεις τις εργασίες που έχεις καταγράψει στη λίστα σου με τη σειρά και δώσε σε κάθε εργασία την πλήρη προσοχή σου.Προχώρησε στην επόμενη εργασία μόνο όταν ολοκληρώσεις την προηγούμενη.
  3. Στο τέλος της ημέρας, εάν έχεις ακόμη εργασίες, προσθέστε τες στην αρχή της λίστας σου για αύριο και επανάλαβε.

Βέβαια, ενώ ο Ivy Lee υποστήριζε έξι καθήκοντα και εργαζόταν πάντα με τάξη, η εργάσιμη ημέρα του Lee το 1918 πιθανότατα περιείχε λιγότερες συναντήσεις από τις σημερινές και σίγουρα όχι κλήσεις Zoom, οι οποίες είναι εξαντλητικές με τον δικό τους τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι για έναν σύγχρονο χώρο εργασίας, όπου το 37% του χρόνου των εργαζομένων δαπανάται σε συναντήσεις, δικαιολογούνται ορισμένες τροποποιήσεις σε αυτήν τη μέθοδο.

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου να καταγράψει έξι εργασίες, συγκεκριμένα. Για μερικούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με πολλές συναντήσεις, έξι εργασίες μπορεί να είναι πάρα πολλές, αλλά μπορείς να τις προσαρμόσεις ώστε να λειτουργήσει στο δικό σου πρόγραμμα.

Η ολοκλήρωση εργασιών με τη σειρά μπορεί επίσης, να είναι λιγότερο εφικτή οπότε καλύτερα είναι να υπολογίσεις πότε θα κάνεις κάθε εργασία που έχεις στη λίστα σου με βάση τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να κάνεις εργασίες χαμηλότερης προτεραιότητας αλλά πιο γρήγορες μεταξύ των πρωινών συναντήσεων και να εστιάσεις στις μεγαλύτερες, πιο σημαντικές εργασίες όταν έχεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος

Η μέθοδος Ivy Lee είναι αρκετά απλή, αλλά είναι αποτελεσματική για διάφορους λόγους.

Σου προσφέρει ρεαλιστικές προσδοκίες: Η σύνταξη μιας περιορισμένης λίστας υποχρεώσεων σε αναγκάζει να είσαι ρεαλίστρια για το τι μπορείς να πετύχεις. "Οι άνθρωποι δημιουργούν μερικές φορές λίστες υποχρεώσεων με 100 projects, αλλά αυτή δεν είναι λίστα υποχρεώσεων, είναι λίστα επιθυμιών!", λέει η Ελίνα Γιαχαλή, LP Coach, Speaker, Teacher, Entrepreneur. "Αυτή η υπερεκτίμηση σημαίνει απλώς μεγαλύτερη λίστα και αυξημένο στρες επειδή δεν την ολοκλήρωσεις."

Βάζει προτεραιότητες: Η περιορισμένη λίστα υποχρεώσεων έξι στοιχείων της μεθόδου Ivy Lee είναι χρήσιμη όχι μόνο για αυτά που βάζεις, αλλά και για αυτά που αφήνεις. Ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων σου θα μειώσει την υπερφόρτωση γιατί σου δείχνει πόσο από αυτά για τα οποία ανησυχούσες είναι απλώς ασήμαντα.

Ξεκινάς από τα σημαντικά: Αντί να καταρρίπτεις πρώτα τα εύκολα πράγματα, με τη μέθοδο Ivy Lee, θα ξεκινάς με το δύσκολο - σημαντικό και θα κάνεις έτσι τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i