Νέα μελέτη: Η αδικία σε κάνει πιο ευαίσθητη στον σωματικό πόνο

Οι άνθρωποι πονάνε περισσότερο όταν νιώθουν αδικία. Το γιατί εξηγεί νέα έρευνα.

pain istock

Όλοι βιώνουμε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής μερικές φορές και αδικία μέσα σε όλα αυτά. Μπορεί να μας φέρονται άσχημα οι άλλοι ή να χάσουμε κάτι που πιστεύαμε ότι μας άξιζε, όπως μια προαγωγή στη δουλειά.

Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αδικημένοι, αλλά συχνά το ξεπερνάμε – ή έτσι νομίζουμε. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι το αίσθημα αδικίας, ιδιαίτερα για παρατεταμένη περίοδο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και να επιδεινώσει τον πόνο.

Υπάρχουν σαφείς συσχετισμοί μεταξύ της αντιληπτής αδικίας και του επιδεινούμενου πόνου, για να μην αναφέρουμε και τη συναισθηματική δυσφορία. Το αίσθημα αδικίας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του θύματος και να παρεμποδίσει την ανάρρωση και την επιστροφή του στην εργασία.

Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στη διατροφή μας;

Τι έδειξε μελέτη για την αδικία

Σε μελέτη φάνηκε ότι η αδικία δεν χρειάζεται καν να συνδεθεί με τον ίδιο τον πόνο για να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο τον βιώνει. Οι ερευνητές ζήτησαν από 114 υγιείς μαθητές να βάλουν το χέρι τους σε κρύο νερό μέχρι να πονέσει το δέρμα τους. Έπρεπε να αξιολογήσουν πόσο πόνο είχαν νιώσει κατά τη διάρκεια της εργασίας και το τρέχον επίπεδο άγχους τους.

Στη συνέχεια ρώτησαν τους συμμετέχοντες να τους αναφέρουν κάποια αδικία που είχε συμβεί στη ζωή τους, όπως άδικοι κανόνες, κακή μεταχείριση από την οικογένεια ή τους φίλους ή αυξημένο φόρτο εργασίας.

Μετά τις ερωτήσεις, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν την εργασία με κρύο νερό για δεύτερη φορά και να αξιολογήσουν ξανά τον πόνο και το άγχος τους. Αποδείχτηκε ότι ένιωσαν μεγαλύτερο πόνο και αγχώθηκαν περισσότερο αφού θυμήθηκαν την αδικία.

Είσαι ευέξαπτη, απαισιόδοξη ή αναβλητική; Έτσι θα τα κάνεις προτερήματα!

Η πίστη σε έναν δίκαιο κόσμο

Γιατί λοιπόν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της αντιληπτής αδικίας και του πόνου; Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι έχει να κάνει με το πώς η αίσθηση της αδικίας επηρεάζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να μηρυκάζουν ό,τι τους συνέβη, με αποτέλεσμα τη σωματική και συναισθηματική δυσφορία. Μπορεί επίσης να θυμώσει τους ανθρώπους, κάτι που προκαλεί μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που μπορεί τελικά να επιδεινώσουν τον πόνο.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για το εάν όλοι αντιλαμβάνονται την αδικία με τον ίδιο τρόπο και ποιοι μπορεί να επηρεαστούν. Αλλά ένα πράγμα που γνωρίζουν ότι είναι σχετικό είναι το πόσο ενδιαφέρεται ο πάσχων για τη δικαιοσύνη.

Αυτοί οι άνθρωποι που παθιάζονται περισσότερο με τη δικαιοσύνη είναι αυτοί που  πιστεύουν σε έναν κόσμο όπου ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, καλό ή κακό. Αυτό τους καθιστά τους πιο ευάλωτους στην αίσθηση της αδικίας. Και σίγουρα, όταν αντιμετωπίζουν μια αδικία, αναφέρουν περισσότερο πόνο και εμφανίζουν συμπεριφορά που συνδέεται με τον πόνο από εκείνους που δεν πιστεύουν σε έναν δίκαιο κόσμο.

Τι μπορείς να κάνεις;

Γνωρίζοντας ότι η αδικία επηρεάζει τον πόνο σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. 

  • Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου: Προσπάθησε να εντοπίσεις τι σε κάνει να νιώθεις αδικία. Είναι θυμός; Εξάντληση; Απογοήτευση;
  • Εξέτασε την πηγή: Ποια είναι η κατάσταση που σου προκαλεί αίσθηση αδικίας; Ήταν μια συγκεκριμένη ενέργεια ή συμπεριφορά κάποιου; Ή είναι μια πιο γενική αίσθηση ότι η ζωή σου δεν είναι δίκαιη;
  • Αξιολόγησε την οπτική σου: Είναι η ερμηνεία σου για την κατάσταση ρεαλιστική; Μήπως υπερβάλλεις για την αδικία;
  • Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι για το πώς νιώθεις: Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σου μπορεί να σε βοηθήσει να τα επεξεργαστείς.
  • Βρες υγιείς τρόπους αντιμετώπισης: Ασκήσου, κάνε ασκήσεις χαλάρωσης, ασχολήσου με χόμπι που σου αρέσουν. Απόφυγε την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
  • Εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις: Ενώ δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή σου. Εστίασε σε ό,τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για το πώς η αδικία επηρεάζει τον πόνο. Η ελπίδα είναι ότι τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να μειώσουν τον πόνο στους πάσχοντες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. 

Γιατί κινδυνεύουμε όλοι από ενσυναισθητική κόπωση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i