Ψυχική υγεία: Για να τη βελτιώσεις πρέπει να κάνεις αυτό

Η οργάνωση του χώρου σου μπορεί να βάλει σε τάξη και τον εγκέφαλό σου, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Δες πως η ακαταστασία επηρεάζει την ψυχική σου υγεία.

mess istock

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τόσο απλό όπως η τακτοποίηση του χώρου σου μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία σου.

Ο Δρ. Faith Coleman, οικογενειακός γιατρός, έγραψε στο StudyFinds.com ότι, ενώ η ακαταστασία μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή δουλειά, καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο μυαλό σας από ό, τι νομίζετε – παρόλο που είναι τόσο εύκολο να αποφευχθεί.

"Όταν κερδίζει η ακαταστασία, η ψυχική υγεία χάνει", έγραψε ο Coleman.

Ο Coleman υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένας ακατάστατος χώρος στην ψυχική υγεία, όπως η εξασθένηση της μνήμης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η μείωση του ελέγχου των παρορμήσεων.

Πώς θα κάνω σωστή οργάνωση χρόνου σε 5 βήματα: Ο σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης συστήνει

Οι συνέπειες της ακαταστασίας

Η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής της διάθεσης, να κόψει τη δημιουργικότητα, να μειώσει την παραγωγικότητα και την ενέργεια και να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων.

Ο χρόνος που αφιερώνεις στο ψάξιμο για την εύρεση αντικειμένων καταλαμβάνει το 5% του χρόνου σου.

Ένα εξαιρετικά ακατάστατο περιβάλλον θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα επικοινωνίας ή σε προβλήματα με τους συναδέλφους σου, καθώς η απόσπαση της προσοχής από τα οπτικά ερεθίσματα επηρεάζει την ανάγνωση των εκφράσεων και των συναισθημάτων των άλλων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χώρος στον οποίο ζούμε είναι το "ψυχολογικό μας σπίτι" – ένα μέρος άνεσης και ασφάλειας που είναι μια "επέκταση της ταυτότητάς σου με την οποία δημιουργείς έναν συναισθηματικό δεσμό".

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology εξέτασε τι πράγματα θα μπορούσαν να μειώσουν και να συμβάλουν σε ένα ψυχολογικό σπίτι. Η Catherine Roster, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Anderson School of Management του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, ανακάλυψε ότι η ακαταστασία στο νοικοκυριό μπορεί να έχει σε μεγάλο βαθμό αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία.

Ποια είναι τα οφέλη για την ψυχική υγεία από την τακτοποίηση;

Ο Coleman απαρίθμησε τα ακόλουθα ως μερικές από τις μεγαλύτερες ισχυρές επιπτώσεις της οργάνωσης του περιβάλλοντός σας:

  • Η οργάνωση χαλαρώνει το μυαλό και τονώνει τη διάθεση. Θα δεις βελτίωση στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καταπολεμώντας τη σχέση μεταξύ της ακαταστασίας και του υπερβολικού βάρους, βελτιώνοντας με τη σειρά της τη σωματική υγεία.
  • Αυξάνει την ικανότητα εστίασης, η οποία προετοιμάζει το μυαλό να εκτελέσει εργασίες.
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα καθώς το οπτικό επίτευγμα ανταμείβει.
  • Μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος.
  • Ένα οργανωμένο περιβάλλον αυξάνει την ποιότητα του ύπνου.

Πώς να αποφορτίσεις και να οργανώσεις το χώρο σου

  • Ξεκίνα από κάτι μικρό. Ο Coleman προτείνει να εστιάσεις σε μια μικρή περιοχή κάθε φορά. Μπορεί ακόμη και να ασχοληθείς με επιτυχία με τον καθαρισμό μόνο ενός συρταριού ή ενός ραφιού. Προτείνει επίσης να ακούς μουσική ή ένα ηχητικό βιβλίο ενώ το κάνεις.
  • Προγραμμάτισε χρόνο για να ξεφορτωθείς πράγματα που δεν σου χρειάζονται. Αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο για να ξεφορτωθείς τα άχρηστα εκ των προτέρων και σκέψου πόσο καλό θα είναι να έχεις έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο.
  • Κατηγοριοποίησε τα αντικείμενά σου. Τοποθέτησε τα αντικείμενα σε καθορισμένη θέση, πέταξε, δώρισε τα λιγότερο χρήσιμα. Ο Coleman λέει ότι τα συναισθηματικά ή εποχιακά αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν σε μια αποθήκη.
  • Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις τα εισερχόμενά σου. Ο Coleman προειδοποιεί να μην προσπαθείς να να οργανώνεις εκατοντάδες email σε μία μόνο φορά.

Πηγή: www.worldsecrets.gr

Γιατί οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, σύμφωνα με την επιστήμη

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i