Ξεπερώνοντας τα ταμπού: 2 επιστημονικά οφέλη του αυνανισμού

Δύο ισχυρά οφέλη που προσφέρει ο αυνανισμός, σύμφωνα με έρευνες.

πορτοκάλι σαν αιδοίο για αυνανισμό istock

Οι πολιτιστικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί κανόνες έχουν από καιρό χαρακτηρίσει τον αυνανισμό ως επαίσχυντη ή ανήθικη πράξη, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να αισθάνονται ενοχές ή αμηχανία. Αυτό το στίγμα, ιδιαίτερα σκληρό για τις γυναίκες, είναι βαθιά ριζωμένο σε ιστορικές παρανοήσεις και παραπληροφόρηση που κάνουν την ευχαρίστηση του εαυτού αρνητική εμπειρία.

Ωστόσο, ο αυνανισμός είναι ένα φυσικό και υγιές μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα αυτοφροντίδας μπορεί να είναι μια πρακτική που ενδυναμώνει. Πέρα από τη σωματική ευχαρίστηση, η ευχαρίστηση του εαυτού προσφέρει πολλά ψυχολογικά και σωματικά οφέλη για την υγεία. Ο ψυχολόγος Mark Travers, Ph.D., εξηγεί τα δυο βασικά οφέλη που προσφέρει ο αυνανισμός.

2 ισχυρά οφέλη που προσφέρει ο αυνανισμός

Ο αυνανισμός είναι μια φυσική και ευεργετική πρακτική που αξίζει να αναγνωριστεί ως πολύτιμο εργαλείο αυτοφροντίδας. Αντιμετωπίζοντας και καταργώντας το στίγμα που περιβάλλει τον αυνανισμό, ανοίγει ο δρόμος για ενημέρωση και αποδεκτή στάση. 

1. Ανακουφίζει από το στρες
 

Μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sexual Health εξέτασε τον γυναικείο αυνανισμό ως εργαλείο αντιμετώπισης του στρες και διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες συσχετίστηκαν με υψηλότερη συχνότητα αυτοδιέγερσης της κλειτορίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο διέγερσης, αυτή ήταν μια χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης, προκαλώντας θετικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως η ευτυχία και η χαλάρωση.

Ο αυνανισμός είναι μια ασφαλής, δωρεάν και προσβάσιμη μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας που δεν βασίζεται στη διαθεσιμότητα ή στη συναισθηματική αλληλεπίδραση με άλλο άτομο. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει άγχος σχετικά με την απόδοση ή την αξιολόγηση που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σεξ με έναν σύντροφο. Αντίθετα, οι γυναίκες μπορούν να επικεντρωθούν πλήρως στον εαυτό τους.

Αυτή η ανακούφιση από την πίεση είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε στρεσογόνες περιόδους. Επίσης προσφέρει αίσθηση ενδυνάμωσης εάν ένα άτομο νιώθει έλλειψη ελέγχου. Λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι μπορεί να ελέγξει το σώμα του και να βιώσει ευχαρίστηση και συναισθηματική ανακούφιση ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες.

Επιπλέον ο αυνανισμός μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία βελτιώνοντας τη διάθεσή σου, βοηθώντας στην ανακούφιση από το άγχος, τον ύπνο και τη διαχείριση του πόνου.

Τροφές για καλύτερες επιδόσεις στο σεξ

2. Σε βοηθά να συνδεθείς με το σώμα σου

Ο αυνανισμός παίζει ρόλο στην ανακάλυψη του εαυτού σου και στην εμπειρία της σωματικής αυτονομίας. Σου επιτρέπει να εξερευνήσεις το σώμα σου, να μάθεις τι σου προκαλεί ευχαρίστηση καθώς και να επικοινωνήσεις τις σεξουαλικές σου ανάγκες και προτιμήσεις στο σύντροφό σου. Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει μια βαθύτερη σύνδεση με το σώμα σου.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η "σεξουαλική επίγνωση", η οποία περιλαμβάνει μη επικριτική επίγνωση και την πλήρη παρουσία κατά τη διάρκεια του σεξ, σχετίζεται με μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση. 

Μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Sexuality & Culture διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλότερη συχνότητα αυνανισμού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ντροπής και ενοχής για το σώμα και με ενισχυμένη εκτίμηση σώματος. Αυτή η θεραπευτική επίδραση στην εικόνα του σώματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία.

Είναι σημαντικό, οι ερευνητές της μελέτης που πραγματοποιήθηκε το 2024 σημειώνουν ότι όταν χρησιμοποιείται ο αυνανισμός ως στρατηγική αντιμετώπισης, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε το υποκείμενο κίνητρο. Ο αυνανισμός ως εργαλείο αυτοεξυπηρέτησης μαζί με άλλες δεξιότητες συναισθηματικής αντιμετώπισης είναι πιο ωφέλιμος από το να αποσπά κανείς την προσοχή του σε δύσκολες στιγμές χωρίς να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του.

Να πώς η γυμναστική βελτιώνει την ερωτική σου ζωή

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i