Αργείς στα ραντεβού σου; 7 θετικά πράγματα που έδειξαν οι έρευνες για σένα (και 1 λίγο αρνητικό)

Η επιστήμη μάς εκπλήσσει για άλλη μία φορά.

shutterstock_642778027 Nick Starichenko

Οι άνθρωποι που αργούν στα ραντεβού τους είναι πιο επιτυχημένοι και ζουν περισσότερο, λέει η επιστήμη. Είναι επίσης πιο αισιόδοξοι και λιγότερο αγχωμένοι. Μήπως να καταργήσεις το ρολόι;

Αν δεν καταφέρνεις με τίποτε να είσαι συνεπής στα ραντεβού σου, μπορεί οι φίλοι σου να σου γκρινιάζουν, τα νέα όμως είναι καλά: Πιθανότατα συγκεντρώνεις πολλά θετικά χαρακτηριστικά – γι' αυτό και κανείς δεν σου κρατάει μούτρα για πολύ!

Οι άνθρωποι που αργούν στα ραντεβού τους δεν νιώθουν εύκολα άγχος, κάτι που τους προφυλάσσει από πολλά θέματα υγείας, αλλά επίσης είναι πιο δημιουργικοί και βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε μεγαλύτερη επιτυχία στη δουλειά αλλά και σε μακροζωία.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... είσαι πιο αισιόδοξη

Στο βιβλίο της Diana DeLonzor ‘Never be late again’, διαβάζουμε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: «Πολλοί άνθρωποι που καθυστερούν, τείνουν να είναι αισιόδοξοι και όχι-τόσο-ρεαλιστές, κάτι που επηρεάζει την αντίληψή τους για το χρόνο. Πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να βγουν για τρέξιμο, να απλώσουν τη μπουγάδα, να πάνε στο σούπερ μάρκετ και να αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο, όλα αυτά μέσα σε 60 λεπτά». Σε μελέτη σε πωλητές της Metropolitan Life, βρέθηκε πως οι σύμβουλοι που βρίσκονταν στο κορυφαίο 10% στον τομέα της αισιοδοξίας είχαν κατά 88% περισσότερες πωλήσεις από εκείνους που βρίσκονταν στο κορυφαίο 10% της απαισιοδοξίας. Το σχόλιο των ερευνητών ήταν πως η απόδοσή τους ήταν καλύτερη επειδή ήταν καλύτερη η αντίληψή τους για τη ζωή.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... είσαι πιο ενθουσιώδης

Οι άνθρωποι που συνήθως καθυστερούν ή δεν είναι οργανωτικοί ανήκουν στην κατηγορία των «ενθουσιωδών». Ανάμεσα στα αρνητικά τους χαρακτηριστικά συναντάμε τους χαρακτηρισμούς «χαοτικοί, σκόρπιοι και απείθαρχοι» στα θετικά όμως βρίσκουμε ότι είναι «εξωστρεφείς, αυθόρμητοι, γεμάτοι κέφι και καλοδιάθετοι».

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... ο χρόνος περνάει διαφορετικά για σένα

Αυτό βρήκε μελέτη του Jeff Conte, επίκουρου καθηγητή ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγο. Οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα με προσωπικότητες τύπου Α (ανταγωνιστικοί, ανυπόμονοι) και τύπου Β (χαλαροί, δημιουργικοί) – οι άνθρωποι που καθυστερούν ανήκουν στην κατηγορία Β. Η ερώτηση προς τους συμμετέχοντες και από τις δύο ομάδες ήταν να μαντέψουν, μετά από ένα λεπτό, πόσος χρόνος είχε περάσει. Οι τύπου Α απάντησαν κατά μέσο όρο 58'', ενώ οι τύπου Β απάντησαν 77''.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... δεν σε πειράζει όταν καθυστερούν οι άλλοι

Ο χρόνος είναι λεπτομέρεια κι εσύ δεν κολλάς σε αυτές, αν είσαι προσωπικότητα τύπου Β. Βλέπεις τη μεγάλη εικόνα και δεν εκνευρίζεσαι αν η κολλητή σου σε στήσει στο ραντεβού.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... είσαι πιο αυθόρμητη

Δεν αγχώνεσαι με την ώρα που θα περάσει το λεωφορείο, να κλείσεις ξενοδοχείο ή πτήση. Απλά θα ρίξουν μερικά πράγματα σε μια βαλίτσα και θα φύγουν, και θα ανακαλύψουν στο δρόμο τι θα φάνε και πού θα κοιμηθούν.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... δεν είσαι τόσο καλή στα λεφτά

Οι άνθρωποι που συχνά αργούν ζουν τη στιγμή και δυσκολεύονται να σκεφτούν το μέλλον. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τον αυτοέλεγχο που χρειάζονται για να είναι συνεπείς, που σημαίνει πως πιθανότατα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο και σε άλλους τομείς, όπως να κάνουν οικονομία ή να πουν «όχι» στο πρόχειρο φαγητό.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... δεν υποκύπτεις σε συμβάσεις

Δεν σου αρέσει να ακολουθείς οδηγίες, δεν ακολουθείς τους χάρτες και δεν είσαι fashion victim. Αυτό σημαίνει ότι σκέφτεσαι εκτός πλαισίων και λύνεις τα θέματα με αντισυμβατικούς - και συχνά καλύτερους τρόπους.

Αν καθυστερείς στα ραντεβού σου... είναι λιγότερο πιθανό να πάθεις καρδιακή προσβολή

Σε μελέτη στο International Journal of Clinical and Health Psychology, οι προσωπικότητες τύπου Α έχουν αυξημένες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο. Αυτό οφείλεται στο υψηλότερο επίπεδο στρες που βιώνουν – που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν αγχώνονται με την ώρα είναι πιθανότερο να αποφύγουν ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i