Πώς θα σταματήσεις να είσαι αναβλητική;

Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που αναβάλλεις πράγματα και ιδού πώς θα σταματήσεις.

αναβλητική iStock

Σου έχει τύχει ποτέ να ξεκινήσεις μια σημαντική δουλειά και ξαφνικά να σταματάς για να τσεκάρεις το Facebook; Για πολλούς η αναβλητικότητα είναι μια μυστηριώδης δύναμη που τους εμποδίζει να ολοκληρώσουν σημαντικές υποχρεώσεις.

Γιατί είσαι αναβλητική;

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι βλέπουν την αναβλητικότητα σαν συμπεριφορά αποφυγής, ένα λάθος μηχανισμό αντιμετώπισης στον οποίο "υποκύπτουν κάποιοι άνθρωποι για να νιώσουν καλά", σύμφωνα με τον Timothy Pychyl, καθηγητή που μελετά το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Κάρλετον του Καναδά. Συνήθως συμβαίνει όταν έχουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό που μας φοβίζει ή μας  αγχώνει,οπότε καταλήγουμε να χρονοτριβούμε. Αυτή η εναλλακτική μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για λίγο, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μας εκδικείται!

Πώς να γίνεις παραγωγική

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η τυπική συμβουλή "σταμάτα να χάνεις το χρόνο σου και στρώσου στη δουλειά" είναι αναποτελεσματική, αφού η αναβλητικότητα δεν ελέγχεται εύκολα. Μπορείς όμως να τη διαχειριστείς.

1. Σε έρευνά του ο Τ. Pychyl διαπίστωσε ότι φοιτητές που ανέφεραν πως συγχώρεσαν τους εαυτούς τους για την αναβλητικότητα στο διάβασμα για την εξεταστική κατάφεραν να είναι πιο επιμελείς στο επόμενο εξάμηνο.

2. "Οι περισσότεροι πιστεύουμε ενδόμυχα πως η συναισθηματική μας κατάσταση θα πρέπει να ταιριάζει με τη δουλειά" εξηγεί ο Timothy Pychyl. Αυτό όμως δεν ισχύει. "Μπορεί να έχεις σπάνια διάθεση να δουλέψεις, αλλά και πάλι πηγαίνεις κάθε μέρα στην εργασία σου" τονίζει ο καθηγητής.

3. Σπάσε μια μεγαλύτερη δουλειά σε μικρότερες εργασίες. Οι άνθρωποι που χρονοτριβούν είναι εξαιρετικοί οραματιστές, αλλά δεν οργανώνουν τη δουλειά τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i